"Afet Kadın"lar Geliyor - Son Dakika
Yerel

"Afet Kadın"lar Geliyor

İzmir Doğal Afetlerde Kadınlar Çalışma Grubu tarafından yürütülen "Afet Kadın" projesiyle gönüllü kadınlara ücretsiz afet eğitimi veriliyor.

15.03.2013 12:46  Güncelleme: 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emre Umurbilir - İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi bünyesindeki Doğal Afetlerde Kadınlar Çalışma Grubu tarafından yürütülen "Afet Kadın" projesiyle gönüllü kadınlara ücretsiz afet eğitimi veriliyor.

Geçen yıl uygulamaya konan projeyle, öncelikle İzmir'de yaşanabilecek doğal afetlerin öncesi, afet sırasında ve sonrasında alınması gereken önlemler konusunda kadınların bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, gönüllü kadınlardan "İzmir Kadın Arama Kurtarma" adıyla 50 kişilik arama kurtarma ekibi oluşturulacak. Ayrıca, oturdukları mahallelerde organize edilecek gönüllü kadınların, afet sonrası müdahaleyi koordineli şekilde yapmaları sağlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumların desteğiyle, gönüllü kadınlara, "yangın, ilk yardım, depremsellik, psikososyal destek, toplumsal cinsiyete duyarlılık, iletişim teknikleri ve beden dili, telsiz eğitimi, çadırlı hayatı idame kampları" konularında teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.

Doğal Afetlerde Kadınlar Çalışma Grubu Başkanı Hülya Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk yardımcının öncelikle kendini koruması gerektiğini ancak kadınların, doğal afetlerde özellikle çocuklarını koruma refleksiyle hareket ettiğini belirtti.

Başta depremler olmak üzere, doğal afetlerde en büyük zararı kadınların gördüğünü tespit ettiklerini dile getiren Bilgen, "Eğitimlerimiz sayesinde kadınların, afet anında koruma refleksiyle hareket etmeleri yerine, bilinçli şekilde müdahale etmesini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Bilgen, projeyle İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bin kadına eğitim vermeyi hedeflediklerini, projenin başladığı bir yıldan bu yana yaklaşık 250 kadına eğitim verdiklerini kaydetti.

Meydana gelen doğal afetlerden sonra eğitime gösterilen ilginin arttığına dikkati çeken Bilgen, "Eğitim alanların meslek yelpazesi geniş, üniversite öğrencileri de var, ev hanımları da emekliler de... Kadınlar, bu konuda çok duyarlı. Eğitim alan kadınlar, öğrendiklerini çevresine de anlatıyor. Böylece kadınlarda farkındalığı artırıp, toplumsal farkındalığı da artırıyoruz" diye konuştu.

-Afetzedeydi, afet gönüllüsü oldu-

"Toplum Afet Gönüllüsü" olmak için eğitim alanlar arasında yer alan ev hanımı Tülay Akman da 1999 Marmara Depremi sırasında ailesiyle Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yaşadıklarını belirterek, şunları anlattı:

"Evimiz 6. kattaydı. Deprem olduktan sonra nasıl zemine geldik, enkaz altından nasıl çıktığımızı bilemiyorum. Arkadaş çevremizden çok fazla ölen oldu. İzmir Kent Konseyi'nin broşürü vasıtasıyla eğitimlerden haberim oldu. Marmara Depremi'ni yaşamış bir afetzede olarak eğitimlere gönüllü olarak katıldım."

Emekli Hatice Korkmaz ise eğitimleri duyar duymaz katıldığını ifade ederek,

"Toplum afet gönüllüsü olmak, çok güzel bir şey. Afet anında ne yapacağımızı biliyoruz. Bulunduğumuz yerdeki insanları örgütlemek için güzel şeyler öğreniyoruz. Oluşturulacak 50 kişilik grubun içinde olmayı hedefliyorum. Herkesin bu eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Afet Kadın'lar Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement