Sırp General Perişiç'in Lahey'de Serbest Bırakılması - Son Dakika
Güncel

Sırp General Perişiç'in Lahey'de Serbest Bırakılması

Sırp General Perişiç\'in Lahey\'de Serbest Bırakılması

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği, Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da işlenen savaş suçlarından yargılanan eski Yugoslavya Genelkurmay Başkanı Momçilo Perişiç hakkında geçtiğimiz perşembe günü beraat kararı veren Lahey'deki Eski Yugoslavya...

05.03.2013 16:06

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği, Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da işlenen savaş suçlarından yargılanan eski Yugoslavya Genelkurmay Başkanı Momçilo Perişiç hakkında geçtiğimiz perşembe günü beraat kararı veren Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Theodor Meron'a gönderdikleri mektupta görevinden istifa etmesini istedi.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş suçundan yargılanan Perişiç'in Lahey'deki mahkemece serbest bırakılmasının kendilerini şoke ettiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Meron'un Perişiç'in serbest bırakılmasından birkaç saat önce kendilerini makamında kabul ettiğini dile getiren Subaşiç, verilen kararın tam bir ikiyüzlülük olduğunu savundu. Subaşiç, Meron'un görevinden istifa etmesini istediklerini ve bu kapsamda kendisine mektup gönderdiklerini belirtti.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği tarafından, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Theodor Meron'a gönderilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Srebrenitsalı anneler olarak birçok kez sizinle bir araya geldik. Biz size kalbimizi açtık. Size acılarımızı, çilelerimiz, korkularımızı ve sorunlarımızı anlattık. Holokost'u yaşamış bir insan olarak bizim acımızı anlayabileceğiniz sandık. Perişiç'in beraat kararının birkaç saat öncesinde soykırım mağduru bizleri makamınızda kabul etmeniz tam manasıyla ikiyüzlülük ve görevinizi kötüye kullanmak anlamına gelmektedir."

Srebrenitsalı anneler mektupta ayrıca, Meron'dan kendi isteğiyle görevi bırakmasını ve mahkemenin görüşeceği diğer temyiz davalarına bu görevi layıkıyla yerine getirecek bir kişinin göreve gelmesini de talep etti.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkeme, 2 Ekim 2008 tarihinden beri tutuklu olarak yargılanan eski Yugoslavya Ordusu (JNA) Genelkurmay Başkanı ve eski Sırp general Perişiç hakkında geçen haftaki temyiz duruşmasında beraat kararı vermişti. Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in en önemli adamlarından biri olarak bilinen ve 1993-1998 yılların arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan 69 yaşındaki Perişiç, Lahey'deki mahkemece daha önce, başkent Saraybosna'nın kuşatılmasında ağır silah kullanmak, keskin nişancılara ve Sırp askerlerine destek vermek ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'in füzelerle vurulmasından suçlu bulunarak, 6 Eylül 2011 tarihinde 27 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Muhabir: Amir Zukiç - Kayhan Gül

Yayıncı: Ömer Çetres - SARAYBOSNA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırp General Perişiç'in Lahey'de Serbest Bırakılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement