Amerikalı Kuş Bilimci Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Amerikalı Kuş Bilimci Türkiye'de

Farklı ülkelerde bir yıl içinde 5 bin farklı kuş türü gözlemleyerek dünya rekoru kırmak isteyen ABD'li kuş bilimci Noah Strycker, 3 bininci gözlemini Türkiye'de yapmayı hedefliyor.

17.06.2015 12:47  Güncelleme: 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Farklı ülkelerde bir yıl içinde 5 bin farklı kuş türü gözlemleyerek dünya rekoru kırmak isteyen ABD'li kuş bilimci Noah Strycker, 3 bininci gözlemini Türkiye'de yapmayı hedefliyor.

Amerika kıtasının tamamı ile İzlanda ve Norveç'teki çalışmalarının ardından Türkiye'ye gelen Strycker, kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu rehberliğinde Çukurova'daki sulak alanlarda gözlem yaptı.Strycker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak'ta başlayan dünya turunun 31 Aralık'ta sona ereceğini belirterek, bugüne kadar çoğu ülkeyi gezerek kuş gözlemi yaptığını söyledi.Kuşlar üzerine çalışmalar gerçekleştirdiğini, yayınları bulunduğunu aktaran Strycker, bir yıl içerisinde 5 bin farklı kuş türünü gözlemleyerek dünya rekorunu kırmayı hedeflediğini ifade etti.Türkiye'deki kuş popülasyonunun son derece iyi olduğunu, farklı çeşitleri görme imkanı bulduğunu anlatan Strycker, "Eğer her şey planladığım gibi giderse yıl sonuna kadar 5 bin kuş türünü görmeyi hedefliyorum" dedi.Türkiye'nin 3 kıtanın ortasında bulunmasının kuş türlerinin çeşitliliği açısından avantaj olduğunu belirten Strycker, "Birçok kuş türünü sadece burada görebiliyoruz. Özellikle dağda yaşayan türlerin çoğu en kolay Türkiye'de görülebileceği için buraya gelmek durumundasınız. Beni burada misafir ettiğiniz için çok mutluyum" diye konuştu.Strycker, Türkiye'de şimdiye kadar kadar gözlemlediği kuşlar arasında en çok Aladağlar'daki "Alamecek" (Crimson-winged Finch) ile Şanlıurfa'daki "Çizgili İshakkuşu"ndan (Pallid scops owl) etkilendiğini kaydetti. -2 bin 975 farklı kuş türü gördüStrycker'a rehberlik eden "Türkiye'de en fazla kuş türü gören gözlemci" unvanına sahip Emin Yoğurtcuoğlu ise dünya genelinde 10 bin kuş türü yaşadığını belirterek, Strycker'ın bir yıl içinde bunların 5 binini görerek dünya rekoru kırmak istediğini anlattı.Strycker'ın dünya turu kapsamında Türkiye'ye 4 gün ayırdığını ifade eden Yoğurtcuoğlu, şu bilgileri aktardı: "Strycker farklı ülkelerde şimdiye kadar 2 bin 975 farklı kuş türü gördü. Hedefimiz Türkiye'de 3 bininci kuş türünü görmesini sağlamak. 3 bin kuş türü Strycker için bu yarışta çok önemli bir mil taşı. Aynı zamanda 3 bin rakamına Türkiye'de ulaşması çok önemli. Strycker'ın yaptığı çalışma dünyanın her tarafta yayınlanacak ve baz alınacak. Dünyada bir yılda görülmüş en fazla kuş türü 4 bin 341. Yaptığımız inanılmaz bir çalışma. Strycker'a eşlik ettiğim sürece gözlemlediğimiz kuş türünün yaklaşık 150'yi geçtiğini düşünüyorum."Yoğurtcuoğlu, Strycker'ın, gözlemlediği türleri tüm gözlemcilerin kullandığı uluslararası bir bilgi veri bankasına kaydederek kayıt altına aldığını ifade ederek, Amerikalı kuş gözlemcisinin Türkiye'den sonraki durağının İspaya olduğunu oradan da başka bir ülkeye geçeceğini aktardı.

Amerikalı Kuş Bilimci Türkiye\'de
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Amerikalı Kuş Bilimci Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement