Rasat Uydusu 3. Yıl Kutlaması ve Gezgin Geoportalı Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Rasat Uydusu 3. Yıl Kutlaması ve Gezgin Geoportalı Toplantısı

Rasat Uydusu 3. Yıl Kutlaması ve Gezgin Geoportalı Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Rasat, yörüngesinde 16 bin 480 tur atarak toplam 6 milyon kilometrekare alanı görüntülemiş oldu.

19.08.2014 13:52

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Rasat, yörüngesinde 16 bin 480 tur atarak toplam 6 milyon kilometrekare alanı görüntülemiş oldu. Elde ettiği görüntülerle Türkiye'yi iki defa tamamen kapsadığı ve 3'üncü kapsama dönemi içinde olduğunu gösteriyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Rasat Uydusu 3. Yıl Kutlaması ve Gezgin Geoportalı açılış toplantısına katıldı.

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ODTÜ yerleşkesinde yapılan toplantıda konuşan Bakan Işık, "İlk milli uydumuz Rasat'ın 3'üncü Yılını doldurması ve Gezgin'in açılışı sebebiyle düzenlenen programda sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluyum.

Bugün büyük umut ve heyecanla uzaya gönderdiğimiz ilk milli yer gözlem uydumuz Rasat'ın uzaydaki 3'üncü yılı. 17 ağustos 2011 yılında uzaya fırlatılan Rasat 3 yıldır yörüngesinde başarıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Rasat yörüngesinde 16 bin 480 tur atarak toplam 6 milyon kilometrekare alanı görüntülemiş oldu. Elde ettiği görüntülerle Türkiye'yi iki defa tamamen kapsadığı ve 3'üncü kapsama dönemi içinde olduğunu gösteriyor.

Rasat'ın tasarım, üretim ve test aşamasının tamamını Türk mühendis ve teknisyenler tarafında gerçekleştirilmesi bizim için gerçekten ayrı bir gurur vesilesi" diye konuştu.

Rasat'ın tamamen yerli uydu ve yerli üretim olmasının ayrı bir sembolik önemi olduğunu belirten Işık, "Böylece bir anlamda tabularımız ve önyargılarımız kırıldı. Türkiye'nin de en gelişmiş teknolojik ürünleri yapabileceğimize dair özgüven ve cesaretimiz arttı. Bu arada artık Göktürk 2'den de daha geniş çok daha yüksek çözünürlü yeni bir uydunun başladığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Bu projenin başlangıç olarak ileri nesil uzay teknolojilerini Türkiye'de geliştirilmesine imkan sağlaması en büyük temennimizdir. Çünkü uzay endüstrisi alanında dünyada büyük bir rekabet yaşanmakta. Dünyanın gittikçe küçüldüğü her yerin adeta biri bizi gözetliyor evi gibi gözetlendiği bir dönemde bilgi, bilişim, izlemede önemli hale geldi" şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, önümüzdeki günlerde Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusunu tanıtacaklarını belirtti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rasat Uydusu 3. Yıl Kutlaması ve Gezgin Geoportalı Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement