Hukuk Öğrencisi Karagöz Ustası Oldu - Son Dakika
Güncel

Hukuk Öğrencisi Karagöz Ustası Oldu

Hukuk Öğrencisi Karagöz Ustası Oldu

Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği'ne (UNIMA) kayıtlı Almanya'daki tek Karagöz ustası Ali Köken, 8 yıldan bu yana yanında çıraklık ve kalfalık yapan oğlu 24 yaşındaki Erhan Köken'e ustalık kuşağı taktı.

15.10.2014 11:33

Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği'ne (UNIMA)  kayıtlı Almanya'daki tek Karagöz ustası Ali Köken, 8 yıldan bu yana yanında çıraklık ve kalfalık yapan oğlu 24 yaşındaki Erhan Köken'e ustalık kuşağı taktı. Ahi geleneklerine göre kuşak kuşanarak ustalığa adım atan Erhan Köken, 2 yıldan bu yana tek başına gölge oyunu oynatabiliyor. Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde son sınavlarına hazırlanan Erhan Köken, Almanca oynattığı Karagöz oyunlarını da kendisi yazıyor.

ÖĞÜTLER VERDİ

Köln'deki Kultubunker'de oyundan önce Erhan Köken'e kuşak takan Hayali Ali Köken geleneklere uygun olarak ona, "Gördüğünü görme; gözünü kapa. Duyduğunu söyleme; ağzını kapa. Belini kapa; kendine sahip ol. Gönlünü, elini, sofranı aç" diye öğütte bulundu. Hayali Ali Köken kuşak takma ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bir çırak ustalaştığı zaman kuşak takılır. Bu onun onun artık işinin ehli olduğunu gösterir. Kuşak takılan kişi kendi adına perde açmaya, gösteriler yapmaya başlar. Almanya'da bildiğim kadarıyla benden başka usta yok. Ama artık iki usta olduk."

"HUKUK MU KARAGÖZ MÜ KARAR VERMEDİM"

Kuşak kuşanarak usta olan Hayali Erhan Köken ise, çok mutlu olduğunu anlatırken şöyle dedi:

"8 yıldır Karagöz- Hacivat oynatıyorum. Çıraklıkla başladım, perde arkasında tef çaldım, figürler yaptım. Bundan sonra daha güzel işler yapacağıma inanıyorum. Bu işi hukuk fakültesinin yanında devam ettireceğim. İleride hangisini yapacağıma dair bir planım yok. Oyunları Almanca oynatıyorum. Almanca oynatmak bana daha kolay geliyor. Almanların ilgisi de yoğun. Almanlar Türk kültürünü döner ve oyun havalarından ibaret sanıyorlar. Onlara farklı şeyler olduğunu da göstermemiz lazım." - Köln

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hukuk Öğrencisi Karagöz Ustası Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement