Ayvalık 92. Kez Kurtuluşunu Coşkuyla Kutladı - Son Dakika
Güncel

Ayvalık 92. Kez Kurtuluşunu Coşkuyla Kutladı

Ayvalık'ın 15 Eylül 1922 yılında düşman işgalinden kurtarılmasının 92. yıldönümü şenlik havasında gerçekleştirilen törenlerle kutlandı.

15.09.2014 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayvalık Cumhuriyet Meydanında Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi ile derneklerin Atatürk Anıtına çelek sunmaları ile başlayan 92. yılı kutlama törenleri saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini içeren şiirler Altınova Merkez İlk Öğretim Okulu öğrencileri tarafından okundu.

Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Dansları ekibi tarafından folklor gösterisi sunuldu.
Günün anlam ve önemine dair konuşmayı Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer yaptı.

92 yıldır Ayvalık'ın coşkuyla kurtuluşunu kutladığını ifade eden

Başkan Gençer, "Bu kurtuluşu nice yıllar daha kutlayacağız, çünkü tarihimizde 29 Mayıs 1919'da işgale uğradı Ege, dolayısıyla Ayvalık. Bunun üzerine ilk kurşun Ayvalık'ta atıldı. Resmi silahlı mücadelenin ilk kurşunu Ayvalık'ta Yarbay Ali Çetinkaya tarafından atıldı. Aradan 3 buçuk sene geçtikten sonra 15 Eylül 1922 yılında Ayvalık tekrar düşman işgalinden kurtuldu. Bu 3 buçuk yılda Türkiye silah savaşı verdi. Bizim Ayvalıklılar olarak şöyle bir övüncümüz var. İstiklal savaşını başlatan ilk resmi kurşunu Ayvalık'ta atıldığı gibi hemen hemen sonu da İstiklal zaferi de 16 Eylül'de Ayvalık'ta elde edildi" dedi.

İstiklal savaşının başlangıcının da sonucunun da Ayvalık'ta olduğunu vurgulayan başkan Rahmi Gençer, "Biz Ayvalıklılar olarak İstiklal Savaşının bu konusuyla gurur duyuyoruz. Tabi ki çok önemli yıllar geçirdi bu 3 buçuk senede Türkiye, Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları düşmandan ve emperyalist güçlerin kışkırttığı düşmandan ülkemizi kurtardılar. Aslında bu istiklal savaşı sonunda da ülkemiz bu laik Türkiye Cumhuriyetiyle taçlandı. Bu gün geldiğimiz nokta, Türkiye Cumhuriyetinin bu gün geldiği nokta ve Ortadoğu ülkelerinden farklılığımızı yaratan işte bu laik Türkiye cumhuriyetidir. Bizim farkımız bu cumhuriyetin kurulması ve bu cumhuriyetin devrimleridir. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız ve bu istiklal savaşı bizim her zaman aklımızda olacak. Birlik beraberliğimiz bozulduğu zaman, aramızda ayrışmalar olduğu zaman, aramızda birbirimizi çekememezlik, katlanamazlık olduğu zaman bu tip saldırılar her zaman bu ülkeye olacaktır. O yüzden bunu hiç unutmadığımız için bu kurtuluş günlerimizi hep yaşamalıyız ve bunları hep hatırlamalıyız" ifadelerini kullandı.
"Türkiye Cumhuriyetinin bir bütündür. Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşayan bütün vatandaşlar Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşıdır ve eşittir. Kimsenin kimseden üstünlüğü, ayrıcalığı yoktur" diyen Gençer şöyle devam etti;

"Bu cumhuriyet böyle bir cumhuriyettir diyeceğiz, ayrışmaya engel olacağız yoksa bekliyor insanlar. Bakın çevremiz yanıyor, Ukrayna yanıyor, Ortadoğu yanıyor. Biz onun için hep beraber birlik ve beraberliğimizi hatırlayacağız, bunlardan ders çıkaracağız,bunları unutmayacağız. Biz öyle bir milletiz ki savaştığımız insanlarla 20 sene sonra 1940'larda dünyayı Alman işgali, Alman Nazi zulmü faşizmi gelmişken biz Yunan adalarında 22 binin üzerinde Ege'de baktık. O savaştan 20 sene sonra o insanları korumak maksadıyla Anadolu'ya sığının Yunanlılara Anadolu'da baktık. Ayvalık'ta, Bergama'da, Soma'da, Manisa'da, İzmir'de baktık. Biz böyle hoşgörülü toplumuz, biz böyle bir ülkeyiz. Şimdi de kardeşçe yaşamasını biliyoruz. Şimdi dostça yaşamasını biliyoruz, sevgiyle saygıyla beraberiz. Bu gün Ayvalık'ta şenlikler var. Bu gün hem Ayvalık'ın kurtuluşu bizim için her zaman iyi bir şenlik, hem de bu gün burada zihinsel engelliler şenliğimiz var. 22'incisini düzenliyoruz.Türkiye'nin her yerinden gelmiş kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, dostlarımız var. 22 senedir Ayvalık'a geliyorlar. Ayvalık'ın bir parçası oldular."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ayvalık 92. Kez Kurtuluşunu Coşkuyla Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement