Romalı Kıyafetleriyle Tokat Sokaklarında Gezdiler - Son Dakika
Güncel

Romalı Kıyafetleriyle Tokat Sokaklarında Gezdiler

Romalı Kıyafetleriyle Tokat Sokaklarında Gezdiler

Julius Sezar'ın, Zile'deki kalede kazandığı savaşı, tiyatro oyunu olarak sergilemek amacıyla, kente, 4 ülkeden 26 sanatçı geldi.

10.05.2013 14:16  Güncelleme: 17:35

Zile Belediyesi, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın, Pontus asıllı Basforos kralı II. Pharneke ile Zile Altıağaç mevkiinde yaptığı savaşı canlandırmak için proje hazırladı.

Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Basın Ajansı katkılarıyla hazırlanan, 'Geldim, Gördüm, Öğrendim' projesi kapsamında dört ülkeden yaşları 18-33 arasında değişen 26 genç sanatçı, 10 gün önce ilçeye geldi. Birbirlerini burada tanıyan gençler, Roma İmparatoru Sezar'ın kazandığı savaşı canlandırmak için kendi kıyafetlerini hazırladı. Burada 10 gün boyunca çalışmalarını sürdüren yabancı gençler, tiyatro gösterisi öncesi Zile'den kent merkezine geldi. Cumhuriyet Meydanı'ndan inerek Valiliğe geçen ve kıyafetleriyle dikkat çeken yabancı gençler sık sık, 'Sezar, Sezar, Sezar' sloganı attı. Ardında yabancı gençler Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ile birlikte Tokat Vali Vekili Mustafa Tüysüzoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında, Roma İmparatoru Julius Sezar'ı canlandıran İtalyan Nicola Baron'un oturuşu ve hareketleri dikkat çekti. Ziyarette Vali Vekili Mustafa Tüysüzoğlu'na proje hakkında bilgi verildi.

'VENİ VİDİ VİCİ' SÖZCÜĞÜNÜ GÜN IŞIĞINA TAŞIMAK İSTİYORUZ'

Valilik çıkışından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Zile Belediye Başkanı Lütfü Vidinel, "Tokat'ımız ilçeleriyle birlikte Roma medeniyetinin, Selçuklu Osmanlı medeniyetinin, İslam medeniyetinin var olduğu bir bölge. Fakat tanıtım eksikliğinden dolayı bizim bildiğimiz bu güzellikleri ülkemiz insanları ve dünya insanları fark edemediler. Biz Zile Belediyesi olarak Kültür Bakanlığı ve ajans destekleriyle tanıtım ile ilgili büyük organizasyonlara imza atıyoruz. Bölgemizdeki Türk İslam medeniyetinin yanı sıra var olan Roma medeniyetini de gün ışığına çıkarıp ilgili insanları bölgemize çekmek amacıyla Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans ve Zile Belediye işbirliğinde daha önceden tescili almış olduğumuz, 'Veni Vidi Vici' sözcüğünü tekrar gün ışığına taşımak, Sezar'ı taşımak, Zile'yi ve Tokat'ı taşımak adına bu programı düzenledik. Arkadaşlarımız farklı ülkeden gelerek Zile'de tanıştılar. Ortaya koyacakları tiyatronun senaryosunu birlikte hazırladılar, kostümlerini yine kendileri diktiler" dedi.

KÖLELER DİKKAT ÇEKTİ

Buradaki açıklamanın ardından grup üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda bir süre yürüdü. Yürüyüş sırasında en çok dikkati ise Sezar'ı canlandıran İtalyan genç Nicola Baron ve köleleri olan iki Estonyalı genç kız çekti. Burada Tokatlı vatandaşların cep telefonlarına kaydettiği Sezar ve arkadaşları yürüyüş sırasında, 'Veni Vidi Vici' sloganı attı. Yabancı gençler daha sonra tiyatro oyunlarını sergilemek için Zile'ye hareket etti.

'VENİ VİDİ VİCİ'

Tarihi kaynaklara göre, MÖ 100 veya MÖ 44 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Roma İmparatoru Julius Sezar, Pontus asıllı Basforos Kralı II. Pharneke ile Zile Altıağaç mevkiinde çok kanlı bir savaş yapar. Savaşta her iki taraf da büyük kayıplar verir. Ancak savaşı Roma İmparatoru Julius Sezar kazanır. Bunun üzerine dünyaca ünlü sözü "Veni-vidi-vici" (Geldim-gördüm-yendim) diyerek, durumu Roma'ya bildirir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Romalı Kıyafetleriyle Tokat Sokaklarında Gezdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement