Örme sepetler plastiğe yenildi - Son Dakika
Güncel

Örme sepetler plastiğe yenildi

Örme sepetler plastiğe yenildi

YAŞAR KARAMAN - Plastik ürün kullanımı yaygınlaştıkça el emeği ürünler azalırken örme sepetler de plastik kullanımının yaygınlaşmasından nasibini aldı.

03.11.2013 15:21

YAŞAR KARAMAN - Plastik ürün kullanımı yaygınlaştıkça el emeği ürünler azalırken örme sepetler de plastik kullanımının yaygınlaşmasından nasibini aldı.

Yöresine göre saz, kamış, fındık dalı kullanılarak örülen sepetler şimdilerde bir nostalji objesi olarak sergilenmeye başlandı.

Eskiden pek çok evde bulunan örme sepetlerin yerini plastik sepetler alınca sepet örücüler de azaldı. Samsun'un Salıpazarı ilçesinde bir zamanlar "sepetçiler köyü" diye anılan ve halkının çoğu sepet örerek geçimini sağlayan Yeşilköy'de 5-6 hane dışında sepet ören de kalmadı.

Yeşilköy'de son kalan sepet ustalarından 48 yaşındaki İsmail Erkan, AA muhabirine 13 yaşından beri sepetçilik işi ile uğraştığını söyledi.

"Biz küçükken burada herkes sepetçilik işi ile uğraşıyordu" diyen Erkan, "Şimdi 5-6 kişi anca kaldı. Bizim köyün sepeti çok meşhurdu. Bir sepetin yapımı 4 saat sürüyor. Günde 2 sepet yapabiliyorum. Evimin masraflarını sepet yaparak karşılamaya çalışıyorum. Çocuklarım da farklı işlere yöneldi. Ailede benden sonra bu işi yapacak olan yok. Alıştım sepet yapmaya para kazandırmasa da yine yaparım" ifadelerini kullandı.

Yapımında özellikle fındık dallarını kullanan sepet ustası köylüler, fındık dalını dayanıklı ve esnek yapası nedeniyle tercih ettiklerini dile getirdi.

Bir başka sepet ustası Hasan Erkan da çevre köylerde de artık sepet yapımının olmadığını belirtti.

Erkan, "Bu sepetçilik işini benim çocukluğumda herkes yapardı. Bizim emsallerimiz de gurbete gitti. Sepet de çok para getirmediği için herkes bırakmak zorunda kaldı. Çevredeki köylerde de sepet işi ile uğraşan kalmadı" diye konuştu.

Köylerinde ürettikleri sepetleri Çarşamba ilçesindeki Sepetçiler Çarşısı esnafına sattıklarını söyleyen sepet ustaları, örme sepete eski rağbetin olmamasından ve mesleklerinin bitecek olmasından yakındı.

Sepetçiler Çarşısı esnafı ise örme sepetlerin eskisi kadar alıcısının olmadığını alan kişilerin de sebze ve meyve taşımak isteyen çiftçiler olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Örme sepetler plastiğe yenildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement