Yunanistan'daki Koalisyon Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Yunanistan'daki Koalisyon Görüşmeleri

Yunanistan\'daki Koalisyon Görüşmeleri

Yunanistan'da dün tekrarlanan erken genel seçimlerde yüzde 30 oyla ilk sırada gelen memorandum yanlısı Yeni Demokrasi (ND) Partisi'nin lideri Antonis Samaras, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'tan hükümeti kurma yetkisini alarak, koalisyon...

18.06.2012 20:46

Yunanistan'da dün tekrarlanan erken genel seçimlerde yüzde 30 oyla ilk sırada gelen memorandum yanlısı Yeni Demokrasi (ND) Partisi'nin lideri Antonis Samaras, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'tan hükümeti kurma yetkisini alarak, koalisyon görüşmelerini yürüttü.

"Ulusal kurtuluş hükümeti" kurma amacıyla temaslarına başlayan ND lideri Samaras, Cumhurbaşkanı Papulyas ile görüşmesinin ardından ilk olarak seçimlerde ikinci olan memorandum karşıtı parti Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras ile bir araya geldi.

SYRIZA lideri Tsipras, görüşmenin ardından, ND liderliğindeki bir koalisyona katılmayacaklarını, aktif ve sorumlu bir anamuhalefet politikası izleyeceklerini belirtti. Tsipras, Samaras'ın koalisyon kurmada başarısız olması halinde, kendisinin hükümeti kurma yetkisini almayacağını da dile getirerek, memorandum yanlısı hükümetten yana oy kullanan seçmene saygı duyacağını söyledi.

Tsipras, Samaras'ın seçim sonrası konuşmasında, önceden söz verdiği gibi

"Memorandumu yeniden müzakere edeceğine" dair bir ifade kullanmadığına dikkati çekerek bu konudaki endişelerini dile getirdi ve ND liderinin 28 Haziran'daki AB Zirvesine yükseltilmiş bir çıtayla gitmesini istedi.

ND lideri Samaras, daha sonra seçimlerde üçüncülüğü elde eden memorandum yanlısı Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) lideri Evangelos Venizelos ve dördüncü olan Bağımsız Yunanlılar Partisi'nin başkanı Panos Kammenos ile görüştü.

-"Sayın Venizelos ile anlaştık"-

Görüşmenin ardından Samaras, "Sayın Venizelos ile ulusal kurtuluş hükümeti kurulması gerektiği yönünde anlaştık. Daha başka görüşmeler de yapacağız. Sayın Kammenos'un işbirliği yapmayı istemediğini anladım. Kendisi durumun ciddiyetinin farkında değil" diye konuştu.

PASOK lideri Venizelos da Cumhurbaşkanı Papulyas başkanlığında ND, PASOK, SYRIZA ve Demokratik Sol (DİMAR) liderlerinin ulusal ortak sorumluluk hükümeti kurulması için dörtlü bir toplantı yapması fikrini yineledi.

Memorandum yanlısı ND ve PASOK ile koalisyona katılmayacağını açıklayan SYRIZA lideri Alexis Tsipras'ı eleştiren Venizelos, Tsipras'ın muhalefette kalarak hükümetin başarısız olmasını izleme yoluna gittiğini söyledi.

Venizelos, koalisyon görüşmelerinin en geç yarın akşam tamamlanması gerektini belirtti.

Bu arada, seçim sonuçlarına olumlu tepki veren Atina Borsası, güçlü bir hükümetin kurulacağı beklentileriyle yükseliş kaydetti. Ancak İspanya ve İtalya başta olmak üzere Avro Bölgesi'ndeki endişelerin de etkili olduğunu borsada bileşik endeks yüzde 3.64 artarak günü 580.67 puandan kapattı. Gün içinde endeks en yüksek 600.76 puanı gördü.

-Genel seçim sonuçları-

Öte yandan, Yunanistan İçişleri Bakanlığı genel seçimlere ilişkin resmi sonuçları açıkladı.

Buna göre ND yüzde 29.66 oyla 129, SYRIZA yüzde 26.89 oyla 71, PASOK yüzde 12.28 oyla 33, Bağımsız Yunanlılar Partisi yüzde 7.51 oyla 20, Altın Şafak yüzde 6.92 oyla 18, Demokratik Sol Parti yüzde 6.26 oyla 17, Yunanistan Komünist Partisi KKE yüzde 4.50 oyla 12 milletvekili çıkardı.

Katılımın yüzde 62.47 olduğu seçimlerde kayıtlı 9 milyon 952 bin 80 seçmenden, 6 milyon 216 bin 948'i oy kullandı.

Muhabir: Nevbahar Kabaklı

Yayıncı: Murat Taydaş - ATİNA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunanistan'daki Koalisyon Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement