(Özel Haber) Zeka Geriliği Olan Çocuğunun Özel Eğitim Almasını İstiyor - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Zeka Geriliği Olan Çocuğunun Özel Eğitim Almasını İstiyor

(Özel Haber) Zeka Geriliği Olan Çocuğunun Özel Eğitim Almasını İstiyor

PKU hastası olan 7 yaşındaki Yusuf Akdeniz'in annesi, oğlunun özel eğitim almasını istiyor.

11.03.2013 12:40

PKU hastası olan 7 yaşındaki Yusuf Akdeniz'in annesi, oğlunun özel eğitim almasını istiyor.

Anne Yasemin Akdeniz, doğduğunda oğlu Yusuf'tan topuk kanı alınmaması nedeniyle fenilketonüri (PKU) hastalığının ortaya çıkmadığını ve çocuğunu 8 aya kadar normal beslendiği için yüzde 75 zeka özürlü olduğunu iddia etti. Anne Akdeniz, "Oğlum 8 aya kadar normal beslendiği için zeka özrü arttı. Özel olarak beslenmesi gerekiyor. Hayvansal gıdalar ve baklagiller yasak olduğu için kendi ürünlerimizi tüketmek zorundayız. Bu yiyecekler bize fiyat olarak çok pahalı geliyor. Makarna 10 lira, irmik 10 lira, yoğurt 30 lira, 250 gram peynirimiz 20 lira. Bunları alırken sıkıntı çekiyoruz. Devlet çocuklarımızın beslenmesi için 70 lira veriyor. Bu para ile sadece makarna alabiliyoruz. Ödenen bu para miktarının artırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

OKUMAYI HALA ÖĞRENEMEDİ

Oğlu Yusuf'un yüzde 75 özür durumu ve PKU hastalığından dolayı özel bir eğitim alması gerektiğini belirten anne Yasemin Akdeniz, "Oğlumun şu an gittiği okulu ve rehberlik araştırma merkezleri özel bir eğitim alması gerektiğini söylüyor.

Fakat eşim işçi olduğu için özel okul masraflarını karşılayamıyoruz. Yusuf diğer çocuklardan geride olduğu için, okulundaki tüm çocuklar okuma yazma öğrendi fakat Yusuf daha okumayı bilmiyor. Geriden geldiği için özel bir eğitim alması gerekiyor. 2 yıl önce maddi destek alarak özel eğitim alan oğlum, hala o okuldaki fotoğraflarına bakıp, oraya gitmek istediğini söylüyor" dedi. Akdeniz, hastaneye gittiklerinde beslenme bölümlerinde psikolojisi bozuk olan aileler için de psikiyatristlerin olmasını istediğini de sözlerine ekledi.

Nadir görülen kalıtsal metabolik Fenilketonüri (PKU) hastalığında, fenilalanin isimli bir amino asidin vücutta sindirilememesi sonucu kanda ve diğer vücut sıvılarında biriken fenilalanin ve artıkları, gelişmekte olan beyne hasar veriyor. PKU hastalarının diyet tedavisi yaşam boyu sürüyor.

Yenidoğan döneminde diyet tedavisi başlanmış PKU'lu hastalar, yetişkin olduklarında diyeti bırakırlarsa algılamada güçlük, dikkat azalması gelişiyor.

PKU hastası bir kişinin yemesinin yasak olduğu yiyecekler şunlar:

"- Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir ve çeşitleri, bunlarla yapılan bütün besinler)

Yumurta

Et ve et ürünleri (kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, salam, sosis, sucuk, pastırma, kavurma, kabuklu deniz ürünleri, midye v.b)

Hayvanın iç organları (beyin, karaciğer, böbrek v.b.)

Normal ekmek (buğday, çavdar, yulaf, mısır ekmekleri)

Kuru yemiş (fındık, fıstık, leblebi, çekirdek çeşitleri, badem, ceviz)

Kuru baklagil (kuru fasülye, nohut, mercimek, iç bakla, soya fasülyesi, kuru barbunya)

Hazır besin (kraker, bisküvi, kek, kurabiye, pasta ve yasaklarla yapılmış bütün besinler)

Aspartam ve fenilalanin içeren bütün içecek, sakız, yiyecekler". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Zeka Geriliği Olan Çocuğunun Özel Eğitim Almasını İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement