MÜSİAD Bursa Şubesi Ali Çağatay'ı Ağırladı - Son Dakika
Güncel

MÜSİAD Bursa Şubesi Ali Çağatay'ı Ağırladı

MÜSİAD Bursa Şubesi Ali Çağatay\'ı Ağırladı

MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından ayda bir kez düzenlenen "Müstakil Düşünceler Konferansı"nın bu seferki konuğu Bloomberg HT Haber Müdürü Ali Çağatay oldu.

26.02.2016 14:39  Güncelleme: 14:43

Bloomberg HT Haber Müdürü Ali Çağatay, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi'nin konuğu oldu. Ülkede son 15 yılda pazar çeşitlendirilmesi bakımından önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyen Çağatay, "Bu Recep Tayyip Erdoğan'n başarısı. Yani kim yaptı derseniz, bunu o yaptı" dedi.

Sunumunda Türkiye'nin, bölgesinde önemli bir ekonomi ve üretim merkezi konumunda olduğuna vurgu yapan Ali Çağatay, Türkiye'nin, bunun daha da iyisinin yapılabilecek bir potansiyeli olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bizden bir cacık olmaz. Hayır, bizden bir şey olmuş; Türkiye'den bir şey olmuş. Grafikler onu söylüyor. Grafikler 'siz olmuşsunuz', rahat olun diyor. Ama daha iyi olabilirsiniz diyor. Daha iyi olabilmeniz için seçenekler sunuyor diyor dünya. O seçenekleri kullanın diyor. Bugün Türkiye, bölgesinde bir sanayi devi haline geldi. Bizim gazımız yok, petrolümüz yok diye hayıflanmayın. Hayır, biz bir şeyiz. Biz bölgede bir ekonomi haline gelmişiz. 100 yılda bunu yapmışız. Daha da iyisini yapabilecek durumdayız."

"Erdoğan'ın başarısıdır"

Grafiklerle desteklediği sunumunda Ali Çağatay, ihracatta pazar çeşitlendirmesinin öneminden de bahsetti. Bu bakımdan Türkiye'de son 15 yılda önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Ali Çağatay, "Eğer biz ihracatımızın yüzde 54'ünü 96'daki gibi AB'ye yapmış olsaydık bugün çökerdik. Bugün bunu yüzde 44'e çekmişiz. Belki bu rakam yüzde 65 olacaktı ve belki bu pazar çöktüğü için biz de çökecektik. Ama biz öyle temkinli bir ülkeyiz ki pazar çeşitlendirmesi yaptık. Son 15 yıl içinde. Afrika'ya gittik, Uzakdoğu'ya gittik, Kuzey Afrika'ya gittik, Latin Amerika'ya gidiyoruz bugünlerde, her yere gittik. Ayak basmadık yer kalmadı. Oradan nereye geldik; yüzde 54'ten yüzde 44'e geldik. Bu mesela AB battığı zaman bizim riskimizin yüzde 44'ü demektir. Daha fazla değil. Öyle olsaydı yüzde 54'ü olurdu, yani yarısından fazlası olurdu. Bu Recep Tayyip Erdoğan'n başarısı. Yani kim yaptı derseniz, bunu o yaptı" dedi.

Enflasyondan düşük faiz, makul değil

Katılımcılardan, ülkedeki faiz oranlarına yönelik gelen bir soru üzerine değerlendirmelerde bulunan Bloomberg HT Haber Müdürü Ali Çağatay, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin faizle alakalı tartışmaya aslında girmek istemiyorum. Çünkü o çok su kaldıran bir şey. Bir defa enflasyonu düşüreceksiniz. Enflasyonu düşüremezseniz, bu enflasyona rağmen faizi buraya çekiyorum dediğiniz anda hemen bir şey olmaz ama bir süre sonra o yüksek gördüğün faizlerin aşağıya çekilmesinden kaynaklanan durumun acısını yaşarız. Avrupa'nın eksi faizde hayatta kalmasına aldanmayın. Enflasyonun altında bir faiz oranı çok makul değil. Olur, ben yaptım derler olur ama sonra acısı çıkar. Mesela 1 sene sonra çıkar. "

Ali Çağatay'ın sunumunun ardından bir konuşma yapan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses ise, Türkiye'nin etrafında ve özellikle de İslam coğrafyasında yaşanan siyasi krizlere dikkat çekti.

Yapılan sunum ve konuşmaların ardından MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses günün anısına Çağatay'a bir çini tabak armağan etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel MÜSİAD Bursa Şubesi Ali Çağatay'ı Ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement