Mısır'da Darbe Karşıtlarına Verilen İdam Cezaları - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Darbe Karşıtlarına Verilen İdam Cezaları

Mısır\'da Darbe Karşıtlarına Verilen İdam Cezaları

Hakkında müebbet hapis cezası verilen sanıklardan Zeki'nin annesi: "Oğlum ne suç işledi?

28.04.2014 16:55

Mısır'da, "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" iddiasıyla yargılanan sanıklar hakkında idam ve müebbet hapis cezası verilmesi yakınları arasında infiale yol açtı.

Minya Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanıkların yakınları, mahkeme binasının önünde verilecek kararı elleri yüreklerinde bekledi. Kararın açıklanmasının ardından haklarında müebbet hapis cezası verilen 491 kişi arasında oğlu Mustafa Zeki'nin olduğu haberini alan anne, oğlunun masum olduğunu "Oğlum ne suç işledi? Oğlum İhvan mensubu değil, namaz bile kılmazdı" sözleriyle ifade etti.

Ümmü Mustafa, sözlerine şöyle devam etti:

"Tek suçu, günde 10 cüneyhlik (yaklaşık bir buçuk dolar) yevmiyesini kazanmak için yola çıkan oğlumu haksız yere uyuşturucu meselesinden tutukladılar. Neden tutuklandığı hakkında sorunca, oğlumun şiddet olaylarına karıştığını söylediler."

- "Her namaz kılanı İhvan'dan sanıyorlar"

Haklarında müebbet hapis cezası verilenler arasında yer alan Rıza ve Abdulhadi'nin annesi ise polislerin suçlu suçsuz ayırt etmeden herkesi tutukladığını belirterek, "Her namaz kılanı İhvan'dan sanıyorlar. Çocuklarım, İhvan'dan değil. Camiye de gitmezler. Seyyar arabaları ile rızıklarını kazanmanın derdindedirler" ifadelerini kullandı.

- "Namaz kılmak suç mu oldu"

Müebbet cezasına çarptırılan bir başka isim Vail Said'in eşi, ailesinin kendi halinde herhangi bir siyasi görüşe bağlı olmadığının altını çizerek, "Namaz kılmak suç mu oldu. Ayrıca olayların meydana geldiği sırada eşim babasının yanında hastanedeydi. Ancak mahkeme ne şahitleri ne de eşimin suçsuzluğunu kanıtlayacak belgelere kulak verdi" diye konuştu.

"Eşim İhvan'dan değil, bu arada İhvan'a mensup olmak da ayıp değil" diyen müebbet hapis cezası verilenler arasında yer alan Ammareddin  Me'mun'un eşi, kendilerine fırsat verilirse haklı olduklarını ispat edebileceğini belirtti. Me'mun'un eşi, gözyaşları arasında şunları söyledi:

"Eğer seni idamla yargılasalar, çocuklarından ayırsalar, tek suçun da namaz kılmak olsa ne yapardın?"

Mısır'da, 14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'na düzenlenen kanlı müdahalenin ardından Minya'da bazı bölgelerdeki karakollara düzenlenen saldırı ve şiddet olaylarını teşvik ettikleri iddia edilen bin 228 kişi hakkında dava açılmıştı.

Ülkenin "en çok sanıklı" davasının 24 Mart'taki duruşmasında, 397'si gıyabında olmak üzere 545 sanık yargılanmış, 528'i hakkında idam cezası, 17'sinin ise beraatine karar verilmişti. Haklarında idam cezası verilen 528 sanığın dosyaları müftüye sevk edilmişti.

Aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, eski Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni olmak üzere, çoğunluğu gıyabında yargılanan 683 sanıklı davanın ikinci bölümü ise 25 Mart'ta görülmüştü. Minya Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmada söz konusu kişilerin tamamı hakkında idam kararı vererek, dosyayı müftüye sevketti.

Aynı mahkeme daha önce idam cezası verdiği 528 kişinin dosyayı da karara bağlayarak, sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi. Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Darbe Karşıtlarına Verilen İdam Cezaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement