Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna\'daki Gelişmeler

Devlet Başkanı Vekili Turçinov ile Başbakan Yatsenyuk, ulusal birliğin sağlanması için yuvarlak masa görüşmelerinin başlatılmasını önerdi.

08.05.2014 23:44

Ukrayna Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ile Başbakan Arseniy Yatsenyuk, ulusal birliğin sağlanması için yuvarlak masa görüşmelerinin başlatılmasını önerdi.

Turçinov ve Yatsenyuk'un yayımladığı yazılı ortak açıklamada, "Bugün biz, ulusal birlik, tüm Ukrayna yuvarlak masa toplantıları başlatılmasına ilişkin inisiyatifi ilan ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Ortak açıklamada, "eli kana bulaşmayan, meşru bir politika hedefleri olan ve bunu meşru araçlarla savunmaya hazır herkes ile müzakerelere hazır oldukları" kaydedildi.

"Tüm bölgelerdeki siyasi güçleri, sivil toplum ve akademisyen çevrelerin temsilcilerini, günümüzde Ukrayna halkının karşılaştığı tüm konu ve sorunlar üzerinde diyaloğa davet ediyoruz" denilen açıklamada, bu konular arasında iktidarın yetkilerinin dağılımı, yerel yönetim reformları, hükümet kurumları arasında uygun bir dengenin sağlanması, yargı sistemi ve kolluk kuvvetlerinin ıslah edilmesi dahil devlet ile toplum arasındaki yasal reformlar, azınlık haklarının korunmasına ilişkin genişletilmiş güvencesinin sağlanması meselelerinin yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, diyalogla Ukrayna toplumu için önemli konularda ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasının amaçlandığı bildirildi.

Tüm siyasi güçlerin katılımıyla hazırlanacak önerilerin, Ukrayna parlamentosu tarafından ülke anayasası ve yasalarda değişiklikler yapılması yoluyla uygulamaya sunulacağı kaydedilen açıklamada, bu sürecin en verimli bir şekilde sürdürülmesi için ayrıca Ukrayna'daki olaylar hakkında uluslararası topluma tarafsız ve objektif bilgilerin sunulması yolunda gözlemci göndererek, ülkedeki istikrarın sağlanması yolunda önemli çalışmalarda bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) deneyimlerinden de istifade edilmesinin uygun olacağı belirtildi.

"ABD, AB ülkeleri, Ukrayna ve Rusya da dahil 57 ülkeyi birleştiren AGİT'in kapsamlı doğasının, söz konusu yuvarlak masa toplantıları için en uygun koşulları sağlayacağını umuyoruz" denilen açıklamada, siyasi sürecin tüm katılımcılarının yanı sıra toplum temsilcilerini de bu inisiyatifte aktif olarak yer almaya davet ettikleri kaydedildi.

Açıklamada, "Uzlaşma ve diyalog temelinde, uzun zamandır beklenen istikrarı sağlayacağımıza ve toplumun karşı karşıya kaldığı zorlukları çözeceğimize inanıyoruz" ifadesine yer verildi. - Donets'ka Oblast'

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement