Teşhir Salonundaki Çallı Bile Sahte Çıktı - Son Dakika
Güncel

Teşhir Salonundaki Çallı Bile Sahte Çıktı

Teşhir Salonundaki Çallı Bile Sahte Çıktı

Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Skandalın Hoca Ali Rıza Hırsızlığıyla Sınırlı Olmadığı Anlaşıldı. Teşhir Salonunda Bulunan İbrahim Çallı'nın 'Manzara' Tablosu Başta Olmak Üzere 400'den Fazla Eserin Kayıp ya da Sahte Olduğu Ortaya Çıktı.

11.03.2010 01:38

Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki skandalın Hoca Ali Rıza hırsızlığıyla sınırlı olmadığı anlaşıldı. Teşhir salonunda bulunan İbrahim Çallı’nın ‘Manzara’ tablosu başta olmak üzere 400’den fazla eserin kayıp ya da sahte olduğu ortaya çıktı.

DEVLET Resim ve Heykel Müzesi’nde yaşanan skandal büyüyor. Son olarak 13’ü Hoca Ali Rıza’ya ait kara kalem çalışması olmak üzere toplam 18 eserin çalındığı müzenin yıllardır talan edildiği ortaya çıktı.

Müzede görev yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sayım komisyonu üyesi Doç. Dr. Osman Altıntaş, müzede 400’ün üzerinde eserin kayıp ya da sahteleriyle değiştirilmiş olduğunu söyledi. Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Altıntaş, şu anda müzenin teşhir salonunda ünlü ressam İbrahim Çallı’nın sahte bir tablosunun sergilendiğini de açıkladı.

Çalınsa daha iyi

Altıntaş şunları söyledi: “Bunun gibi şu anda sergilenen birkaç tablonun daha sahte olduğunu düşünüyoruz ancak şu anda yalnızca Çallı’nın ‘Manzara’ adlı tablosunu netleştirebildik. Müze talan edilmiş durumda. Çok sayıda sahte imzalı eser var. Şevket Dağ’dan İbrahim Çallı’ya kadar büyük ressamlarımızın, heykeltıraşlarımızın eserleri kayıp. Eserlerin saklama koşulları o kadar kötü ki; çalınanların iki katı eser de yırtılmış, boyaları dökülmüş. Yüzlerce eser tahrip edilmiş. Bu eserler çalınsa daha iyi. Bunlar ulusal varlığımız, Bakanlık bir an önce harekete geçmeli. Bakanlık müzesindeki eserleri restore edip teşhir etmeli, çünkü çalınan eserlerin çoğu depolardan götürülüyor” diye konuştu.

Müfettiş mahkemelik oldu

Daha önce yapılan sayımda yanlış bilgi veren müfettiş hakkında dava açıldı. Edinilen bilgiye göre, Altındağ Belediyesi’nce yürütülen restorasyon sırasında 3 Ekim 2007 tarihinde iki heykelin çalınması üzerine bakanlık müzedeki tabloların da araştırılması için müfettiş Fuat Şen’i görevlendirdi. Şen, yaklaşık 15 günlük bir çalışma sonucunda bakanlığa tablolarda eksik olmadığına dair rapor verdi. 2007 yılı Kasım ayında müze müdürlüğüne getirilen Özgür İzzet Pektaş, görevi devralmadan önce sayım yapılmasını istedi.

Müfettiş Fuat Şen başkanlığında bu kez bir komisyon oluşturuldu. Komisyon, eserlerde eksiklik tespit edince, ilk başta “eksik yok” raporu veren müfettiş Şen hakkında dava açıldı.

Yeni komisyon

Şen’in başkanlığında oluşturulan komisyon dağıtıldı ve şu anda görev yapan yeni komisyon kuruldu. Her bir eserin gerçek olup olmadığı araştırması zaman alıyor. Bu nedenle tespit çalışmalarına zaman zaman ara veriliyor. Bu da sayımın yıllarca sürmesine neden oluyor.

Müzede yattılar mangal yaptılar

Umut ERDEM/ANKARA

DEVLET Resim ve Heykel Müzesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Altındağ Belediyesi işbirliğiyle 2007-2008’de yapılan restorasyon sırasında eserler için özel bir koruma önlemi alınmazken, çalınanlar dahil eserlerin sigortasız olduğu da ortaya çıktı. Çalışma süresince, 100 işçinin, müzenin en önemli teşhir salonlarından Fahri Korutürk Galerisi’nde yatıp kalktıkları, temel ihtiyaçlarını burada giderdikleri anlaşıldı. İşçiler, bu sırada galeride mangal yaktılar, menemen pişirdiler.

Müzedeki restorasyon süresince eserlerin güvenliği ve çalışmalardan etkilenmemesi için özel önlemler de alınmadı. Eserler, özel koruma altına alınarak, başka bir yerde muhafaza edilmek yerine sadece çalışma yapılan galerinin yanındaki salona konuldu. 2007’de müze bahçesindeki iki bronz heykel de gündüz vakti, işçilerin gözü önünde bir kamyona yüklenip çalınmıştı.

Polis tabloların peşinde

Arda AKIN/ANKARA

DEVLET Resim ve Heykel Müzesi’nden ünlü Ressam Hoca Ali Rıza’nın koleksiyonuna ait olduğu öğrenilen tabloların çalınmasının ardından antikacılarla irtibata geçen polis, kayıp tablolarla ilgili bilgi toplamaya çalışıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Bürosu ekipleri, tabloların kurumda çalışan kişi ya da kişilerin yardımıyla çalınmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Bu çerçevede müzede geçmiş yıllarda çalışanlar da dahil bütün personelle ilgili inceleme yapılıyor.

Hürriyet uyarmıştı

ANKARA Hürriyet, 19 Ekim 2009 tarihinde “Yüzlerce Eser Kayıp” başlığıyla manşete taşıdığı haberinde Resim Heykel Müzesi’ndeki güvenlik açığını ortaya çıkarmıştı. Güvenlik kameralarının, tabloların saklandığı deponun açıldığı iki pencereyi görmediği belirlenmişti. Depoya giren kötü niyetli kişilerin, rulo yapılan tabloları bu pencerelerden çok rahatlıkla çıkartabileceğine dikkat çeken uzmanlar, acilen önlem alınmasını istemişti.

Yöneten İhsan Yılmaz

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Teşhir Salonundaki Çallı Bile Sahte Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement