"Kesilen Hayvanın Kanını Dışarıda Bırakmayın" - Son Dakika
Güncel

"Kesilen Hayvanın Kanını Dışarıda Bırakmayın"

"Kesilen Hayvanın Kanını Dışarıda Bırakmayın"

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Karanfil: ''Otoriteler, kurbanlık kesimlerini denetim dışı bıraktığı için, hayvanın kesim esnasında dışarıya çıkan kanın taşınması, etrafa saçılması, uz...

14.10.2013 13:38

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, otoritelerin, kurbanlık kesimlerini denetim dışı bırakmasından dolayı, hayvanın kesim esnasında dışarıya çıkan kanın taşınması, etrafa saçılması ve uzun yıllar boyunca canlıları tehdit edecek muhtemel şarbon ve yanıkara hastalıklarına zemin hazırladığını söyledi.

Karanfil, AA muhabirine,  kurban bayramında yaşanacak denetimsiz kesimler sonucu etrafa yayılan muhtemel bakterilerin, uzun yıllar risk oluşturacağını belirtti.

Hastalıklı olan bazı hayvanların kanında bulunan Şarbon ve Yanıkara bakterilerinin kesim sonrası dışarıda bırakıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Karanfil,  "Bu iki bakteri de vücudun içinde kalmış olsa ve hayvan ölse, toprağın altında bir haftada ikisi de yok oluyor. Ancak kurbanlık için düşünecek olursak, kanda bu mevcut iken hayvanı kestikten sonra, kanıyla bu mikroorganizma dışarı çıkarsa bu defa dış ortamda hastalık canlı kalıyor" diye konuştu.

Türkiye'de kurbanlık kesimlerinin, genel kesimin yüzde 30'unu oluşturduğunu dile getiren Karanfil, ülkenin et ihtiyacının yüzde 30'unun dört günde karşılandığını söyledi.

Karanfil, bu durumun da gıda denetimlerinin yeterince yapılamamasına yol açtığını ifade etti.

Kurban kesimlerinde vatandaşların hayvanın kanını ortada bırakmamasının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Otoriteler, kurbanlık kesimlerini denetim dışı bıraktığı için, hayvanın kesim esnasında dışarıya çıkan kanın taşınması, etrafa saçılması, uzun yıllar boyunca canlıları tehdit edecek muhtemel şarbon ve yanıkara hastalıklarına zemin hazırlanıyor. Her ikisi de dayanıklı bakteridir. Yanıkara, vücudun kaslı dokularına yerleşip çürüten ve hayvanda ölümlere ve gıdalarda bozulmalara sebebiyet veren bir hastalık. Şarbon ise hayvanlarda öldürücü olan, aynı zamanda insanlara da bulaşabilen ve bulaştığında iyi ihtimalle, ciltlerde ciddi yaralara yol açan, yaralar iyileştiğinde ise izler bırakan, yerleştiği organa göre ölüme sebebiyet veren hastalıktır." - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kesilen Hayvanın Kanını Dışarıda Bırakmayın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement