Ankara'ya 16 Yeni Taşkın Önleme ve Sulama Tesisi - Son Dakika
Güncel

Ankara'ya 16 Yeni Taşkın Önleme ve Sulama Tesisi

Ankara\'ya 16 Yeni Taşkın Önleme ve Sulama Tesisi

Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle Ankara Çayı Islahı 3. ve 4. Kısımlar ile Çubuk Çayı Islahı projeleri olmak üzere 11 tesisin temelinin atılması ile 5 tesisin açılışı gerçekleştirildi.

04.09.2013 11:03

Keçiören Kalaba Meydanı'nda düzenlenen törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Milletvekilleri, Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, DSİ Genel Müdürü Arif Özkaldı ve vatandaşlar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son 3 aydan bu yana tüm dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmayı konu alarak, "Özellikle kriz döneminde, büyük merkez bankaları; dünyada parası rezerv parası olarak kullanılan ve dünyanın her yerinde parasının kullanıldığı ülkelerin merkez bankaları Amerikan Merkez Bankası'ndan başlayarak yeni bir döneme giriyor. Likiditenin eskisi kadar çok olmadığı, hatta piyasaya verilmiş olan likiditenin yavaş yavaş geri çekildiği bir döneme giriyoruz. Aslında bu dönem aynı zamanda bir normalleşme dönemidir." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin fanusta kapalı bir ülke olmadığını aktaran Babacan, "Dışarıda fırtınalar varsa bu fırtınaları biz biraz hissedeceğiz. Eğer ekonomik yapınız sağlamsa bu fırtına da dalgalı deniz de yapıya zarar veremez."dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuşmasında, "Ankara'nın su zengini bir kent olmadığı için sulamanın önemli olduğunu" belirterek, "Tarımsal sulama için Ankara'da 5 yılda 43 baraj, gölet ve sulama tesisi kazandırmayı hedeflediklerini" söyledi. DSİ'nin bin günde bin baraj, gölet ve sulama tesisini tamamlayarak milletin hizmetine sunmasının heyecanını yaşadıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, "43 baraj, gölet ve sulama tesis sayesinde Ankara'da 123 bin 610 dekarlık arazi modern kapalı sistemle sulanacak. Tabii bunun dışında Ankara'mızda orman teşkilatımız da gayret ediyor. Son 10 yılda Ankara'da yaklaşık 740 bin dekar alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahını gerçekleştirdik ve 73 milyon 954 bin fidanı toprakla buluşturduk. Ceviz ve Badem eylem planlarını başlattık, Ankara'ya sadece çam ve akasya dikmeyeceğiz. Mümkün olan yerlere ceviz ve badem dikerek vatandaşlarımızın kalkınmasını sağlayacağız." dedi.

"Temelini atacağımız ve açılışını gerçekleştireceğimiz 16 tesisimiz 122 milyon liraya mal olacak" diyen Bakan Eroğlu, bunların dışında Ankara için 219,5 milyon lira tutarında 26'sı DSİ'ye ait 33 yatırımın da müjdesini verdi.

Ankara Valisi Alâaddin Yüksel de dünya nüfus artışının insanlık aleminde yeni sorunları gündeme getirdiğini, bunların başında da küresel iklim bozulmalarının bir sonucu olan suların yönetiminin ve açlık meselesinin önemli sorunlar olarak ortaya çıktığını kaydetti. Ankara'nın yer üstü rezervi olan 5.5 milyar m³ ve yer altı 300 milyon m³ su kaynaklarına gözü gibi bakması gerektiğini belirten Vali Yüksel, ilin tüm topraklarını sulanabilir ve bereketli hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Vali Yüksel konuşmasına devamla "Bugün açılışı yapılacak ve temeli atılacak tesislerin Ankara'nın birçok ilçesinde taşkın zararlarını önleyeceğini ve verimli topraklarını sulayarak bereketli hale getireceğini" söyledi.

Konuşmalardan sonra; Ankara Çayı Islahı 3. Kısım, Keçiören Çubuk Çayı Islahı, Ankara Çayı Islahı 4. Kısım, Şereflikoçhisar İçme suyu Projesi Arıtma Tesisi, Haymana Türkşerefli Göleti, Ayaş Gökler Göleti, Haymana Türkşerefli Göleti Sulaması, Çubuk Yukarı Çavundur Göleti ve Sulaması, Çubuk Çayı Taşkın Koruma Rehabilitasyonu ve 2. Kısım Islahı, Şereflikoçhisar Peçenek Çayı ve Beypazarı İnözü Deresi taşkın koruma inşaatının temelleri atılarak, Şereflikoçhisar İçme suyu Projesi İsale Hattı, Şereflikoçhisar Projesi Karayolları Rölekasyonu, Nallıhan Belenalan Göleti Sulaması, Beypazarı Üreğil köyü ile Nallıhan Fatih Mahallesi taşkın koruma tesislerinin de açılışı yapıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ankara'ya 16 Yeni Taşkın Önleme ve Sulama Tesisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement