Küller Türkiye'ye Ulaştı - Son Dakika
Güncel

Küller Türkiye'ye Ulaştı

Küller Türkiye\'ye Ulaştı

Zonguldak, Samsun ve Sinop'ta 20-30 bin Feet Arası Uçuşa kapatıldı.

19.04.2010 10:48

Kül bulutlarının daha önce yapılan açıklamalarda Trakya üstünden Türkiye'ye gireceği ve İstanbul'un kuzeyinden Batı Karadeniz'deki bazı illerin kuzeyine gelip 20 bin ile 35 bin feet arasındaki Türkiye hava sahasını da etkileyeceği bildirilmişti. Bu sabah yapılan tahminlerde kül bulutlarının İstanbul'un kuzeyinden Türkiye'ye girdiği ve Zonguldak, Sinop ve Samsun'un kuzeyine etkilediği ancak sabaha karşı başlayan ve jet rüzgarları da denilen sistemin etkisiyle, bulutların yönünü kuzeye çevirdiği bilgisi verildi.

Bu arada kapatılma ihtimali olan çorlu hava sahasının da kapatılmasına gerek olmadığı bildirilirken bu sabahtan itibaren de daha önce kapalı olan Viyana, Milano, Saraybosna, Priştine, Bükreş ve Kiev havalimanlarının açıldığı ve seferlerin başladığı açıklandı.

BİNLERCE BAVUL BİRİKTİ

İstanbul Atatürk Havalimanından Avrupa ülkelerine yapılması planlanan uçuş seferlerinin iptal olması nedeniyle İstanbul'da transit olarak beklemek zorunda kalan ve oteller yerleştirilen binlerce yolcunun bavulları da terminal geliş salonunda bekletiliyor.

KÜL BULUTU BUGÜN VE YARIN TEKİRDAĞ'DA

İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan volkanik kül bulutunun Türkiye'nin hava sahasını da etkilemeye başladı. Bulutun bugün ve yarın Tekirdağ'da ''kuru duman'' şeklinde görülmesi bekleniyor. Son uydu görüntülerine göre toz ve kül bulutu halen Romanya, Bulgaristan, Yunanistan'ın kuzeyi, Batı Karadeniz açıkları, İtalya, İspanya, İngiltere'nin kuzeyi ve Kuzey Avrupa bölgelerinde etkili oluyor.

Kül bulutunun Tekirdağ'da bugün ve yarın ''kuru duman'' şeklinde etkili olmasının beklendiğini belirten yetkililer, bunun görüş mesafesini düşürebileceğine dikkati çektiler. Toz ve kül bulutunun yer seviyesinden özellikle 6 ile 10 bin metre üzerinde yayılım gösterdiğini aktaran yetkililer, ''Bu kütlenin yer seviyesinde önemli bir etkisinin olmayacağı düşünülerek, halkımızın gereksiz yere paniğe kapılmamaları tavsiye edilmekte'' ifadelerini kullandılar.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden yapılan son açıklamaya göre, kül bulutları kısıtlı oranda İstanbul havasını da etkiliyor.

Hava Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Mustafa Coşkun, "Volkanik kül bulutları Rusya'ya doğru ilerleyecek ancak buna rağmen 6 bin ila 10 bin metre arasındaki uçuş uyarımıza devam ediyoruz" diye konuştu. Dün Karadeniz'de bugün ise İstanbul'da tespit edilen kül bulutu, Meteoroloji'nin küllerin salı günü Türkiye'ye giriş yapacağı yönündeki tahminini de yalanlamış oldu.

DHMİ: BULUTLAR İSTANBUL'A DA GİRDİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, dün TSİ 17.00'de Zonguldak, Kastamonu, Merzifon ve Samsun'u kapsayan, Orta Karadeniz Bölgesi'nde uçuş seviyeleri 20-35 bin fit arasında kalan irtifa bantlarında uçuş yasağı getirildiği ve yasağın bugün TSİ 4.30'a kadar devam ettiği hatırlatıldı.

Bugün 4.30'dan Zonguldak, Kastamonu ve Sinop'u kapsayan hat ile Ankara FIR hattı arasında kalan sahada, 10 bin ile 30 bin fit arasında kalan irtifa bantlarında uçuş yasağı getirildiği belirtilen açıklamada, dün TSİ 23.50 itibari ile İstanbul FIR içinde sadece deniz alanlarını etkileyen dar şeritteki oluşumun genişleyerek biraz daha güneyde kara yüzeylerine yakın yerlerde etkili olduğu ifade edildi. Açıklamada, Çorlu, Atatürk ile Sabiha Gökçen havalimanlarını etkiler duruma gelen bu oluşum nedeniyle 20 bin fit ile 35 bin fit irtifa bandında uçuş yasağı ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"19 Nisan TSİ 00.10 itibari ile 10 bin fit ile 30 bin fit irtifa bandında uçuş yasağı ilan edilmiştir. 04.30 itibari ile oluşum tekrar İstanbul FIR içinde sadece deniz alanlarını etkileyen (karalar üzerinde olmayan) dar bir şerit haline gelmiş 10 bin fit ile 30 bin fit irtifa bandında uçuş yasağı ilan edilmiştir. 19 Nisan TSİ 09.30 itibarıyla havaliman/havaalanlarımız için herhangi bir kapalılık mevcut olmayıp, gerek irtifa ayarlamaları gerekse rota değişiklikleri ile iniş kalkış trafiğine hizmet devam ettirilmektedir."

Dün ise SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, Zonguldak, Samsun, ve Sinop hava sahalarında 20 bin ila 30 bin feet arasındaki yükseklikte hava sahasını kapattıklarını belirterek, bu durumun bugün saat 12.00'ye kadar süreceğini söylemişti. Arıduru'nun açıklamalarına göre 20 bin feet altı ve 35 bin feet üstü bölge ise ulaşıma açık.

Arıduru, DHMİ, SHGM gibi kurumların faal olarak çalıştıklarını ve Eurocontrol (Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı) ile birlikte gelişmeleri takip ettiklerini belirterek Türkiye'ye kül bulutlarının kuzeyden giriş yaptığını ve uçuş güvenliği için böyle bir karar aldıklarını sözlerine ekledi. SHGM'nin yazılı açıklamasında şöyle denildi: "15 Nisan 2010 tarihinde İzlanda'nın Eyjafjallajokull Buzulu altındaki yanardağın patlaması sonucunda oluşan volkanik kül bulutu ülkemiz hava sahasını da etkilemeye başlamıştır. İstanbul FIR (Uçuş Bilgi Bölgesi) volkanik kül bulutu nedeniyle 03:00 (dün gece) itibariyle etkilenmesi beklenmektedir. 20 bin feet ila 30 bin feet arası, 18 Nisan (dün) saat 16.30 ile 19 Nisan (bugün) saat 12:00 arasında kapatılmıştır. Konu, Genel Müdürlüğümüz, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlükleri ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir. Hava taşıma işletmelerinin de konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeleri zorunluluk arz etmektedir."

KAPALI ALAN YOK

DHMİ'den dün gece yapılan açıklamada da irtifa ve rota ayarlamaları yapıldığını belirterek, "Hizmete kapalı havaalanı yok" denildi.

SİRKECİ GARI'NDA KÜL KUYRUĞU

HAVA yolu ulaşımının durması nedeniyle, Avrupa'ya gidebilmek için trenleri tercih eden turistler, Sirkeci Garı'na akın etti. Yüzlerce turiste yer açmakta zorlanan demiryolları yetkilileri, çareyi vagon sayılarını artırmakta buldu. Selanik ve Bükreş'e günde iki defa 50 yolcuyla giden trenlerin yolcu kapasitesi 350'ye çıkarıldı. Yetkililer, sefer sayılarının arttırılması için uluslararası düzeyde girişimler yapıldığını bildirdi. Amsterdam'a gitmeye çalıştığını belirten Avustralyalı Anthony Tietzede Sirkeci Garı'nda 4,5 saat beklediğini söyledi. Saatlerce aynı noktada sıra beklediğini anlatan Tietze, "Bu sabah havalimanına gittim. Uçuşum iptal edilmiş. Orada tam bir kaos vardı. Bugün bilet bulmak için şansım olduğunu düşünmüyorum, yarınki trene bilet alacağım" diye konuştu. Belçikalı Anna Vandeputte ise Brüksel'e gitmeye çalıştığını ifade ederek, "Sabahtan beri buradayız. Umarım yarın (bugün) gidebiliriz" dedi. Rukiye Çığlı da cumartesi sabahı Brüksel'e yapacakları uçuşun iptal edildiğini, bu nedenle tren yolunu tercih ettiklerini söyledi.

THY'NİN 485 SEFERİ İPTAL, MÜNİH'E OTOBÜS KALKIYOR

THY, başta İstanbul'dan olmak üzere birçok ilden Avrupa'ya yapacağı 485 seferi iptal etti. Yolcuların uçamaması nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda bavul yığınları oluştu. Otellerde yer bulamayan transit yolcularının dinlenmesi için dış hatlar terminali geliş katında kullanılmayan ofisler kullanıma açıldı. THY, yolculara battaniye ve yastık dağıtıyor.

KARAYOLUYLA ALMANYA

Atatürk Havalimanı'nda bekleyişlerini sürdüren yolcular oturarak, banklarda ve yerlerde yatarak vakit geçiriyor. Yolculara yiyecek ve çay ikramı ise sürüyor. Uçuşları iptal edilen bazı Münih yolcuları ise karayoluna yöneldi. Karayoluyla gitmek isteyen yolculardan kişi başı 180 Euro ücret alınıyor. Yolcuları otobüslerle götüren turizm şirketi görevlileri, "Şimdiye kadar 4 sefer yaparak 150 kişi gönderdik. Daha göndereceğimiz 200 kişi var. Uluslararası yolcu taşımacılık lisansı olan firmalara ait otobüslerle yolcuları sigortalı olarak Münih'e ulaştırıyoruz. Seyahat güzergâhı da İstanbul, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya veMünih" dedi.

BİLET İŞLEMİNİZİ 30 NİSAN'A KADAR MUTLAKA YAPTIRIN

THY, İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle sefer yapılamayan yerler yerine Avrupa'da hava sahası açık olan Roma, Barcelona, Madrid, Simferopol ve Atina'ya ek seferler koydu. THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, sefer iptali yaşanan noktalara gidemeyen yolcuların 30 Nisan'a kadar bilet iade ya da rezervasyon işlemlerini yaptırmaları gerektiği kaydedildi.

MAHSUR KALAN TURİSTLERİN EKSTRA GÜNLERİNİ KİM ÖDEYECEK

TUROB Başkanı Timur Bayındır, bazı turistlerin burada kalmak zorunda kaldığını belirtti. Bayındır, artı günlerin ödemesinin nasıl yapılacağına ilişkin sorunlar yaşanacağını belirterek, "Ekstra kalışları kim ödeyecek? Normalde sigortaların ödemesi lazım. Ama bu konuda sıkıntılar çıkabilir. Bu da ancak insanlar evlerine dönüp geri ödeme talep ettiklerinde ortaya çıkacak bir sorun" dedi.

TUI: 10 BİN TURİST ANTALYA'DA

TUI Holding Danışmanı Hüseyin Baraner, 2 bini TUI'nin Antalya'ya getirdiği 10 bini aşkın tatilcinin ülkelerine dönmeyi beklediğini açıkladı. Baraner, 200 turisti uçakla Portekiz'e oradan otobüsle 2 bin km uzak taki Almanya'ya götürdüklerini söyledi.

ULUSOY: TURİZMDE İPTALLER YOK

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İzlanda'daki yanardağın patlaması ve sonrasında bazı Avrupa uçuşlarının iptal edilmesinin Türkiye'de turizme herhangi bir etkisi olmadığını söyledi. Ulusoy, şu ana kadar acentelerden kendisine ulaşmış bu yönde bir erteleme ya da iptal gibi bir talebin olmadığını, bundan sonra da olacağını sanmadığını dile getirdi. Ulusoy, yurtdışına giden Türk turistler için de bir sıkıntı yaşanmadığını, en fazla uçuşlarda bazı sıkıntılar yaşanabileceğini, ancak tatil programlarında köklü değişikliğe yol açmayacağını gördüklerini belirtti. Ulusoy ayrıca, dünyanın doğayla ve doğal afetlerle barışması gerektiği ve buna göre tedbirler alması gerektiği görüşünü de sözlerine ekledi.

DÜN 20 BİN UÇAK KALKAMADI

İzlanda'daki yanardağdan yükselen kül bulutları, Avrupa'nın hava trafiğini kilitledi. Birçok ülke hava sahasını tamamen kapatırken, dün 20 bin uçuş gerçekleşmedi, sadece 4 bin sefer yapılabildi. on 4 günde 63 bin sefer iptal

İZLANDA'daki Eyjafjallajokull Yanardağı'ndan yükselen kül bulutlarının hava ulaşımında yol açtığı kaos, artarak sürüyor. Uçakları iptal edilen milyonlarca yolcuya, sürekli yenileri ekleniyor. Küllerin uçakların motorlarına zarar vereceği endişesiyle hava sahalarını tamamen ya da kısmen uçuşlara kapatan ülkelerin sayısı 20'yi aştı. Uzmanlar, hava ulaşımındaki aksamala ın, ABD'de 11 Eylül saldırılarından sonra yaşanankinden de büyük olduğunu söylüyor.

Yanardağ kül püskürtmeye devam ediyor. Uçak ve motorunda herhangi bir hasar oluşup oluşmadığını belirlemek için testler yapılıyor. Hollanda havayolları KLM, bir Boeing 737'nin azami uçuş yüksekliği olan 13 bin kilometreye çıktığını ve uçuş sırasında hiçbir sorun yaşanmadığını duyurdu. Alman havayolları Lufthansa da Frankurt- Münih arasında bazı uçuşlar gerçekleştirdiğini açıkladı.

Lufthansa sözcüsü, uçuşlardan sonra uçakların gövdesi ya da motorlarında hiçbir hasar tespit etmediklerini söyledi. İki ülkede de hava sahası uçuşa kapalı durumda. Meteoroloji uzmanları rüzgar verilerine bakarak, kül bulutlarının gelecek haftanın sonunda önemli ölçüde yer değiştirmesinin beklenmediğini belirtiyor.

38 ülkede hava trafiğini yönlendiren Eurocontrol'e göre, Avrupa'da dün 20 bin uçuş iptal edildi, sadece 4 bin uçuş yapılabildi. Son 4 günde iptal sayısı 63 bini buldu. Şirketlerin günde toplam 200 milyon dolar kaybettikleri belirtiliyor.

ZARAR 136 MİLYON EURO

Avrupa Havaalanları ve Havayolları Birliği iptal edilen uçuşlar nedeniyle havaalanlarının 136 milyon euro zarar ettiğini açıkladı. İptal edilen uçuşlardan etkilenenlerin sayısının da yaklaşık 7 milyon olduğu ifade edildi.

HAVA SAHASI BOŞUNA MI KAPANDI?

KLM, kül bulutunda uçuş güvenliği tespiti için dün test yaptı. Sonuç: İzlanda-Rusya arası kuzey hattı hariç bütün saha güvenli

ALMAN havayolu şirketleri ve medya yeterince test yapılmadan uçuşların iptal edilmesi nedeniyle yetkilileri eleştirirken, Hollanda havayolu şirketi KLM Avrupa hava sahasının güvenli olduğunu açıkladı. Avrupa hava sahasında test uçuşları gerçekleştiren KLM adına açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Peter Hartman, İzlanda ve Rusya arasındaki Kuzey bölgeleri dışında kalan Avrupa hava sahasının güvenli olduğunu söyledi.

KLM'nin bu girişiminin ardından başka havayolu şirketlerinin de uçuş güvenliğini test ettiği belirtildi. Hava ulaşımının aksadığı 4. günde bazı Avrupa ülkelerindeki son durum şöyle:

ALMANYA: Hava sahası dün 20.00'ye (TSİ 21.00) kadar kapalı kaldı.

AVUSTURYA: Hava sahası 02.00'ye (TSİ 03.00) kadar kapalı kaldı.

BELÇİKA: Hava sahası dün saat 14.00'e (TSİ 15.00) kadar kapalı kaldı.

ÇEK CUMHURİYETİ: Hava sahası bugün 12.00'ye (TSİ 13.00) kadar kapalı kalacak.

DANİMARKA: Hava sahası dün 02.00'ye kadar (TSİ 03.00) kapalı kaldı.

ESTONYA: Hava sahasının bugün açılması bekleniyor.

FİNLANDİYA: Hava sahası bugün 17.00'ye kadar kapalı tutulacak.

FRANSA: Ülkenin güneyinde halen açık olan son havaalanları da dün saat 14.00'den (TSİ 15.00) itibaren kapatıldı.

MACARİSTAN: Hava sahası bugün saat 12.00'ye (TSİ 13.00) kadar kapalı tutulacak. Ancak hava trafiği kontrol yetkililerinin onayıyla bazı uçuşlar yapıldı.

İNGİLTERE: Hava sahası 01.00'e (TSİ 03.00) kadar kapalı kaldı.

İRLANDA: Hava sahasını dün 13.00'e (TSİ 15.00) kadar kapalı tutuldu.

İTALYA: Ülkenin kuzeyindeki hava sahası bugün 08.00'e (TSİ 09.00) kadar kapatıldı.

LİTVANYA: Vilnius Havaalanı'na göre ülkedeki hava sahası bir sonraki duyuruya kadar kapalı tutulacak.

NORVEÇ: Ülkedeki hava sahası Kristiansand'in kuzeyindeki bazı bölgelerde kısmen açıldı. Güneydeki Oslo Havaalanı, Stavanger ve Bergen gibi önemli havaalanları ise halen kapalı.

POLONYA: Cuma gününden bu yana kapalı tutulan hava sahası dün kısmen açıldı.

RUSYA: Tüm havaalanları açık.

SLOVAKYA: Hava sahası cuma gününden bu yana kapalı tutuluyor.

İSPANYA: Madrid Havaalanı açık tutuluyor, ancak Iberia Havayolları Portekiz, İtalya'nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye dışındaki tüm Avrupa uçuşlarını iptal etti.

İSVEÇ: Hava sahası dün bütün gün kapalı tutuldu. Bugün duruma göre açılacak.

İSVİÇRE: Hava sahası dün 14.00'e (TSİ 15.00) kadar kapalı kaldı.

UKRAYNA: Kiev'deki Borispol Havaalanı açıldı.

'DÜNYANIN PATLADIĞINI GÖRDÜM'

İNGİLİZ fotoğrafçı John Beatty, İzlanda'da faaliyete geçen Eyjafjallajoekull yanardağına giderek, patlamayı görüntüledi. Nefes kesen fotoğraflar çeken Beatty, volkanın yakınlarında da bir çadır kurarak tüm tehlikeye rağmen birkaç geceyi burada geçirdi.

58 yaşındaki Beatty, kendini volkanın yakınında bulduğunda, bir giyim firması için İzlanda buzullarında çekim yapıyordu, doğanın fenomeni ise onu iyice heyecanlandırdı. 1000 derece kadar sıcak olan volkanın tehlikesine rağmen fotoğraf çekmeye devam eden Beatty, "Lavlara yakınlaştığımda, ağzımda tıpkı zehir gibi bir tat oluştu. Lavların yakınında 10 dakikadan fazla zaten durmak mümkün değil. Volkanın kıyısında, muhteşem olduğu kadar ürkütücü görüntülere şahit oldum. Sanki dünya patlıyordu" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Küller Türkiye'ye Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement