Okul Kapısında Ölümde, Müdür 'Asli Kusurlu' Bulundu - Son Dakika
Güncel

Okul Kapısında Ölümde, Müdür 'Asli Kusurlu' Bulundu

Okul Kapısında Ölümde, Müdür \'Asli Kusurlu\' Bulundu

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA) İZMİR'in Bornova İlçesi'nde Seyit Şamlı Endüstri Meslek Lisesi'nin otomatik kapısına başının sıkışması sonucu yaşamını yitiren 17 yaşındaki Anıl Erden'in ölümüyle ilgili rapor hazırlayan bilirkişiler, Okul Müdürü Hüseyin Toptaş'ın 'asli kusurlu', Müdür Yardımcısı Niyazi Öztürk, nöbetçi öğrenci E.

29.06.2010 20:17

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İZMİR'in Bornova İlçesi'nde Seyit Şamlı Endüstri Meslek Lisesi'nin otomatik kapısına başının sıkışması sonucu yaşamını yitiren 17 yaşındaki Anıl Erden'in ölümüyle ilgili rapor hazırlayan bilirkişiler, Okul Müdürü Hüseyin Toptaş'ın 'asli kusurlu', Müdür Yardımcısı Niyazi Öztürk, nöbetçi öğrenci E.K. ve hayatını kaybeden Anıl Erden'in ise'tali kusurlu' olduğunu belirtti.

Seyit Şamlı Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü 11-A sınıfı öğrencisi Anıl Erden, geçen 3 Haziran'da, teneffüste okul dışına çıkıp, tekrar okula döndüğünde, nöbetçi öğrenciler otomatik kapıyı kapatırken okula girmeye çalıştı. Geometri sınavını kaçırma korkusuyla hızla içeri giren Anıl'ın başı otomatik kapıya sıkıştı. Nöbetçi öğrenciler kapıyı yeniden açmaya çalıştı ama başarılı olamayınca Anıl, ağır yaralı olarak kapıdan kurtarıldı. Hastaneye kaldırılan Anıl, doktorların çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Okul yönetiminin, maddi yetersizlik nedeniyle öğrencilerin giriş çıkışlarını kontrol eden güvenlik görevlisini 15 gün önce işten çıkardığı belirlendi.

Genç öğrencinin otomatik kapıda sıkışmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı İhsan Aras, olayla ilgili bir bilirkişi heyeti oluşturarak, rapor hazırlanmasını istedi. Elektrik Mühendisi İş Müfettişi İş Güvenliği Uzmanı Ömer Deniz Özdemir ve İnşaat Mühendisi Emekli Baş İş Müfettişi ve İş Güvenliği Uzmanı Cihat Özen'en oluşturulan bilirkişi heyeti, Anıl Erden'in ölümüne neden olan otomatik kapıyla ilgili olarak olay yerinde inceleme yaptı.

Bilirkişiler, ölüm olayıyla ilgili hazırlayıp, Cumhuriyet Savcısı Aras'a teslim ettikleri raporda, kapıya, öğrencilerin şaka amaçlı açıp kapamalarının önüne geçmek amacıyla zaman rölesi takıldığını, butona ikinci kez basıldıktan sonra devreye giren zaman rölesinin 6-7 saniye kadar butonlardan komuta edilmesine izin vermediğini, öğrencilerin ise buna karşı sigorta panosu içindeki kontaktörlerden kapıyı açıp kapadığını belirtti. Raporda, İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğin, 'Acil çıkış kapıları kilitli veya bağlı olmayacaktır', 'Araçların geçtiği geçit ve kapılar yayaların geçişi için güvenli değilse bu mahallerde yayalar için ayrı geçiş kapıları bulundurulacaktır. Bu kapılar açıkça işaretlenecek ve önlerinde hiçbir engel bulunmayacaktır', 'Mekanik kapılar işçiler için kaza riski taşımayacak şekilde çalışacaktır' maddeleri hatırlatılırken, büyük giriş kapısının yoğun giriş çıkışlar haricinde yayalarca kullanılmamasının gerektiği, açık kalması gereken yaya giriş kapısına ise okul memurlarından Niyazi Öztürk'ün 'emriyle' öğrenciler tarafından asma kilit takıldığı belirtildi. Raporda, yanlış butona basıldığı, açılmak istenen kapının kapandığını belirten bilirkişiler, Okul Aile Birliği'nin katkılarıyla ayda 1200 lira ödenerek istihdam edilen, kapıyı açıp kapamada da görevli güvenlik görevlisinin, maddi sıkıntı nedeniyle olaydan 15 gün önce görevine son verildiğine de değindi.

Bilirkişi heyeti, raporun sonuç bölümünde kazanın oluş biçimine göre okul müdürü Hüseyin Toptaş'ın, kazadan dolayı 'asli kusurlu' olduğunu belirtti. Okul müdürünü asli kusurlu ilan eden bilirkişi heyeti, müdürün kusurlarını ise 'Kapıyı kumanda eden elektrik panosunu kapaklı ve kilitli tutmaması', 'Pano içindeki kontaktörlerden kapının öğrenciler tarafından açılıp kapanmasına müsaade etmesi', 'Kapıyı açıp kapama işlerinde bir personelin görevlendirilmemesi', 'Okul giriş çıkış yoğunluğu haricinde büyük sürgülü kapının kullanılmasına izin vermesi', 'Küçük kapının öğrencilerin okuldan kaçma durumlarına karşı kilitli tutulmasına göz yumması' olarak sıraladı.

Küçük kapının kilitlenmesi talimatını veren Okul Müdür Yardımcısı Niyazi Öztürk, kapının daha önce açılıp kapanması nedeniyle devreye giren zaman rölesini beklemeyip kapıyı sigortadan açmaya çalışan nöbetçi öğrenci E.K. ve nöbetçi öğrencilerin kapıyı açmasını beklemeden araya girip geçmeye çalışırken hayatını kaybeden Anıl Erden ise, kaza raporunda 'tali kusurlu' olarak gösterildi.

Erden ailesinin avukatı Barış Kaşka, ceza davasının başlamasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul idaresine karşı tazminat davası da açacaklarını belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Okul Kapısında Ölümde, Müdür 'Asli Kusurlu' Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement