2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

MHP Manisa Milletvekili Akçay: "AKP iktidarı ülkemizin kaynakları ülkenin refahı, huzuru ve kalkınması için değil, bir avuç iktidar sahibi ve yandaşın zenginleşmesi için kullanmıştır" CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "Ana muhalefet partisinin binalarında, polise arama yetkisi veren bir kararı yargı veriyorsa Türkiye'de kuvvetler ayrılığı kalmamış demektir.

19.12.2014 14:20

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "AKP iktidarı ülkemizin kaynakları ülkenin refahı, huzuru ve kalkınması için değil, bir avuç iktidar sahibi ve yandaşın zenginleşmesi için kullanmıştır" dedi.

MHP Milletvekilleri Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu bütçeleri ile Gelir Bütçesi'nin görüşülmesi sırasında söz aldılar.

Akçay, Mali Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de yolsuzluğa batmış, terör örgütüne yakayı kaptırmış bir iktidar olduğunu ileri sürdü.

Ak Parti'nin başlıca kaygısının yolsuzlukları örtbas etmek olduğunu ileri süren Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yolsuzluk ve rüşvet olayları ekonominin ve milletin üzerine bir kabus gibi çökmüştür. 12 yıl seçimleri kazanmanın rahatlığı ve kibriyle Adalet ve Kalkınma Partisi ülkenin tapusunu da aldığı vehmine kapılmıştır. 17-25 Aralık süreciyle rüşvetçi bakanlar, yolsuzluğa bulaşan evlatlar, yandaş işadamları, altın kaçakçıları, kara para organizatörleri, hayali ihracatçılar, arazi vurguncuları açığa çıkmıştır. Yolsuzluk ve rüşvet ilişkileri çeteleşmiş bir yapıyı ortaya koymaktadır. Bu çeteni başında da kimin bulunduğu herkesin malumudur. AKP iktidarı ülkemizin kaynakları ülkenin refahı, huzuru ve kalkınması için değil, bir avuç iktidar sahibi ve yandaşın zenginleşmesi, çalıp çırpması için kullanmıştır. Bu ortamda meclis'te devletin bütçesini hükümete emanet edebilir miyiz. Bu sanki kediye ciğer emanet etmek gibi bir durumdur. Adalet Kalkınma Partisi iktidarına para pul emanet edilemez."

-Usul tartışması

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un birleşimin başında, bakanlıkların bütçelerinin görüşülmesi tamamlanmadığı halde gelir bütçesine ilişkin bilgileri okuttuğunu ileri sürerek, usul tartışması talebinde bulundu.

Birleşime ara veren ve Grup Başkanvekilleriyle görüşün Yakut, birleşimin tekrar açılmasının ardından gündemde gelir bütçesinin de görüşmelerinin bulunduğunu ve başkanlığın uygulamasının TBMM İçtüzüğüne uygun olduğunu aktardı.

Açılan usul tartışmasında söz alan Genç, uygulamanın yanlış olduğu görüşünü yineledi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da Genel Kurul'un gündemine hakim olduğunu, başkanlığın uygulamasının yerinde olduğunu teamüllerin de bu yönde gerçekleştiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise bakanlıkların bütçelerinin görüşmelerinin henüz sona ermediğini hatırlatarak, gelir bütçesinin bundan sonra ele alınacağını vurguladı. Hamzaçebi, "Teamül bu şekilde oluşmuş, bu şekilde yürütülmüş. Ama bu doğru olduğu anlamına gelmiyor. Olması gereken bakanlıklara ilişkin bütün bütçelerin görüşülmesinin tamamlanmasından sonra gelir bütçesinin görüşülmesidir. Bundan sonra ki yılların bütçesinde gelir bütçesini ayrı bir turda, yeterli ağırlığı vererek görüşelim" diye konuştu.

Konuşmasında CHP il binalarına polis baskınları yapıldığını ve parti binalarında aramaya girişildiğini ifade eden Hamzaçebi, "İlk kez bir siyasi parti binasında arama yapılıyor. Ana muhalefet partisinin binalarında, polise arama yetkisi veren bir kararı yargı veriyorsa Türkiye'de kuvvetler ayrılığı kalmamış demektir. Bu uygulamayı şiddetle kınıyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da verimli bir bütçe görüşmesi olduğunu belirterek, Meclis Başkanvekilinin tutumunu yanlış bulmadıklarını ifade etti.

Meclis Başkanvekili Yakut, usul tartışmasına ilişkin konuşmaların ardından tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.

-"Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri kayıtdışılık"

MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen de iktidarın özelleştirme uygulamalarını eleştirdi.

Kayıtdışı ekonomiye dikkati çeken Belen, bunun Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. buna ilişkin önlemlerin hızla hayata geçirilmesini isteyen Belen, üretken ekonominin etkin hale getirilmesinin gerekli olduğunu belirtti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement