Atso Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Atso Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Açıklaması

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, takipteki kredilerdeki artışın yakından izlenmesi gerektiğini bildirdi.

23.10.2015 16:25

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, takipteki kredilerdeki artışın yakından izlenmesi gerektiğini bildirdi.

Çetin, yaptığı açıklamada, BDDK'nın açıkladığı verilerin piyasadaki sıkıntıyı gözler önüne serdiğini, sorun derinleşmeden KOBİ'lere ve bireysel kredilere dönük önlemlerin ele alınmasını istedi.

Ekonomide konut ve otomobil satışlarına bağlı olarak büyümenin devam etmesine ve vergi gelirindeki artışa rağmen, son aylarda kredi borçlarının ödenmesinde sorunların arttığını ifade eden Çetin, ağustos sonu itibarıyla takipteki kredilerin tutar olarak yıllık yüzde 27 arttığını belirtti.

Takipteki konut kredilerindeki artışın yüzde 3 olduğunu, taşıt kredilerinde ise bu oranın eksi yüzde 7 olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"Yani sorun görülmemektedir. Buna karşılık takipteki ihtiyaç kredilerinde yüzde 169 gibi çok yüksek bir artış söz konusudur. Takipteki KOBİ kredileri yıllık olarak yüzde 37,5 oranında artmıştır. Kredi kartlarındaki sınırlamalara rağmen takipteki kredi kartları yüzde 19 artış göstermiştir. Takipteki kredilerin toplam nakdi kredilerine oranı halen yüzde 2,89 oranındadır ve henüz genel olarak ve bankacılık sektörü açısından ciddi bir sorun anlamına gelmemektedir. Bununla birlikte takipteki kredilerde, özellikle de takipteki KOBİ kredilerinde ve ihtiyaç kredilerinde hızlı artış potansiyel bir soruna, ekonomik duruma, KOBİ'lerin finansman ve hanelerin geçim sorunlarına işaret etmesi bakımından önemlidir."

Kredi faizlerindeki artışın önümüzdeki günlerde de devam etmesi durumunda sorunun büyüyeceğinin açık olduğunu dile getiren Çetin, "Bu nedenle seçim süreci ve seçim sonrası yeni hükümet kurulması dönemi nedeniyle konu yakından izlenmeli, ihmal edilmemeli, KOBİ'lere ve bireysel kredilere dönük önlemler ivedilikle ele alınmalıdır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atso Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement