"Üzümsü Meyvelerin Hastalık İyileştirdiği Yalan" - Son Dakika
Güncel

"Üzümsü Meyvelerin Hastalık İyileştirdiği Yalan"

"Üzümsü Meyvelerin Hastalık İyileştirdiği Yalan"

AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Karagüzel, altın çilek, çilek gibi üzümsü meyvelerin kanser, tansiyon gibi hastalıkları iyileştirdiği yönündeki haberleri yalanladı.

03.10.2012 14:05  Güncelleme: 14:26

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karagüzel, altın çilek, mavi yemiş, dut, çilek gibi üzümsü meyvelerin kanser, şeker, tansiyon gibi hastalıkları tamamen iyileştirdiği yönündeki haberlerin tamamen yalan ve birer şehir efsanesi olduğunu söyledi.

Sempozyum Başkanı AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkan'ın açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda Dr. Necdet Kaplan, son yıllarda tarımsal sanayide yapılan destekler ile üzümsü meyvelere olan ilginin arttığını söyledi. Bu meyvelerin sahip oldukları vitamin, mineral, antioksidan gibi özellikleriyle öne çıktığını belirten Dr. Kaplan, üzümsü meyvelerin geleceğini parlak gördüklerini ve özel sektör dinamizminin artırılması için yeni projeleri desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

ŞEHİR EFSANESİ

Üzümsü meyvelere ilişkin son yıllarda televizyon ve çeşitli reklamlar ile insan sağlığına ilişkin çok yoğun olarak şehir efsaneleri üretildiğini belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karagüzel ise "Haddinden çok fazla" dedi.

Mavi yemişe ilişkin son günlerdeki şehir efsanelerinin çok olduğunu dile getiren Prof. Dr. Osman Karagüzel, şeker hastalığını tamamen ortadan kaldırdığına yönelik bilgilerin yalan olduğunu ve tıbben bugün şeker hastalığını tamamen ortadan kaldıran bir ilacın olmadığını söyledi.

Aynı şekilde altın çilek, çilek, dut gibi üzümsü meyveler için de benzer şehir efsaneleri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karagüzel, "Elbette bizim için insanlığın, beslenmesi, sağlığı çok önemli ama bazen bitkilerin adlarının karıştırılarak insanlara bilgiler sunulmasını son derece sakıncalı buluyorum. Esasen bu bilgileri insanların uzmanlarından almaları gerekiyor. Bu tür konularda uzman insanların beyanlarda bulunması gerekiyor. Aksi halde insanların kafası karıştırılıyor, kandırılıyor. İnsanlara zarar verebilecekleri kuşkusuna kapılıyoruz" diye konuştu.

GIDANIN ÖNEMİ - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Üzümsü Meyvelerin Hastalık İyileştirdiği Yalan' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement