Şili'de Devlet Başkanlığı Seçimi Yapılıyor - Son Dakika
Güncel

Şili'de Devlet Başkanlığı Seçimi Yapılıyor

Şili\'de Devlet Başkanlığı Seçimi Yapılıyor

Seçimin en güçlü iki adayı, çocukluk arkadaşı olan Sosyalist Michelle Bachelet ve merkez sağdan Evelyn Matthei Anketler, Bachelet'in, ülkede 50 yılı aşkın süre içinde iki dönem hizmet verecek...

17.11.2013 13:02

Güney Amerika ülkesi Şili'de devlet başkanlığı seçimi yapılıyor.

Latin Amerika'nın en zengin ülkelerinden biri olan Şili'de, nüfusun üçte ikisine tekabül eden 13 milyondan fazla seçmenin oy kullanması bekleniyor. Oy verme işlemi, TSİ 13.00'te başlayacak.

Devlet başkanlığı seçiminin en güçlü iki adayı Sosyalist Michelle Bachelet (62) ve merkez sağdan Evelyn Matthei (60). Anketler, Michelle Bachelet'in, ülkede 50 yılı aşkın süre içinde iki dönem hizmet verecek ilk lider olacağını gösteriyor.

Adaylardan herhangi biri oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamazsa aralık ayında devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu yapılacak.

Michelle Bachelet ve Evelyn Matthei'nin çocukluk arkadaşı oldukları ve Pinochet yönetimi sırasında yollarının ayrıldığı biliniyor.

Asıl mesleği çocuk doktorluğu olan Bachelet, 2006-2010 yılları arasında Şili'nin ilk kadın devlet başkanı olmuştu. Sosyalist Parti, Hristiyan Demokratlar ve Komünistler ittifakının liderliğini yapan Bachelet kampanyasını, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumu daraltmayı hedefleyen politikalar üzerinden yürütmüştü.

Evelyn Matthei ise Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın politikalarının devamı çağrısında bulunuyor.

Şili'de 1973-1990 yıllarında iktidarda olan General Augusto Pinochet döneminde siyaseten fikir ayrılığı yaşayan generallerin kızları olan Bachelet ve Matthei, 1950'lerde babalarının çalıştığı hava üssünde komşuydular.

Pinochet yönetiminde Matthei'nin babası bir askeri okulun yönetimine getirilirken, Bachelet'in işkence gören babası kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.

Devlet başkanlığı seçiminin diğer adayları arasında ekonomist Franco Parisi ve film yapımcısı Marco Enriquez Ominami bulunuyor.

Seçim sırasında meclisin alt kanadının ve senatonun yarısının üyeleri de belirlenecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şili'de Devlet Başkanlığı Seçimi Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement