2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti'li Demirbağ: "Gazi Mustafa Kemal, bu ülkenin devlet adamları, sıradan devlet adamları karşısında ezik duruma düşmesin diye Savarona'yı aldı ve Türkiye'ye emanet etti"

11.12.2014 22:01

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, "Gazi Mustafa Kemal, bu ülkenin devlet adamları, sıradan devlet adamları karşısında ezik duruma düşmesin diye Savarona'yı aldı ve Türkiye'ye emanet etti" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ile bağlı kurumların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Şahsı adına söz alan AK Parti'li Demirbağ, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetinin 1,3 milyar lira, oda sayısının 1150 olduğunu kaydetti.

Pentagon için ayrılan paranın 1,3 milyar dolar, İngiltere'deki onlarca saraydan biri olan Parlamento Sarayı için harcanacak paranın 5 milyar Avro, Alman istihbarat binası için harcanan paranın ibe 1,33 milyar Avro olduğunu belirten Demirbağ, şunları kaydetti:

"Bu rakamlara bakıldığında, 2 bin yıllık devlet geleneğine sahip Türkiye Cumhuriyeti'nin temsil makamı olan, Selçuklu, Osmanlı ve modern mimariyi bünyesinde barındıran ve 10 gün içinde Papa, Putin ve Cameron gibi devlet adamlarını misafir eden ve daha yüzlercesini misafir edecek olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na harcanan meblağın ne anlam ifade ettiği anlaşılacaktır.

Kaldı ki 1. Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal, 1937'de yani 77 yıl önce Kral Edward ile Boğaz gezisi yaparken, Edward'ın açık renk elbisesinin Ertuğrul yatından çıkan duman ve isten neredeyse simsiyah olduğunu üzülerek görünce, dünyanın en iyi yatlarından birinin alınması talimatını verdi. Bunun üzerine, daha önce ABD Almanya'ya sipariş edilen Savarona yatı yüksek vergi nedeniyle gümrükten geri dönünce, satın alınarak Türkiye'ye getirildi. 1937'de, 20 milyon dolara, bir futbol sahasından 16 metre daha uzun, yani 136 metre uzunluğunda, biri süper lüks olmak üzere her bir yatak odası 50 metrekare suit odadan müteşekkil Savarona yatı alındı ve Atatürk 1,5 ay sonra vefat etti. Engin ufka sahip, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal, kişi başına milli gelirin 100 doların altında olduğu bir dönemde bu yatı neden Türkiye Cumhuriyeti'ne kazandırdı? 2 bin yıllık devlet geleneğine sahip bu ülkenin devlet adamları, sıradan devlet adamları karşısında ezik duruma düşmesin, mahcubiyet duymasın diye aldı ve Türkiye'ye emanet etti." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement