Saman Fiyatındaki Düşüş Besicileri Sevindirdi - Son Dakika
Güncel

Saman Fiyatındaki Düşüş Besicileri Sevindirdi

Saman Fiyatındaki Düşüş Besicileri Sevindirdi

Geçen sezon kilogramı 1 lirayı bulan samanın 25 kuruşa gerilemesi, besicilerin yüzünü güldürdü.

03.07.2013 11:39  Güncelleme: 11:42

Geçen sezon fiyatındaki artış nedeniyle altına benzetilen samanın kilosu 1 liradan 25 kuruşa düştü. Saman fiyatındaki düşüş ise besicileri sevindirdi.

Önemli besi merkezlerinden, yaklaşık 50 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip Suluova ilçesinde, besiciler saman fiyatının düşüşünden memnun.

Suluova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İdris Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılı hasat döneminde kilosu 18 kuruştan 1 liraya kadar çıkarak tavan yapan saman fiyatlarının 2013 yılı hasadıyla altın fiyatları gibi dibe vurarak 25 kuruşa düştüğünü söyledi.

İlçe genelinde ekim yapılan 275 bin dekar alanın 180 bin dekarında hububat üretimi gerçekleştirildiğini ve yaklaşık 50 bin ton saman üretimi beklediklerini belirten Yavuz, "İlkbahar aylarındaki bol yağış ve yeterli sıcaklık saman elde edilen buğday, yulaf, arpa ve fiğ gibi ürünlerin yeterince gelişmesine ve elde edilen saman tonajlarının yüksek olmasına etki etti. Bu yılki hasat döneminde saman üretiminde yaşanan bolluk ile besi üreticilerimizin yüzü güldü" dedi.

"Geçen yıl saman ithal ettik"

Yavuz, 2012 yılındaki kıtlık nedeniyle saman ithal etmek zorunda kaldıklarını, bu yıl ise yüksek verim nedeniyle dış bölgelere saman takviye edilebileceklerini belirtti.

Önceki hasat sezonunda yüzde 60 oranında düşüş yaşanan saman üretiminde bu sezon bolluk yaşanarak yüzde 40'lara varan artış olduğuna işaret eden Yavuz, şöyle devam etti:

"2012 hasat döneminde tavan yaparak bir liradan kapanan saman fiyatları yeni başlayan 2013 yılı bereketli harman dönemiyle 25 kuruşa kadar düştü. Bu güzel fiyat özellikle yaklaşık 50 bin büyükbaş havyanın bulunduğu ilçemizde besicilere ilaç gibi geldi. Çünkü hazır fabrikasyon yemdeki yüksek fiyatlar nedeniyle alımda zorlanan besicilerimizin imdadına ucuz saman yetişti.".

Besiciliğin ülke genelinde sürekli kan kaybettiğini savunan Yavuz, "Saman fiyatları her ne kadar ucuz olsa da besi üreticilerimiz genelde para kazanamadığı için borçlarını ödeyemiyor. Ülkemiz hayvancılığı sorunlarının çözümü için devletimiz sütçülüğü desteklemeli ve hayvan borsaları da bir an önce kurulmalıdır. En kısa sürede bu girişimler yapılmazsa besicilikte dışa bağımlı hale geliriz ve besiciler perişan olur" ifadelerini kullandı.

"En kaliteli saman fiğden elde edilir"

Ortayazı köyünde çiftçilikle uğraşan Abdullah Esen ise bu yıl yüksek verim yaşanan hasat döneminde, 1 dönüm araziden 300 kilo kadar saman elde ettiğini, önceki yıl ise hava şartlarının iyi olmamasına bağlı olarak ancak 150 kilo kadar saman elde edebildiğini belirtti.

Esen, samanın buğday, arpa, yulaf ve fiğden elde edildiğine işaret ederek, " En iyi ve en besleyici saman ise fiğ ve buğdaydan çıkar. Biçerdövere göre patoz ile biçilen saman daha kaliteli ve makbuldür ancak yeni teknolojik gelişmelere bağlı olarak patoz tipi makinelerin yerini biçerdöverler ve balya yapan makineler aldı" dedi

- "Fiyatlar 25-30 kuruş arası seyreder"

Saman pazarına gelen besici Veysel Ablak da, "Geçen yıl zamanında yağış olmadığı için büyüme dönemindeki ekin sapları iyi yetişmedi ve kısa kaldı, saman da çok az çıktı ve samanda yokluk yaşadık. Hayvanlarımız da aç kaldı. Bu yüzden dış bölgelerden saman getirttik. Bu yıl ise yağışlar bol olduğu için samanda bolluk yaşandı. Saman bu yıl çok" diye konuştu.

Ablak, saman fiyatlarının 25 ile 30 kuruş arasında seyredeceğini, artmasını beklemediklerini dile getirdi. - Amasya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Saman Fiyatındaki Düşüş Besicileri Sevindirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement