"Libya’daki Olaylar Sektörde Tedirginlik Yaratıyor" - Son Dakika
Güncel

"Libya’daki Olaylar Sektörde Tedirginlik Yaratıyor"

"Libya’daki Olaylar Sektörde Tedirginlik Yaratıyor"

Okalin, Libya'daki Olayların da Öncelikli Olarak Akaryakıt Piyasasına Olumsuz Etkilerinin Olduğunu ve Sektörde Tedirginlik Yarattığını Söyledi..

25.02.2011 13:34  Güncelleme: 13:36

Yüksek kaliteli petrol ürünleri ve yaygın bayii ağı ile tüketicisine seçkin hizmetler sunan Starpet Akaryakıt Dağıtım A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, 31 Ocak 2011 sonrası uygulanan promosyon yasağını, akaryakıt firmalarının yeni uygulamalarını ve Libya'daki olayların Türkiye'ye yansımalarını değerlendirdi. Okalin, promosyonun bayi ve dağıtım firmaları için külfet olduğunu belirterek, Şubat ayında başladıkları indirim günleri kampanyaları ile yüzde 200'e yakın satış gerçekleştirdiklerini açıkladı. Okalin, Libya'daki olayların da öncelikli olarak akaryakıt piyasasına olumsuz etkilerinin olduğunu ve sektörde tedirginlik yarattığını sözlerine ekledi.

25 Şubat 2011, İstanbul;

Libya'da yaşanan olaylardan sonra dün psikolojik sınır olan benzinin 4 liraya ulaşması akaryakıt sektöründe tedirginliği arttırdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 15 Aralık 2010 tarihli kararı gereğince akaryakıt satışlarındaki promosyon uygulamalarının 31 Ocak 2011 tarihi itibariyle sona ermesi de, akaryakıt sektörünü harekete geçirdi. 54 dağıtım şirketinin hakim olduğu akaryakıt sektöründe yaklaşık 1 aydır uygulanan bu karar, sektördeki firmaları faklı uygulamalara yöneltti. Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yer alan Starpet de, promosyon yasağı sonrasını ve Libya'da yaşanan olaylarla ilgili sektörü değerlendirdi.

70 ilde 420'nin üzerinde benzin istasyonu ile hizmet veren Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin: "Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde başlayan isyan hareketleri piyasadaki arz miktarı konusunda piyasaları endişelendirmektedir ve yukarı yönlü hareket izlenmektedir. Aynı zamanda bahsi geçen ülkelerin uluslararası petrol sevkiyatlarının yapıldığı deniz yolu güzergâhlarında olması, aralarda yapılan sevkiyatların durma noktasına gelmesi, piyasalarda endişeye sebebiyet vermektedir" dedi.

Promosyon akaryakıt firmaları için yük Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, gerçekleştirdikleri ve yoğun tüketici ilgisi ile karşılaşan promosyon uygulamalarına dair yaptığı açıklamada da, "Promosyon hem bayi hem de dağıtım firmaları için büyük bir külfetti. EPDK promosyonları kaldırarak, piyasadaki rekabet ortamını hızlandırdı. Bu yasak ile promosyonlara ayrılan bütçeyi indirime yansıtma kararı aldık. Şubat ayı ile birlikte Gebze, Kayseri ve Mersin'de indirim günleri kampanyalarımızı başlattık. Bundan sonra da Starpet olarak farklı illerde ve noktalarda belirlediğimiz istasyonlarda indirim kampanyalarımız devam edecek" dedi.

Murat Okalin, indirim günlerinde satışların 4-6 kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek, "Kampanyalarımız ile tüketiciden çok olumlu tepkiler aldık. Bazı müşteriler Starpet sayesinde ilk defa depolarını tam doldurduklarını belirtti. Müşteri ilgisi beklediğimizin üzerinde oldu. Ayrıca bu tarz kampanyaların tekrarlanmasını istiyorlar. Biz yüzde 100 artış beklerken yüzde 200'e yakın satış gerçekleştirdik. Şu ana dek üç ayrı bölgede indirim günü kampanyası gerçekleştirdik. Gebze'deki kampanyamızdan 2000; Kayseri'de 800 ve Mersin'de 1500'ü aşkın araç faydalandı. Satılan ürünün artışındaki en büyük etkinin vergi sabit kalmak kaydıyla diğer faktörler olan döviz kuru ve uluslararası piyasadaki herhangi yukarı yönlü hareketi fiyatları etkiliyor" dedi.

Toplam akaryakıt tüketiminin azalmasına karşın, devletin vergi geliri arttı

Okalin, 2010 yılında toplam akaryakıt tüketiminin yüzde 3,9 azalmasına karşın ÖTV'nin artırılması ve KDV matrahı yükseltmesi nedeniyle akaryakıt tüketiminden sağlanan dolaylı vergilerin, bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 35 milyar liraya ulaştığına dikkat çekti. Okalin, "Türkiye, Avrupa Birliği üyeleri içinde 1,90 avro ile benzinin en yüksek fiyattan satıldığı ülke. Türkiye'yi 1,58 avro ile Yunanistan, 1,56 avro ile Hollanda, 1,50 avro ile Danimarka, 1,48 avro ile Finlandiya, 1,47 avro ile İsveç ve Almanya izliyor. Dünya petrol fiyatlarının artmasıyla birlikte Türkiye'deki fiyatlarda da artış oldu. Ayrıca asıl etken; tüketici yağ türevleri de dahil olmak üzere alternatif ürünleri kullanarak devletin elde ettiği vergi gelirinin bir o kadarını da kayıt dışı ekonomiye aktardı. Aslında makul vergi oranıyla tüm tüketim kayıt altına alınabilir ve vergi gelirlerinde çok daha büyük artış sağlanabilir" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Libya’daki Olaylar Sektörde Tedirginlik Yaratıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement