2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP Grup Başkanvekili Altay: "(Diyarbakır'daki izinsiz gösteride bir gencin ölümü) Hükümetin parlamentoya zerre kadar saygısı varsa bir sayın bakanın bu kürsüden parlamentoyu, dolayısıyla milletimizi bilgilendirmesi işin yakışanıdır" HDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan: "(Seçim barajı) Anayasa Mahkemesi'nden.

18.12.2014 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

HDP Grubu adına söz alan Muş Milletvekili Demir Çelik, bütçenin barışçıl, demokratik ve özgürlükçü olmadığını iddia ederek, "Bütçede insan yok. Bütçede ana dilde parasız, nitelikli eğitim de yok, bu bütçede parasız, erişilebilir, nitelikli sağlık hizmetlerine erişmenin koşulu da yok" dedi.

2015 bütçesinin  yolsuzluk, yasak ve yoksullukla mücadele bütçesi olmaktan uzak bir içerikte ve mahiyette olduğunu savunan Çelik, bütçenin Milli Güvenlik Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, güvenlikten müteşekkil olan kurum ve kuruluşların bütçesiyle doldurulmuş, onların ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret olduğunu ileri sürdü.

Çelik, AK Parti'nin hasta tutsaklar konusunda da sınıfta kaldığını öne sürerek, şöyle devam etti:

"Düşününüz ki Türkiye'de 550 hasta tutsak var. Onlardan 40 tanesi, bugün itibarıyla hücrelerinde bir başkasının yardımı, desteği olmaksızın yaşamlarını sürdürebilme koşullarını haiz değiller. Adalet Bakanlığına aylar öncesine bu konu aktarılmış olmasına rağmen insanların bugün mağduriyeti giderilmediği gibi son 3 yılda toplamda 98 arkadaşımızı, siyasi tutsağımızı ölümle karşı karşıya bırakmış, onların tabutlarını taşımak durumunda kalmışız. Şimdi, önümüzdeki dönemde de bir başkasına muhtaç olan bu 40 arkadaşımızın muhtemeldir çoğu ölme durumuyla karşı karşıya kalacaktır. Vicdanımız sızlıyor, eğer birilerinin de hala vicdanı sızlıyorsa bu konuya el atıp bir an evvel palyatif çözümler değil radikal ve nitelikli çözümlerle bu soruna yaklaşılmalıdır."

- Hasta tutsak

HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, sağlıkta en dezavantajlı kesimin kadınlar olduğunu ifade ederek, özellikle köylerde yaşayan kadınların sağlık merkezleri ve aile hekimine erişim olanağının kısıtlı olduğunu söyledi.

Meme kanseri ve kanser riski altında olan herkesin, erken tanı ve zamanında tedavi imkanı bulması için sağlık alanında gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Birtane, bu amaçla da toplum tabanlı tarama programı oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Hükümetin vatandaşın sağlığını bozan politikalarından vazgeçmesi gerektiğini belirten Birtane, "İstatistiklere göre 2002-2012 yılları arasında biber gazına harcanan miktar 20 milyon dolar" dedi.

Birtane, Suriye'den misafir edilen 2 milyona yakın insanın sağlık koşulları hakkında standartlara uygun bir önlemin mevcut olmadığını savundu.

21 Temmuz 2014'te Diyarbakır- Bingöl karayolunda LPG yüklü tankerin patlaması sonucu çoğu öğrenci 38 kişi yanarak can verdiğini anımsatan Birtane, şöyle devam etti:

"Onlarca insanımız sağlığını yitirdi. Bu ailelerin maddi ve manevi tüm zararlarının karşılanması ve olayda sorumluluğu olanların bir an önce yargı önüne çıkarılması gerekmektedir. Çünkü bu facia devletin ihmali sonucu yaşanmış ve verdiğim araştırma önergesinde de tüm ihmaller açıkça ortaya konmuştur."

Hasta tutsakların da birer birer cezaevinde hayatını kaybettiğini kaydeden Birtane, "Bununla ilgili bir düzenleme yapamayan Sağlık ve Adalet bakanlıklarını insani ve vicdani görevlerini yapmaya çağırıyorum" dedi.

"Yargılanmaları için her türlü çaba içerisinde olacağız"

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan dün akşam saatlerinde Diyarbakır'da gençlerin bir gösterisi sırasında Kadir Çakmak isimli 16 yaşındaki bir gencin polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

Çakmak'ın ailesine başsağlığı dileyen Aydoğan, "Umuyorum ve diliyorum ki bu güvenlik güçlerinin katlettiği son gencimiz olur. Parti olarak bu gencimizi katleden güvenlik görevlilerinin yargı önüne çıkarılması ve yargılanmaları için her türlü çaba içerisinde olacağız" dedi.

Aydoğan, hükümetin, 12 Eylül artığı yüzde 10 barajını devam ettirerek, Türkiye halklarıyla buluşmalarını engellediğini iddia ederek, "Halen de barajı incelemeye alan Anayasa Mahkemesini tehdit etmekten geri durmayarak engelleme tutumunu devam ettirmektedir. Anayasa Mahkemesi'nden beklentimiz, tüm bu tehdit ve suçlamalardan etkilenmeden en doğru kararı almasıdır" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Diyarbakır'da Kadir Çakmak adlı 16 yaşındaki bir çocuğun polis kurşunuyla öldürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Öncelikle beklentimiz hükümetin bu konuda parlamentoya izahat vermesidir, olması gereken budur. Parlamento, memlekette olup bitenlere kulak tıkanacak bir yer değildir. Çocuğun elinde silah vardır, yoktur, ben oralarına girmiyorum. Ancak, emniyet teşkilatı içinde olaylara farklı refleks gösteren iki grup mu vardır? Hükümete soruyorum; bu olay güya bize, çözüm sürecini baltalamak adına emniyet teşkilatı içinde yapılmış bir provokasyon mudur ya da hükümetin yeni yaklaşımını etkisiz hale getirme adı altında adam öldürmek midir? Hükümetin parlamentoya zerre kadar saygısı varsa bir sayın bakanın bu kürsüden parlamentoyu, dolayısıyla milletimizi bilgilendirmesi işin yakışanıdır." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement