2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu\'nda

BDP'li Tan: "Devran dönüyor, Genelkurmay Başkanları içeri giriyor, anlı şanlı birilerini kazığa oturtmakla tehdit edenler bugün içeriden çıkamıyor.

13.12.2013 20:28

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan,  "Devran dönüyor, Genelkurmay Başkanları içeri giriyor, anlı şanlı birilerini kazığa oturtmakla tehdit edenler bugün içeriden çıkamıyor. Yarının da size de bize de ne getireceği belli değil. Hukuk hepimize lazım. İnsanlık ve adil muamele hepimize lazım. Burada da oturursak lazım, yarın içeri girersek de lazım" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Adalet Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor.

Bütçeler üzerine BDP Grubu adına söz alan Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Sadullah Ergin'in Adalet Bakanlığı döneminde ülke tarihinin Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi en önemli davalarının görüldüğünü, binlerce insanın özgürlüklerinden mahrum kaldığını, gözaltında yargılamaya kadar pek çok süreçte keyfi muameleye tabi tutulduğunu ifade etti. Yıldız, buna rağmen Ergin'in en az eleştirilen, ulaşmak ve iletişim kurmakta zorlanılmayan bakanlardan olduğuna işaret etti.

Türkiye'de yargının hep siyasal olduğunu ve bu durumdan kurtulamadığını savunan Yıldız, "Türkiye'nin adalet politikası iflas etmiştir. Çok eleştirilecek bir adalet politikası olduğunu belirtmek isteriz" dedi.

Hükümetin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruların azalmasını bir başarı gibi gösterilmesini eleştiren Yıldız, yeni yasal düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru yolunun açılarak AİHM öncesi bir aşama haline getirildiğini hatırlattı. Türkiye'de adalet sisteminin en önemli problemlerinden birinin uzun tutukluluk süresi olduğunu ifade eden Yıldız, "Halkımız bizi izliyor. Eğer cezaaevindeki milletvekilleri ve seçilmişler dışarı çıkarsa, buna karşılık da binlerce insan uzun tutukluktan dolayı cezaevinde kalmaya devam ederse yine milletvekillerinin ve yargının kendisine pozitif bir ayrımcılık daha doğrusu dokunulmaz bir alan yarattığı şeklinde kamuoyunda ciddi tartışmalar olacaktır. Uzun tutukluktan herkesin şikayet ettiği bir dönemde bunu sınırlayacak yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardır" diye konuştu.

-"Ülkede damdan düşmeyen kalmadı"

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da "Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar" atasözünü hatırlatarak, "Ülkede damdan düşmeyen kalmadı. Bu ülkede bu sistemden hepimiz çektik" dedi. Ancak mevki, makam, statü ya da para sahibi olanların yaşadıklarını unuttuklarını söyleyen Tan, hapishanelerde şartların değişmediğini, geçmişte daha kötü olmasının ise bugün yaşanan olumsuzlukları mazur gösteremeyeceğini savundu.

Tan, "Devran dönüyor, Genelkurmay Başkanları içeri giriyor, anlı şanlı birilerini kazığa oturtmakla tehdit edenler bugün içeriden çıkamıyor. Yarının da size de bize de ne getireceği belli değil. Hukuk hepimize lazım. İnsanlık ve adil muamele hepimize lazım. Burada da oturursak lazım, yarın içeri girersek de lazım" diye konuştu.

Yargı alanında çok sayıda dert olduğunu, Bakan Ergin'in gayretlerini de bildiklerini, ancak yeterli olmadığını kaydeden Tan, başta Hükümet ve parlamento olmak üzere herkesin etkin şekilde harekete geçmesinin gerektiğini vurguladı.

Tan, tutuklu milletvekilleri konusunun da bir skandala dönüştüğünü ifade ederek, "Bu işi kan davasına çevirirseniz ülkeye yazık edersiniz. Barış lazım, uzlaşma lazım. Bu arkadaşlarımızın içeride kaldığı her gün ülkeye zulümdür" dedi.

-"HES'lerle kaş yapalım derken göz çıkardılar"

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, bu alanda insan odaklı sürdürülebilir politikaların önemine değindi.

Türkiye'de elektrik üretiminin neredeyse yüzde 60'ının ithal kaynaklarla gerçekleştirilir hale geldiğini belirten Binici, enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını bu amaçla yenilenebilir kaynaklara yöneldiğini söyleyen hükümetin HES projeleri ile kaş yaparken göz çıkardığını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu illerindeki elektrik kesintilerini eleştiren Binici, "Kürtlerin elektrik kesintileri ile terbiye edilmesine yönelik bu uygulamaları protesto ediyorum, kınıyorum ve biran önce sonlandırılmasını diliyorum" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement