Kocaoğlu'ndan Barışa Destek, İki Akil'e Tepki - Son Dakika
Güncel

Kocaoğlu'ndan Barışa Destek, İki Akil'e Tepki

Kocaoğlu\'ndan Barışa Destek, İki Akil\'e Tepki

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, barışın ve birlikte yaşamanın anahtar kentinin İzmir olduğunu söyledi.

17.04.2013 14:52  Güncelleme: 11:36

İzmir'e gelen akil insanlardan Baskın Oran'ın "İzmir de federasyon istesin" ve Hasan Karakaya'nın "Linç ve öfke duygularıyla dolu insanlar" açıklamalarına sert tepki gösteren Kocaoğlu, "Bu nasıl akil anlayışıdır? Bu nasıl barış anlayışıdır" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu Gazeteci Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Haber Türk'teki "Teke Tek" programında çarpıcı açıklamalar yaptı. İzmir'e faşist yakıştırmasıyla ilgili konuşan Kocaoğlu "İzmir'i kimse anlamıyor.

İzmir'i bilen 'faşist' demez. Faşist sıfatını söylemek hiçbir şey bilmemek anlamına geliyor. Faşist denilen kentte 515 yıldır İspanya'dan gelen Musevi yurttaşlar yaşıyor. 300-350 yıldır Levantenler yaşıyor.

Bugün 1800 civarında Musevi vatandaş, yine 1800 civarında Levanten var. İzmir'de Rum'u, Ermenisi, Musevisi, Levanteni var. Ondan sonra Avrupa'dan gelen Boşnak'ı, Makedon'u, Arnavut'u, Pomak'ı hepsi var. Son 50 yıldır göçle beraber Kürdü var, Çerkesi var, Gürcüsü var, Lazı var. ve biz kavgasız gürültüsüz yaşıyoruz. Kimseyi ötekileştirmiyoruz" dedi.

Kocaoğlu, BDP konvoyuna son seçimlerden önce yapılan saldırının tahrik sonucu balkonlardan atılan patates, soğanlar olduğunu başka kentte olsaydı durumun daha farklı olacağını söyledi.

DİYARBAKIR'DA ZEYBEK OYNANACAK

Aziz Kocaoğlu, "Barışın ve birlikte yaşamanın anahtar kenti İzmir'dir. İzmir Türkiye'de barış için, ülkenin kalkınması için baş aktör olarak görev yapacak birikimde ve donanımda bir kenttir. İzmir'in duruşunun olaylara bakışının İzmir'in yerel yönetim anlayışının ve İzmirlinin hayata bakışının ülkeye çok şey katacağına inanıyorum" dedi.

Diyarbakır'a 23 Mayıs'ta yapacağı ziyaretle ilgili de konuşan Başkan Kocaoğlu, açılım sürecinden önce Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i İzmir'de ağırladıklarını birlikte Kürtçe Hamlet oyununu izlediklerini söyledi. Oyunun arasında Diyarbakır'a gelmek isteğini Baydemir'e ilettiğini belirten Kocaoğlu, "23 Mayıs'ta gideceğiz. Kentin kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve belediye başkanlarıyla birlikte Diyarbakır'da olacağız.

Yanımızda Ege Üniversitesi Halk oyunları ekibi olacak. Zeybek oynayacaklar. Ayrıca Türkiye'nin ilk köy tiyatrosu olan Bademler Köyü Tiyatrosu da 'Susuz Yaz' oyununu sahneleyecek. İzmir Fuar'ında konuk kent uygulaması var. Daha önce Mardin, Uşak, Çorum, Karabük, Gaziantep geldi.

Toplum kaynaştıkça, gelenekler görenekler kaynaştıkça barış oluyor. Diyarbakır Türkiye'nin önemli vilayetlerinden biridir. Biz Diyarbakır'a gitmeyeceksek, halkları kaynaştırmayacaksak, kültürel etkinlik yapmayacaksak ne yapacağız" dedi.

BÜTÜN SIFATLAR İZMİR'E YÜKLENDİ

İzmir'in farklı olmasını ve bunu dile getirmesinin savunma mekanizmasına bağlayan Kocaoğlu, "Türkiye'nin en önemli kentlerinden birini sürekli çeşitli nitelemelerle çeşitli sıfatlarla köşeye sıkıştırırsanız o kentte savunma mekanizması gelişecektir. Biz kimseye bir sıfat yüklemedik. Bütün sıfatlar bize yüklendi. 'Sümüklü' dendi. 'Faşist' dendi. 'Gavur' ima edildi. Bu kent kendi yaşam biçimini korumak için harekete geçti" dedi.

CHP BACADAN MI GİRECEK?

Kocaoğlu, CHP'nin çözüm sürecindeki tutumuyla ilgili soruya ise "Siyaset geriyor, siyaset ötekileştiriyor. CHP ne yapacak? Akil insanları Başbakan seçti. CHP ne yapacak burada? CHP'den ne bekleniyor? Kapıdan kovulunca bacadan mı girecek? Sürece müdahale etmenin koşulları var. Genel Başkanımız barış için sürekli kapıyı açık bıraktı. Akil insanları kendiniz seçerseniz olmaz. CHP ne yapacak?" dedi.

ORAN VE KARAKAYA'YA TEPKİ

Akil insanların İzmir'de çalışmalarıyla ilgili de açıklama yapan Kocaoğlu özellikle Baskın Oran ve Hasan Karakaya'ya tepki gösterdi. "İzmir'e geldiler. İzmir de sorguladı. Bir akil insan geldi. 'İzmir de federasyon istesin' diye bir laf etti. Ben belediye başkanıyım. Ege Belediyeler Birliği Başkanıyım. STK'lar ve kanaat önderleriyle toplanıyorum.

İzmir'de kimsenin ne aklında ne hayalinde federasyon yok. Siz dinlemeye geldiniz. Sizi seçenler 'şunu söyleyin' dediyse onu söyleyin. Siz bunu ne cüretle söylüyorsunuz? Köşeli laf etmek büyük laf etmek tehlikeli. Sorun böyle çözülmez. Çözüm için aklı selim düşünmeliyiz" dedi.

Akil insanlar heyetinde yeralan Yeni Akit yazarı Hasan Karakaya'nın köşe yazısındaki "Hiç endişeniz olmasın ki daha düne kadar kızgınlık, linç ve öfke duygularıyla yüklü insanlar bugün sitem noktasına gelmişse bilin ki süreç iyiye gidiyor" sözlerine dikkat çeken Kocaoğlu, "Bu nasıl akildir? Nasıl barış anlayışıdır? Diğer akil insanlar da bunu toparlamaya çalışıyorlar. Biri 'federasyon' dedi. Diğeri 'linç' dedi. Nasıl olacak şimdi? Bu sıkıntılı" dedi.

Aziz Kocaoğlu, yerel seçimlerle ilgili ise iddialı konuştu. Her seçimin çekişme olduğunu belirten Kocaoğlu "Her seçim risktir. Kendi penceremden baktığımda İzmir'de CHP nin iddiasının 2009 seçimlerinden daha fazla olduğunu görüyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaoğlu'ndan Barışa Destek, İki Akil'e Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement