L'Oréal Türkiye, 6 Genç Bilim Kadınını Ödüllendirdi - Son Dakika
Güncel

L'Oréal Türkiye, 6 Genç Bilim Kadınını Ödüllendirdi

L\'Oréal Türkiye, 6 Genç Bilim Kadınını Ödüllendirdi

Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları ödül törenine, üniversiteler ve bilim kuruluşlarından 150'nin üzerinde bilim insanı katıldı.

30.04.2012 16:46  Güncelleme: 16:48

Bilkent, Hacettepe, Koç, Marmara ve Sabancı, Yeditepe üniversitesinden 6 genç bilim kadını, her biri geleceğin buluşu olmaya aday araştırmaları ile L'Oréal Türkiye'den 15 bin dolar değerinde burs kazandı.

L'Oréal Türkiye Genel Müdürü Giuseppe Gennero, "Türkiye'de 2003 yıldan bu yana sürdürdüğümüz burs programı kapsamında bugüne kadar 52 genç bilim kadını araştırmalarını başarı ile tamamlamış ve insanlığın hizmetine sunmuştur" dedi.

L'Oréal Türkiye, araştırmalarıyla bilimi ileri taşıyan 6 genç bilim kadınını ödüllendirdi. Bilkent Üniversitesi, Hacettepe, Koç, Marmara, Sabancı ve Yeditepe üniversitesinde görev yapan 6 bilim kadını, Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları programı kapsamında, her biri geleceğin buluşu olmaya aday araştırmaları ile L'Oréal Türkiye'den 15 bin dolar değerinde burs kazandı. Bu yıl Türkiye'de 10'uncu yılı kutlanan Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları ödül törenine, üniversiteler ve bilim kuruluşlarından 150'nin üzerinde bilim insanı katıldı.

Cilt yaşlanmasında ısı şok proteinlerinin rolü, hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesinin önlenmesi, idrar tutamama, yaşlanmadan kaynaklanan doku bozuklukları ve vücuttaki hastalıkları tanımlama amaçlı virüsleri ayrıştırma, bu yıl L'Oréal Türkiye'den ödül kazanan 6 araştırmanın konusu oldu. Programa katılmak için, Türkiye çapında birçok üniversitesinden, 50'nin üzerinde araştırma başvurusu yapıldı.

L'Oréal-UNESCO ortaklığındaki, uluslararası "For Women In Science" programının bir uzantısı olarak Türkiye'de 2003 yıldan bu yana sürdürülen ve bu yıl 10'uncu yılını kutlayan 'Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları', bilimsel alandaki çalışmaları teşvik etmeyi ve bu yolla bilimin yaygınlaşmasını amaçlıyor. Program, Türkiye'nin saygın bilim kuruluşu Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından destekleniyor.

Yaşam Bilimleri dalında Prof. Dr. Aslı Tolun, Malzeme Bilimleri dalında ise Prof. Dr. Türkan Haliloğlu'nun başkanlık ettiği iki ayrı komite tarafından seçilen araştırmalarda, bilimsel yeniliği ve bilime sağlanacak katkı ölçüt alındı. Programa katılmak için, doktora derecesi almış ve doktora sonrasında araştırmalarına devam eden 40 yaşını aşmamış T.C vatandaşı kadın olma koşulu aranıyor.

Bu araştırmalar geleceğin buluşları olacak

Geleceğin buluşlarına bugünden temel oluşturan araştırmaları ile L'Oréal Türkiye'den ödül kazanan bursiyerlerden Bilkent Üniversitesi Nano Teknoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay araştırmasında, günümüzde yaygın olarak rastlanan kıkırdak hastalıkları, spor kazaları ve yaşlanmadan kaynaklanan doku bozukluklarına karşı, iskelet yapıtaşlarını sentezleyerek, kıkırdak dokunun tedavisini amaçlıyor. Hacettepe Üniversitesi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezahat Tuğba Kandilci'nin araştırması ise, yaşlanmaya bağlı idrar tutamama rahatsızlığının altında yatan moleküler mekanizmaların aydınlatılması ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesini hedefliyor.

Hücre yapılaşmasında rol oynayan protein ailesinin hücre bölünmesindeki rolünü inceleyen Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nurhan Özlü de araştırmasında, hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesinin ve diğer dokulara metastaz yapmasını engelleyecek yeni yöntemler geliştirmek amacında. Cilt yaşlanmasında ısı şok proteinlerinin rolünü araştıran Marmara Üniversitesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doc. Dr. Betül Çatalgöl, yaşlanma sürecinde güneş ışığı ile ciltteki değişikliklerin biyokimyasal mekanizmasını aydınlatmak amacında.

Sabancı Üniversitesi Doğa Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Gözde İnce, polimer nanotüpler üreterek, ilaçların vücuttaki hastalıkları tanımlama amaçlı virüsleri ayrıştırmayı hedefliyor. Yeditepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Seyda Malta da, polimerlere, nanoparçacık katarak özelliklerini geliştirmeyi ve endüstride kullanılacak yeni bir malzeme üretmeyi araştırıyor.

Gennero: "Bilim, L'Oréal aktivitelerinin kalbinde yer alıyor."

Düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan L'Oréal Türkiye Genel Müdürü Giuseppe Gennero, dünyada kendi türünün tek örneği olan For Women In Science programının, bilim kariyerleri boyunca kadınlara eşlik ettiğini ve özgüvenlerini harekete geçirerek, topluma katkılarını ön plana çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Bilimin her zaman L'Oréal aktivitelerinin kalbinde yer aldığına işaret eden Giuseppe Gennero, "For Women In Science programı, bugüne kadar dünyada 106 ülkede yaklaşık 1.300 üstün bilim kadınını tespit etmiş ve birçoğunun hayatında bir dönüm noktası olmuştur. Türkiye'de ise 2003 yıldan bu yana sürdürdüğümüz burs programı kapsamında, 2012 yılıyla beraber 58 genç bilim kadını araştırmalarını başarı ile tamamlamış ve insanlık hizmetine sunmuştur" dedi.

Programın, bilimi ileri taşıyan kadınları desteklediğini ve bilimsel mükemmellikleri ile bu rol modellerini taltif ettiğini kaydeden Giuseppe Gennero, "Bu üstün bilim kadınlarının hepsinde görülen ortak özellik, bilgiye yönelik tutkuları ve mükemmelik arayışlarıdır. Bugün bilinmeyeni keşfetme yeteneği, gelecek nesillerimizin en büyük sermayesi olacaktır. Her yıl 'daha iyi bir dünya' sözünü yerine getirmek için çalışan, hayallerini yüksekte tutmaktan korkmayan ve kendi merakını izleyen bu bilim insanlarımızı yürekten kutluyorum" şeklinde konuştu.

TÜBA Başkanı Prof. Kanpolat: »Türkiye, kadın bilimcileri yücelten bir yapılanma içindedir. »

TUBA Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat da, törende yaptığı konuşmada, Atatürk Türkiye'sinin bugünkü yapısıyla kadın bilimcilere değer veren ve onları yücelten bir yapılanma içinde olduğunu ve Türkiye'nin bu yapılanmayla övünebileceğini belirtti. Prof. Dr. Kanpolat, "Keza bir kozmetik firması olarak L'Oréal Türkiye de kadın bilimcilere destek olmakla önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bilim insanı olmak pek de kolay değildir. Takdir edersiniz ki, Türkiye'nin bu güçlüklerle dolu bilim alanında iddia sahibi pek çok genç bilimci var. Onları bu yapılanmaya katan; ailelerini, üniversitelerini ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel L'Oréal Türkiye, 6 Genç Bilim Kadınını Ödüllendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement