AK Parti'nin Çanakkale Mitingi - Son Dakika
Güncel

AK Parti'nin Çanakkale Mitingi

AK Parti\'nin Çanakkale Mitingi

Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan: (7) "Bunlar Marmaray'a da karşı çıktılar.

18.03.2014 20:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bunlar Marmaray'a da karşı çıktılar. Ne oldu, Marmaray bitti mi? Allah'tan ki denizin altından gidiyor, 62 metre derinlikten gidiyor. Yani köprü gibi görünse ona da eylemler yaparlardı. Bunlar denizin altından gittiği için fırsat bulamadılar, biz o arada işi bitirdik" dedi.

Erdoğan, Çanakkale İskele Meydanı'nda düzenlenen mitingte yaptığı konuşmada, Çanakkale'yi "manevi başkent" olarak gördüklerini, milletin yüreğinin burada attığını, 780 bin kilometrekare vatan toprağındaki her köyünden bir yiğidin burada yattığını söyledi. 12 yıl boyunca bu bilinçle hareket ettiklerini kaydeden Erdoğan, "Tarihimizin en önemli zaferlerinden birini hamd olsun, burada yaşadık. Tarihi yarımadayı baştan sona ele aldık. Dünyaya örnek teşkil edecek bir manzaraya kavuşturduk" ifadelerini kullandı.

Çanakkale için çok önemli bir projeleri daha olduğunu ifade eden Erdoğan, "Nedir o? Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü kapsayan, Tekirdağ-Çanakkale- Balıkesir Otoyolu ile ilgili altyapı çalışmalarını başlattık" dedi. "Kardeşlerim! Biz yapar mıyız?" diye kalabalığa soran Erdoğan, "Evet" yanıtını aldı.

Mitingte bulunanlardan birinin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin halen açılmamış olduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Takipçisi olacağız. Bildiğim kadarıyla inşaatı bitti. Akademisyenler var. Takipçisi olacağım. Hemen buradan ayrılır ayrılmaz arayacağım" şeklinde karşılık verdi.

"Çanakkale şaha kalkacak"

Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü kapsayan, Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun İstanbul'u Çanakkale'ye ve Kuzey Ege'ye bağlayacak önemli bir proje olduğunu ifade eden Erdoğan, otoyolun toplam uzunluğunun 331 kilometre olacağını, otoyol üzerinde Kınalı ve Balıkesir Otoyol bağlantılarıyla 18 adet kavşak ya da giriş çıkış istasyonunun yer alacağını anlattı.

Ayrıca proje kapsamında 30 köprülü kavşak, 32 viyadük, 5 tünel ve 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacağını belirten Erdoğan, otoyolun Kınalı kavşağından başlayarak Tekirdağ'dan geçip, Kilitbahir'den Çanakkale Boğazı'na ulaşacağını, oradan da asma köprüyle Balıkesir'e bağlanacağını dile getirerek, " Savaştepe'de de yapımı devam eden Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluyla buluşacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün ihalesini inşallah önümüzdeki yılın başında projeler biter bitmez yapıyoruz. Bu dev projeyle Çanakkale, ekonomide, ticarette, turizmde, sosyal, kültürel alanlarda adeta şaha kalkacak" diye konuştu.

İstanbul'da yapımı süren üçüncü köprüye yönelik eleştirileri hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Üçüncü Boğaz Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü; CHP buna karşı çıktı. Bunlar birinciye de karşı çıkmıştı. Bunlar ikinci köprüye de karşı çıktılar. Bunlar Marmaray'a da karşı çıktılar. Ne oldu, Marmaray bitti mi? Allah'tan ki denizin altından gidiyor, 62 metre derinlikten gidiyor. Yani köprü gibi görünse ona da eylemler yaparlardı. Bunlar denizin altından gittiği için fırsat bulamadılar, biz o arada işi bitirdik. Geçenlerde iki gün İstanbul'da ağır sis oldu ve inanır mısınız, günde o Marmaray 300 bin kişi taşıdı. iki gün 600 bin kişi. Hizmet deyince biz, eser deyince biz... Biz, halka hizmeti Hakk'a hizmet olarak gördük. 'Türkiye'ye bu yakışır' dedik. 'Bu millete bu yakışır' dedik."

Marmaray'ın güneyinden iki katlı bir tüp geçiş daha yapılacağını, ortasından tren geçen 4 gidiş, 4 geliş yol bulunan üçüncü köprünün de gelecek yıl biteceğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"İkisi de önümüzdeki yılın sonunda bitiyor. CHP'nin aklı bunu alır mı? Bizim icraatımızın ulaştığı yere bunların hayalleri bile ulaşamaz. Şimdi yeni bir adım biliyorsunuz; üçüncü havalimanını yapıyoruz İstanbul'da. Buna da karşı çıktılar. Paralel yapı da karşı çıktı, bunlar da karşı çıktı. Geçen bir yürütmeyi durdurma gibi bir şey verildi, netice, dün yürütmeyi durdurma kaldırıldı. Projenin bedeli ne biliyor musunuz? 46 milyar dolar. Çanakkale; cebinizden 1 kuruş para çıkmıyor! Yüklenici firmalar, kendileri yapıyor, biz ihaleyi şöyle yapıyoruz: Kaç yıl burayı işleteceksin? Birisi diyor ki 22, birisi 23, birisi diyor ki 20. En az veren kim? 20 yıl. Biz 20 yıl verene bu ihaleyi verdik. 5'i de Türk firması. Değerli kardeşlerim; 46 milyar dolar (maliyeti), devletin cebinden 1 kuruş çıkmıyor, utanmadan, sıkılmadan 'Burada yolsuzluk var' diyor. Böyle yolsuzluğa can kurban. Üçüncü Boğaz köprüsü, 2.5 milyar dolar, 7.5 yıl çalıştıracak. 7.5 yıl sonra tekrar devlete verecek. Adam diyor ki 'yolsuzluk var'. Utanır insan, utanır. Kardeşlerim! Bunların böyle bir derdi yok ama bizim derdimiz var. Biz bu millete sevdalıyız."

Türkiye'de 79 senede 83 tünel yapıldığını, kendilerinin ise 12 senede 122 tünel yaptığını ifade eden Erdoğan, "Farkımız bu" diye konuştu.

Çanakkale'ye yapılan yatırımlar

Çanakkale'ye 12 yılda 6.5 katrilyon yatırım yapıldığını dile getiren Erdoğan, "Enerji'de 1 katrilyon 52 trilyon, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme'de 957 trilyon, eğitimde üniversite dahil 405 trilyon, Tarım ve Hayvancılık'ta 753 trilyon, Gençlik ve Spor'da 322 trilyon, Aile ve Sosyal Politikalar'da 272 trilyon, Sağlık'ta 109 trilyon yatırım yaparak Çanakkale'nin çehresini değiştirdik" dedi.

Erdoğan, Çanakkale'de okul sayısını 314'ten 554'e yükselttiklerini, FATİH projesiyle ayrıca Çanakkale'de 633 etkileşimli tahtayı sınıflara monte ettiklerini, 576 tablet bilgisayarı öğrencilere dağıttıklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Merkez Devlet Hastanesi'ni 100 yataklı ek blok yaparak büyüttüklerini, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ni ve Ağız Diş Sağlığı Merkezi'ni kazandırdıklarını ifade etti. Ezine ve Gelibolu'ya toplam 150 yataklı devlet hastaneleri yaptıklarını, Lapseki, Çan, Eceabat ve Kepez'e sağlık tesisleri kazandırdıklarını ifade eden Erdoğan, "Şimdi de Çanakkale'ye 400 yataklı, Ayvacık'a da 30 yataklı devlet hastaneleri yapıyoruz. İnşası devam eden hastanelerimizi inşallah süratle en kısa zamanda tamamlıyoruz. Ayrıca Biga'ya 125 yataklı, Yenice'ye 30 yataklı devlet hastanelerini kazandıracağız. Altyapı çalışmaları şu anda proje bazında hızla devam ediyor " diye konuştu.

Toplu konut projeleriyle 2 bin 805 konut inşa ettiklerini belirten Erdoğan, "2002 yılına kadar Çanakkale'de ne kadar bölünmüş yol vardı biliyor musunuz? 14 kilometre. Biz ne yaptık biliyor musunuz? 259 kilometre yol yaptık. Düşünebiliyor musunuz? 79 senede 14 kilometreyi, 12 senede 273 kilometreye çıkardık" dedi.

Gökçeada Havaalanı'nı 2010 yılında uçak iniş-kalkışı yapılabilecek hale getirdiklerini ifade eden Erdoğan, "Özel uçaklarla bu yapılabilir ama Gökçeadalı kullanmıyor. Ne yapalım?" diye konuştu.

Erdoğan, Çanakkale'de iktidarları döneminde sulamada çok ciddi adımlar attıklarını, 2008'de Ayvacık Barajı'nı Çanakkale'ye kazandırdıklarını, buradan bir isale hattıyla Ayvacık'a içme suyu da sağladıklarını, 1997'de yapımına başlanılan ancak atıl bırakılan Çokal Barajı'nı 2006'da ele aldıklarını ve 2011'de hizmete sunduklarını vurgulayarak, "Ben eserle konuşuyorum. Kılıçdaroğlu; sen neyle konuşacaksın? Bahçeli; sen neyle konuşacaksın?" dedi.

Çokal Barajı'ndan Gelibolu'nun 2045 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını karşılamak için isale hattıyla birlikte arıtma tesisi inşa ettiklerini ifade eden Erdoğan, bunların yanı sıra Çanakkale'de 5 gölet ve sulama tesisi inşa ettiklerini, ayrıca 18 tane daha inşa edeceklerini bildirdi.

Çanakkale'ye doğalgazı getirdiklerini ifade eden Erdoğan, şu anda yüzde 74 oranında doğalgaz kullanıldığını ifade etti. Kullanmayanlara da doğalgazı tavsiye ettiğini belirten Erdoğan, "Eskiden kömürde bir oda ısıtıyorduk. Diğer odalarda yine üşüyorduk. Banyo, mutfak, dert. Ama şimdi hemen butona basıyorsun bütün daire ısınıyor. Mutfakta sıcak su, banyoda sıcak su, modern yaşam bu. Hani CHP siz moderndiniz. Hani MHP siz moderndiniz? Niye bunları yapmadınız?" diye konuştu.

- Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti'nin Çanakkale Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement