(Özel Haber) Roman Vatandaşlar Seracılık ile İstihdam Ediliyor - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Roman Vatandaşlar Seracılık ile İstihdam Ediliyor

(Özel Haber) Roman Vatandaşlar Seracılık ile İstihdam Ediliyor

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığında Roman vatandaşlara yönelik olarak açılan seracılık kursunda başarılı olan Roman vatandaşlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 15 bin TL kredi...

10.07.2013 13:17

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığında Roman vatandaşlara yönelik olarak açılan seracılık kursunda başarılı olan Roman vatandaşlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 15 bin TL kredi ile kurdukları serada; sebze, meyve yetiştirerek istihdam sağlıyor.

Uzunköprü Kaymakamı Uğur Kolsuz konuyla ilgili olarak, "Roman vatandaşların, eskiden tarım arazilerinde makineleşme bu kadar yoğun olmadığı için daha ziyade tarımda emek güçlerini de kullanarak istihdam, iş bulabilme imkanları vardı. Ama teknolojinin ilerlemesiyle, tarım araç ve gereçlerinin yaygınlaşmasıyla Roman vatandaşlarımızın ciddi bir iş sorunu ortaya çıktı. Bu nedenle Roman vatandaşların kendi işlerini kurabilmesi için böyle bir proje geliştirdik" dedi.

Uzunköprü'de Roman vatandaşların yoğun olarak yaşamakta olduğuna dikkat çeken Kaymakam Kolsuz, "Romanlara özgü olarak tüm Türkiye'deki sıkıntılar ilçemizde de söz konusu. Meslek sıkıntıları var. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz tarafından Roman vatandaşlara yönelik seracılık kursu açtık. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün açmış olduğu seracılık kursunda, İlçe Tarım Müdürlüğümüz personeli tarafından 15 Roman vatandaşımıza seracılık kursu verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızdan 15 sera kurulması için ödenek talep ettik. Her vatandaşımız için 15 bin TL ödenek ile arsalar satın alınarak seraları kuruldu. Seralarda önce marul üretimi yapıldı sonra salatalık üretimi yapıldı. Vatandaşlarımız seralarından çok memnun, ikinci bir kurs talebi geldi. İlk etapta kış ayında 2 bin kilogram marul, 2 bin 200 kilogram salatalık elde ederken bu sayı yaz aylarında iki katına çıktı. Vatandaşlarımız ciddi manada gelir elde etmeye başladı" şeklinde konuştu.

"ANAHTAR TESLİM SERALARIMIZ OLDU"

Seracılık kursuna giderek başarılı olan Ahmet Gümüş, " Halk Eğitim Merkezi'ndeki kursa giderek başarılı oldum ve anahtar teslim seramda çalışmaya başladım" dedi.

Proje sayesinde yeni bir iş sahibi olduklarını ifade eden Gümüş, "Kurstan sonra yapılan sınavda başarılı olanlar sertifikalarını aldı. Almış olduğumuz sertifikalar ile Kaymakamımız Uğur Kolsuz Bey'e giderek proje yapmasını istedik o da her türlü desteği sağladı. Projelerimiz onay görerek anahtar teslim seralarımız oldu. Pazar oluşturmak çok zor olmadı. Ürünlerimiz kaliteli olduğu için vatandaşlarımızın talepleri yoğun oldu. İlk önce ürünlerimizi İstanbul'a gönderiyorduk ama şimdi göndermiyoruz, kendi halkımıza sunuyoruz" diye konuştu. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Roman Vatandaşlar Seracılık ile İstihdam Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement