TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Meclis'in bu haftaki gündemine ilişkin Danışma Kurulu önerisinde, "Soma" tartışma konusu oldu .

20.05.2014 19:38  Güncelleme: 11:43

TBMM Genel Kurulu'nun bu haftaki gündemine ilişkin Danışma Kurulu önerisinin görüşmelerinde, "Soma" tartışma konusu oldu. 

TBMM Danışma Kurulu önerisinde, Genel Kurul'da bugün grupların Soma'daki maden kazasıyla ilgili verdiği araştırma önergelerinin görüşülmesi, yarın   Sayıştay'da boşalan 5 üyelik için seçim yapılması, 22 Mayıs Perşembe günü ise çalışmalarını tamamlayan araştırma komisyonu raporlarının ele alınması yer aldı.  

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Soma'daki madenlerin durumuyla ilgili daha önce araştırma önergesi verdiklerini, ancak iktidar partisinin CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in  feryadına kulak tıkadığını söyledi. Özel'in iktidar tarafından reddedilen önergesinin de bugün görüşüleceğini belirten Altay, "Ne oldu haklı çıktık. Keşke çıkmasaydık. Bu meselelere siyasi mülahazaların ötesinde bakmak gerekir. Ortaklığımız sadece konunun buraya gelesi ve yas üzerinedir" dedi.

İktidar milletvekillerinin de yaşanan acıdan dolayı yüreklerinin yandığını, ancak bunun meseleyi çözmediğini ifade eden Altay, "Bu noktadan sonra Soma özelinde Araştırma Komisyonu kurulmasının da mantığı yok. Orada artık iş soruşturma boyutuna gelmiş. Ortada yasal eksiklikler var. Parlamento'dan acilen ve derhal çıkması gereken kanunlar var. İşi ağırdan aldınız. İstediğiniz kanunları  sabahlara kadar çalıştırarak çıkardınız. Ama içinde bu konu yok" diye konuştu.

Altay, Soma'ya gittiklerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın işletmede her şeyin dört dörtlük olduğunu söylediğini ifade ederek, "Şimdi görüyoruz ki iktidar partisi, şirketi topun ağzına koymuş. Bu işin bir de siyasi hesabı var. Bunu verecek olanlar da sizlersiniz. Meclis'in hesap sormada hiçbir çekincesi, tereddütü olmaması gerekir. Başbakan'ın bir kişiyi yumrukladığına, tokatladığına ilişkin haberler var. Başbakan'ın gelip özür dilemesini bekliyorum. Başbakan özür dilemezse, ben bundan sonra kendisine 'Başbakan' demeyeceğim, 'sayın' hiç demeyeceğim. Demokrasilerde başbakanlar vatandaşa yumruk, tokat atamaz.  Özür dilemeden gelir buraya oturursa kendisini şiddetle protesto edeceğim. Özür  dilemek Başbakan'ı küçültmez" görüşünü savundu.

 

-CHP'li Ören, reddedilen önergeyi Elitaş'a verdi

 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş,  acılardan fırsat çıkarılmaması gerektiğini belirterek, acıları ranta çevirip başka partiyi hedef haline getirmeye milletin sandıkta tasvip etmediğini söyledi. Madenlerle ilglii Araştırma Komisyonu kurulduğunu, hazırlanan ayrıntılı raporun İş Güvenliği Yasası'nın çıkarılmasına sebep olduğunu dile getiren Elitaş, düzenlemeyi "Cumhuriyet tarihinin en önemli yasası" olarak değerlendirdi. 

Soma'daki kaza sürecinde CHP'li milletvekillerinin verdiği Araştırma Önergesi'nin reddedilmesinin iktidara yönelik olumsuz propaganda malzemesi yapıldığını savunan Elitaş, önergenin sadece bir firmayla ilişkili olduğunu kaydetti. Elitaş, kazanın meydana geldiği işletmenin "en iyi donatılmış, en modern işletme olarak ortaya konulduğunu" anlattı.

Bu sırada CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in reddedilen önergeyi kendisine vermesi üzerine Elitaş, laf atan CHP'li Özel'e "okudum, sana verilmiş, altına imza atmışsın" karşılığını verdi. Önergenin reddedildiği gün gündem konusunda gruplarla anlaştıklarını hatırlatan Elitaş, yapılanın "acıyı fırsata dönüştürmekten başka bir şey olmadığını" ileri sürdü.

Soma'da meydana gelen kazayla ilgili kurulacak Araştırma Komisyonu'nun, varsa eksiklikler ve yapılması gereken yasal düzenlemeler konusunda zemin oluşturacağını anlatan Elitaş, "Altay, Başbakan dese ne olur, demese ne olur? Ben Kılıçdaroğlu'na CHP'nin seçmenlerinden oy aldığı, o seçmenlere saygımdan dolayı 'sayın' diyorum. Orada tokatladı denilen kişinin demeçleri var,  bunu görmüyorsunuz. Olmayan şeylerin üzerinden siyaset yapıyorsunuz. Bu, AK Parti'nin gücünde eksilme yaratmaz, gücüne güç katar" dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sataşma gerekçesiyle söz alarak, Elitaş'a "Yavuz hırsız ev sahibini  bastırır. Sizin özür dilemeniz gerekir. Önergeye hayır oyu verdiğimiz için Somalı ailelerden özür dilemeniz gerekir. Şimdi alel acele bu önergeleri birleştiriyorsunuz. Biz ölümler öncesinde istemiştik.  301 kişi ölmüş. Siz özür dileme erdemini bile gösteremiyorsunuz" diyerek yanıt verdi. 

CHP'li Altay da yerinden söz alarak, "Başbakan niye tokat atmadığını söylemiyor. Söylesin, özür dilerim" derken, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, işin geldiği boyuttan utanç duyduğunu, önerge konusunda Başbakan'a yanlış bilgi verildiğini söyledi. 

Elitaş'ın sataşma gerekçesiyle söz istemesine, CHP'l bazı milletvekilleri "Hala utanç duymuyor. İnsanın utanması lazım" diye laf attı.    

 

-"Meclis TV yayına devam etsin" isteği  

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yaşanan acılardan ders çıkarılmasını isteyerek, "Soma, insanlık dersi veren büyük hikayeleriyle, vatandaşından korkan iktidar davranışlarıyla da hiçbir zaman unutulmayacak, hafızalardan silinmeyecek. Bu kaza, gerçeklerle yüzleşilmesini sağlayacak. Somalı vatandaşlara tekme savuran insan müsveddeleri, bodygard' kılıklı insanları gösterdi. 'Ne kaçıyorsun ulan' diyen, vatandaşı tokatlayan, yumruk sallayan Başbakan'ı ibretle izledik. 'bu işin fıtratında var' diyenleri de gördük. Dün reddedilen önergeleri bugün görüşelim diyenler, yaşananlardan nasıl ders aldı? Kaza olduğunda ölü sayısı konusunda 'bir takım kazmaların verdiği rakamlara inanmayın' diyenler 301 ölüme ne diyor? Atılan tekmelerin, tokatların, polisin yakaladığı kişiye sivil adamın tekme atmasına nasıl içimize sindirebiliriz, bunun hesabını da sormamız gerekmiyor mu?" diye konuştu.

Vural, cinayete dönüşen facianın bütün sorumlularının bir an önce çıkartılması ve gerekli müeyyidelerin uygulanması gerektiğini, ayrıca  işletmenin bütün ilişki ağlarının otaya çıkarılmasını istedi.  

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dört parti grubunun üzerinde uzlaştığı ve Araştırma Komisyonu kurulmasını istediği konu görüşülürken Meclis TV yayınının kapanmamasını istedi. "Acılar üzerinden siyaset yapıyorsunuz" diyenlerin zalim olduğunu savunan Kaplan, konunun tek yolunun gensoru olduğunu belirterek, "Korkak değilseniz gensorunun görüşmelerini Meclis TV'nin yayının olmadığı Pazartesi'ne koymazsınız" dedi.

Konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.

CHP'li Hamzaçebi, önerinin kabul edilmesinin ardından söz alarak, Meclis'in tarihi bir oturum yaptığını vurgulayarak, Başkanvekili Sadık Yakut'tan görüşmelerin saat 19.00'dan sonra da Meclis TV'den yayınlanması gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, taleplerinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından TRT'ye iletilip gereğinin yapılmasını istedi.  Bunun üzerine Yakut, birleşime ara verip konuyu Çiçek'e ileteceğini söyledi.  

HDP'li Kaplan'ın grupların  ortak önerge verip canlı yayının devamını istemesi gerektiğini söylemesi üzerine Yakut, "Gruplarla anlaşın, biz deklare ederiz" karşılığını verdi. Yakut, daha sonra birleşime ara verdi. 

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement