Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna\'daki Gelişmeler

Görevden alınan İçişleri Bakanı Zaharçenko'nun yerine geçici olarak Arsen Avakov getirildi.

22.02.2014 15:14

Ukrayna'da meclisin dün görevden alınmasını kararlaştırdığı İçişleri Bakanı Zaharçenko'nun yerine Arsen Avakov getirildi.

Ukrayna Parlamentosu, iktidar ve muhalefet arasında dün varılan uzlaşma çerçevesinde bazı düzenlemeler yaptı. Bu kararlar arasında meclis başkanı, içişleri bakanı seçimi ve anayasa değişikliği yer aldı.

Meclis genel kurulunda yapılan oylamada, 2004 anayasasına dönüş kararı için 331 milletvekilinden 325'i "evet" oyu kullandı.

Parlamento, dün görevden alınmasını kararlaştırdığı İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko'nun yerine de Arsen Avakov'u içişleri bakanı olarak görevlendirdi. Mecliste buna yönelik yapılan oylamada, hazır bulunan 324 milletvekilinden 275'i, Avakov'un içişleri bakanı olmasını destekledi.

Yeni meclis başkanı seçilen Aleksandr Turçinov, Avakov'un koalisyon hükümeti kurulana kadar görevde kalacağını söyledi.

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında ülkedeki krizin çözümüne yönelik dün varılan uzlaşmanın ardından ülke parlamentosu, İçişleri Bakanı Zaharçenko'nun görevden alınması kararlaştırmıştı. "Meydan" göstericilerinin istifa etmesini istediği isimlerden başsavcı Viktor Pşonka da meclis tarafından görevden alınmıştı.

- Devlet başkanlığı rezidansı boşaltıldı

Bu arada ülkedeki krizin çözümüne ilişkin dün yönetim ve muhalefet arasında uzlaşmaya varılmasına rağmen, başkent Kiev'de gösteriler ve gergin bekleyiş sürüyor.

Devlet Başkanlığı'nın bulunduğu Mejigorya'nın göstericilerin kontrolüne geçtiği, rezidans çalışanlarının da burayı terk ettiği belirtildi.

Göstericilerin tüm şehri kontrol altında tuttukları başkent Kiev'de, şehir genelinde trafik polisleri de dahil güvenlik güçlerinin tamamen geri çekildiği göze çarpıyor.

Krizin çözümüne ilişkin Devlet Başkanı Yanukoviç ile muhalefet arasında AB'li bakanların'da katıldığı toplantıda imzalanan anlaşmada, 2004 anayasasına dönülmesi, ulusal birlik hükümetinin kurulması, devlet başkanı seçimlerinin Aralık 2014'ten geç olmamak şartıyla yapılması, devlet başkanı ile hükümet ve parlamentonun yetkilerini dengeleyecek anayasal reformların hemen başlatılarak Eylül 2014'e kadar tamamlanması maddeleri yer alıyordu. - Kiev

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement