2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

HDP'li Kaplan: "Peki bu muhalefet sussun mu, meydanlara çıkmasın mı, yürümesin mi, konuşmasın mı, gösteri yapmasın mı? Bir demokratik ülkede halk itirazını nasıl dile getirecek?

10.12.2014 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Peki bu muhalefet sussun mu, meydanlara çıkmasın mı, yürümesin mi, konuşmasın mı, gösteri yapmasın mı? Bir demokratik ülkede halk itirazını nasıl dile getirecek?" dedi.

Kaplan, TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının tümü üzerinde HDP Grubu adına yaptığı konuşmada, bu bütçenin halkın bütçesi olmadığını savundu.

Muhalefet şerhlerinin basılarak dağıtıldığını bildiren Kaplan, "Bütçe hakkı demokrasinin özüdür. Bütçede harcamalar, transferler, örtülü, yedek ödenekler belirsizse, hükümet de hesap vermiyorsa, burada şeffaflık yoktur. Bu bütçede şeffaflık yok, katılımcılık yok" dedi.

Bu bütçeye damgasını vuran en önemli konunun "yolsuzluklar" olduğunu ifade eden Kaplan, "Yolsuzluklar kanser gibi yayıldı; insanlığı, adaleti, toplumu çürütüyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2014 sonuçlarına göre 175 ülke içinde 53. sıradayken 64'e düştük. Avrupa'da 27. sıradayız" diye konuştu.

"Vergi konusunda Deli Dumrul'u geçtiniz" ifadesini kullanan Kaplan, 50 milyon yurttaşın açlık ve yoksulluk sınırı altına düştüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

" HES'lerde sınır tanımıyorsunuz. Tarihe en büyük kültür ve doğa katliamını yapmış hükümet olarak geçeceksiniz. Şu Hasankeyf'e iyi bakın. Sizi tarih ve halk affetmeyecek. Bunu niçin yaptılar? Osmanlı tarihi, Osmanlı dersi diyorlar. Hasankeyf herkesin kültürü değil mi? HES'lerde sınır tanımadınız, korkunç bir şey daha yaptınız, zeytinlere kıydınız. Zeytinlere kutsaldır. Lanet olsun bu enerji mafyasına. Vicdan sahibi olacaksınız ama siz 'cüzdan, cüzdan' diye tutturmuşsunuz."

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hakkında verdikleri gensoru önergelerinin görüşüldüğünü anımsatan Kaplan, "Bu ülkede bu bakanların istifa etmesi için kaç kişinin ölmesi gerekir? Gelmişler burada pişkin pişkin 'hayat devam ediyor, bakanlık da devam ediyor' dediler" diye konuştu.

Şehirlerin betonlaştırıldığını, tarihin katledildiğini öne süren Kaplan, "Bu bütçe zaten halkın bütçesi değil; en çok kazanın en az vergi verdiği, en az kazananın en çok verdiği bir hükümet bütçesi" dedi.

Kaplan, "Saraylarınızı bol olsun, dolarlarınız da bol olsun fakat ahd olsun, zekat vermeyen Müslümanlardan, din tüccarlarından, vergi vermeyen zenginlerden; vatan, millet, Sakarya diyen para severlerden HDP hesap soracaktır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, İç Güvenlik Paketi'ni eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik, "akacak kanun sorumlusu olur" sözlerini anımsatan Kaplan, şunları söyledi:

"Peki bu muhalefet sussun mu, meydanlara çıkmasın mı, yürümesin mi, konuşmasın mı, gösteri yapmasın mı? Bir demokratik ülkede halk itirazını nasıl dile getirecek? 6-7 ekim olaylarında, hükümetin çıkıp şunun cevabını vermesi lazım: İzmir'de, Antep, Kurtalan'da, Dargeçit'teki öldürmelerin, polis, jandarma, ırkçı milis çeteler ve kendi güdümündeki gruplarca işlendiğine dair iddiaların basında yer almasına rağmen bu 36 kişi ile ilgili hangi işlemi yapmıştır? Yok."

Kaplan, kürsüden konuşmasına ilişkin birçok fotoğraf gösterdi.

-"Sokağın önemi asla gözardı edilmemelidir"-

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu belirterek, "Bu vesileyle sokakta hakları ihlal edilen bütün insanlarımızın müsterih olmasını arzu ediyoruz. Bu ceberut yaklaşımlar karşısında mücadele ederek, sokaklarımızı boş bırakmayarak, meydanlarımızı boş bırakmayarak, ancak ve ancak bu şekilde haklarımızı kazanabileceğiz. İnsanlarımız, demokrasinin gelişmesi için sokağın önemini asla ve asla göz ardı etmemelidir" dedi.

Hiçbir şekilde denetimi olmayan bir bütçenin konuşulduğunu savunan Zozani, bu bütçenin, kadını, kadının emeğini, istihdamını yok sayan bir bütçe olduğunu öne sürdü.

OECD ülkeleri açısından kadının istihdama katılım oranının en düşük olan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Zozani, "Kadına sadece ev işlerini reva gören bir siyasi zihniyetle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Türkiye'de şu anda defakto başkanlık sisteminin uygulandığını savunan Zozani, "Sayın Başbakan kendini bu sistemin içerisinde ne olarak tarif ediyor merak ediyorum?" diye sordu.

Zozani, Güneydoğudaki çatışma için şimdiye kadar harcanan 1,2 trilyon lirayla, Türkiye'nin bugün itibariyle 2023 vizyon hedeflerine ulaşabileceğini kaydetti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement