"Itri ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

"Itri ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" Sempozyumu

"Itri ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" Sempozyumu

UNESCO tarafından ilan edilen "2012 Itri Yılı" dolayısıyla İstanbul'da "Itri ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" başlıklı sempozyum düzenlenecek.

04.09.2012 15:43

UNESCO tarafından ilan edilen "2012 Itri Yılı" dolayısıyla İstanbul'da "Itri ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" başlıklı sempozyum düzenlenecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'ndan (İKSV) yapılan yazılı açıklamaya göre, ölümünün 300. yılı nedeniyle UNESCO tarafından uluslararası boyutta anılan Türk musikisinin en önemli bestekarlarından Itri (Buhurizade Mustafa Itri) için sempozyum düzenlenecek. Uluslararası mahiyetteki sempozyum, 3 Aralık'ta İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'ndaki Doktora Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Sempozyumda, Itri'den yola çıkılarak edebiyat, tarih ve diğer disiplinler açısından 17. yüzyıl dönemi ele alınacak.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi İcra Heyeti Şefi ve Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) Müdürü Gönül Paçacı'nın küratörlüğünde yürütülen proje, disiplinlerarası ve dönemsel bir çalışma olacak. Sempozyumda sunulacak tebliğlerden, Türkçe ve İngilizce bir yayın hazırlanacak.

Müzik, felsefe ve edebiyat gibi alanlarla ilgili konuşmaların yer alacağı sempozyumun ilk bölümünde, Türkiye-nin Osmanlı tarihi konusunda Prof. Dr. Mehmet Genç, Osmanlı'da 17. yüzyılın sosyal ve siyasal yapısı üzerine değerlendirmeler yapacak. Otuz yılı aşkın bir süredir klasik Türk müziğiyle ilgili araştırmalar yapan Türkolog Prof. Dr. Walter Feldman ise Ali Ufki, Evliya Çelebi ve Kantemir gibi önemli isimlerin yaşadığı bu dönemde müzik formlarının özellikleri ve değişimi üzerine yoğunlaşacak. Aynı zamanda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Mehmet Kalpaklı'nın dönemin edebiyatı ile ilgili değerlendirmelerinin ardından, müzikolog Ersu Pekin, Itri ve dönemini anlatacak.

Merkezi Tahran'da bulunan İslam Konferansı'na Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri olan Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç'ın dönemin Şark-İslam kültürünü ele alacağı konuşması ise yaklaşık 40 yıldır Fransa'da yaşayan ünlü sanatçı ve neyzen Kudsi Erguner'in Itri ve döneminden günümüze Osmanlı musikisinde yorum farklılıklarını incelemesiyle devam edecek.

Sempozyumda ayrıca, Itri'nin Klasik Türk Musikisi repertuvarının en yetkin eseri olarak kabul edilen "Neva Kar"ına ait ses kayıtlarının izleyicilerle paylaşılacağı özel bir bölüm de yer alacak.

Sempozyum programı, İstanbul Üniversitesi'nin tarihi Rektörlük Binası'nın Orta Avlu'sunda gerçekleştirilecek bir konserle sona erecek.

Muhabir: Uğur Aslanhan

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Itri ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement