Aşiret Liderinden Çözüm Sürecine Destek - Son Dakika
Güncel

Aşiret Liderinden Çözüm Sürecine Destek

Aşiret Liderinden Çözüm Sürecine Destek

Yıllarca PKK ile mücadelede yer alan Jirki aşiretinin ‘Mala Hüseyin' kolunun lideri Cemil Öter, hükümetin başlattığı çözüm sürecini sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

21.05.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıllarca PKK ile mücadelede yer alan Jirki aşiretinin 'Mala Hüseyin' kolunun lideri Cemil Öter, hükümetin başlattığı çözüm sürecini sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

Muhalefet liderlerinin doğru siyaset yapması gerektiğini belirten Öter, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin televizyona çıktıklarında kanal değiştirmek zorunda kalmak istemediklerini söyledi. Öter, PKK ile birçok çatışmaya girdiklerini, şehit verdiklerini, gazileri olduğunu belirterek, "Yine de geçmişte olanları unutup onlarla da kucaklaşmaya, helalleşmeye hazırız. Yeter ki akan kan dursun, bölgeye ve ülkemize huzur gelsin" dedi.

Şırnak, Hakkari ve Van'da 30 bine yakın mensubu bulunan Jirki aşireti, bugüne kadar PKK ile korucu olarak en etkin mücadeleyi yürüttü. Jirki aşiretinin 'Mala Hüseyin' kolunun lideri olan ve Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki Tanin Dağları eteklerindeki Mutluca köyünde yaşayan Cemil Öter, çözüm sürecine ilişkin görüşlerini anlattı. Bölgede 1985 yılında koruculuğu kabul eden ilk aşiret olduklarını ve halen aşiretlerinden bin 200 korucunun, 87 şehit ve 60 gazinin bulunduğunu belirten Cemil Öter, barışı AK Parti ile Abdullah Öcalan'ın sağlayabileceğini, kendilerinin de akan kanın durmasından ve bölgeye barış gelmesinden yana olduklarını söyledi. Başlatılan çözüm sürecinin devam etmesinden yana olduklarını belirten Jirki aşireti lideri Cemil Öter, "Şu ana kadar bölgemizde herhangi bir yanlışlık olmadı. Bunun devam etmesini ümit ediyoruz. Çünkü biz huzur bulduk, güven bulduk, daha önce çıkmadığımız yerlere çıkabildik. Yaylalarımıza çıkabildik. Boşaltılan köylere geri döndük. Rahatlıkla gezebiliyoruz. Şehit vermişiz, gazi vermişiz, görmediğimiz bir acı kalmamış. Ama barış olduktan sonra bunu unutmaya hazırız. Çünkü bir insan dünyaya geldiğinde 2-3 gün yaşıyor. Dün zaten geçmiş. Bugünün içindeyiz, yarın ne olacağı belli değil. Biz barışmaya, unutmaya, helalleşmeye her zaman hazırız. Devlet bunu istedikten sonra biz devletin vatandaşıyız. Ben bir Kürt insanı olarak burada bu devletin vatandaşıyım. Devlet bunu kabul ederse biz seve seve kabul ederiz ve kucaklaşmaya her zaman hazırız, devletle beraber" dedi.

"KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ EKRANA ÇIKTIĞINDA KANAL DEĞİŞTİRİYORUZ"

Öter, CHP ve MHP siyasetini de eleştirdi. Öter, "CHP ile MHP tek değil, burada ekmeğini kan ile yiyen insanlar vardır, biz yok diyemeyiz. Herkes barışı istiyor diyemeyiz. Onlar belki siyaseti ve yahut da özgeçmiş gibi devrimlerle oltaya gelmiş olabilirler. Ama inşallah öyle bir zamana geldik ki, o devrimler, o kötülükler veya o hareketler ortaya çıkmayacak. Sayın Kılıçdaroğlu ve yahut da Sayın Bahçeli ne kadar Türk ise, o kadar bende Türk'üm. Acaba ben ne kadar Kürt isem, onlar da o kadar Kürt müdür? Açık söylüyorum. Öyle bir siyaset yapsınlar ki, ekrana çıktıkları zaman kanal değiştirmeyelim. Çünkü biz siyaset istiyoruz, biz çözüm istiyoruz. Biz kötüye değil, iyiye gitmek istiyoruz. Bugün dünyada Türkiye Cumhuriyeti çok büyük bir yerdedir. Alçaltmaya kötülemeye gerek yok. İyiye iyi diyelim, kötüye köyü diyelim. Bunlar iyiyi de kötülüyorlar, kötüyü de zaten kötülüyorlar. Yakışmaz kendilerine. Bir vatandaş olarak iyiyi kabul etsinler, kötüye kötü desinler. Karşı çıksınlar" diye konuştu.

"ÇATIŞMALARIN YAŞANDIĞI YERDE ARTIK ÇOCUKLAR TOP OYNUYOR"

Beytüşşebap Kaymakamı M. Fevzi Dönmez de çözüm sürecini değerlendirdi. Kaymakam Dönmez, "Çözüm sürecinin etkileri bölgemizde gerçekten ciddi anlamda hissedilmekte. Eskiden çatışma yaşanan Kato Dağı ilçemizin sınırlarında. Eskiden çatışma yaşanan yerlerde şimdi çocuklarımız top oynuyor. İnsanlarımız yaylaya çıkıp hayvanlarını otlatabiliyorlar. Eski o sıkıntılı günler artık geride kaldı inşallah. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle başlayan bu çözüm süreciyle bölgemiz artık huzurlu, insanlarımız daha rahat ve artık şehit haberleri alınmıyor. Çatışma yaşanmıyor. Çok şükür artık insanlar sadece ekmeklerinin derdinde. Hayvanlarını yaylaya çıkartabiliyorlar. Çocuklarının eğitimleriyle daha çok ilgileniyorlar. Başka şeylerle artık ilgilenmiyorlar. Çok şükür bölgemiz çözüm süreci sayesinde daha iyi duruma geldi daha iyi olacak inşallah" şeklinde konuştu. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aşiret Liderinden Çözüm Sürecine Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement