İran, Reisi için düşman bellediği ülkeden yardım istemiş - Son Dakika
Güncel

İran, Reisi için düşman bellediği ülkeden yardım istemiş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopterin kaza geçirmesinden sonra İran'ın ABD'den yardım talep ettiğini belirtti. Yardımın içeriği hakkında detay vermeyen ABD, lojistik sebeplerden dolayı yardım sağlayamamış.

21.05.2024 09:23

İbrahim Reisi'nin Amerikan menşeli helikopterde yaşadığı kaza sonucu hayatını kaybetmesi sonrası gözlerin çevrildiği ABD'den dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Reisi ve aralarında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da olduğu heyetin helikopter kazası geçirmesinin ardından Tahran yönetiminin ABD'den yardım istediğini ancak yardımın içeriği hakkında detay veremeyeceğini kaydetti.

"LOJİSTİK SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ YARDIMI SAĞLAYAMADIK"

"Bu durumdaki herhangi bir hükümet" için destek vermeye istekli olduklarını karşı tarafa ilettiklerini aktaran Miller, "Ama sonuç olarak, büyük ölçüde lojistik sebeplerden ötürü bu yardımı sağlayamadık" dedi.

İran, ABD'den helikopter kazası sonrası yardım talep etti

AMBARGO NEDENİYLE BAKIM VE YEDEK PARÇA SIKINTISI YAŞANIYOR

Öte yandan; Reisi ve beraberindeki heyeti taşırken düşen helikopter Bell 212, İran İslam Devrimi'nden yani 1979 yılından önce İran'a ABD tarafından tedarik edilenler arasında yer alıyor. İran'ın ABD menşeli silah ve araçlarda, ambargo nedeniyle bakım ve yedek parça sıkıntısı yaşadığı ifade ediliyor.

ABD: İran kazadan sonra bizden yardım istedi

HELİKOPTER KAZASI VE SONRASINDA YAŞANANLAR

Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs'ta İran- Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi. İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA'nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı. Belirlenen noktaya ulaşan İranlı ekipler kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

Reisi'nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi.

İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeleri yapması gerekiyor. İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

İran, Reisi için düşman bellediği ülkeden yardım istemiş
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran, Reisi için düşman bellediği ülkeden yardım istemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ahmet ak: kendi uçağını helikopterini iha nı siha nı yapamazsan böyle kazalar kaçınılmaz olur.bu sebepten dünya lideri ERDOĞAN 63 22 Yanıtla
    Gursel kalen: Dünyanın bundan haberi var mı? 1 0 Gursel kalen: Muhsin Yazıcıoğlu düştüğünden neden bulamadılar? 0 0
  • Fatma Erkoca: kim demiş onlar düşman diye 5 0 Yanıtla

Advertisement