Bakan Çelik'in Açıklamaları - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Çelik'in Açıklamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 8 milyon emeklinin bin TL’nin altında maaş aldığı yönündeki açıklamalarına ilişkin, “750 bin emekli bin TL’nin altında alıyor.

11.07.2015 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 8 milyon emeklinin bin TL'nin altında maaş aldığı yönündeki açıklamalarına ilişkin, "750 bin emekli bin TL'nin altında alıyor. Bağ-Kur tarım emeklileri ağırlıklı. Bağ-Kur tarım emeklileri 2002 yılında 65 TL alırken, şimdi 748 bine çıkmış bulunuyor. Bin TL'nin altında şu kadar emekli var gibi seçim propagandasına dönük meydanlara dönük değerlendirmelerin dün söyledik doğru değildi, bugün de söylüyoruz doğru değil" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Çelik, "Aldıkları aylıklara baktığımızda 2002'de en düşük SSK emekli aylığı 257 liraydı. 257 lira bugün bu yaşanan artışlarla bin 144 liraya gelmiştir. 2002'de 216 lira olan SSK tarım emeklisi, bugün bin 116 lira almaktadır. 2002'de 148 lira olan Bağ-Kur emekli aylığı ise bugün bin 14 liraya yükselmiştir. Yine 2002'de 65 lira olan Bağ-Kur tarım aylığı ise bugün 784 liraya yükselmiş bulunmaktadır. Artışın yüzde bin 91 olduğunu görmek mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Kütahya'da, Simav'da depremlerin olduğunu, Soma ve Ermenek maden kazalarının yaşandığını hatırlatan Çelik, "Burada hak sahiplerine, emeklilikte aranan gün sayısını kaldırdık. 30 gün şartıyla hak sahiplerinin yararlanmalarını sağladık. Kömür ve linyit madenlerinde 2003 yılında 2014 yılına kadar hayatlarını kaybeden madencilerimizin hak sahipleri için Soma ve Ermenek hak sahiplerine tanınan hakları geçmişe dönükte orada maden şehitlerinin yakınları için tanımış olduk" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZIN BORÇLARI 31 TEMMUZ'DA DONDURULACAK"

Genel sağlık sigortasında gelir testi yaptırmayan 5 milyon vatandaşın olduğunu bildiren Çelik, "Bunların gelir testi yaptırma son gün süresi 30 Eylül 2015. Bu tarihine kadar gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımızın gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Sağlıktan yararlanmaları açısından bu gerçekten önemli" dedi.

TBMM kapanmadan önce çıkarılan yasada bir yıldan daha fazla prim borcu bulunan esnaf sayısının 1 milyon 300 bin olduğunu söyleyen Çelik, "Bunlar 2 ay prim borcu olunca sağlıktan yararlanamıyorlardı. Bu vatandaşlarımızın borçları 31 Temmuz'da resen dondurulacak. Kurumumuzla irtibatlı olurlarsa, ödeme durumları varsa ödeyeceklerini beyan etmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

"2016'NIN 25 MAYISINA BU MESLEKLERDE BELGE ALAMAYANLAR BU İŞLERDE ÇALIŞAMAYACAK"

Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Meslek Yeterlilik Kurumu bünyesinde 760 meslek standardı belirledik. Bunun 598'ini şuanda yayınlamış bulunuyoruz. Dedik ki, yasal düzenlemeyle artık bundan sonra uluslar arası geçerliliği olan Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) ile ancak insanlar çalışabilecekler. Bunların çalışabilmesi için bir süre verdik. Sınav hakkı verdik. Artık atadan kalma alaylı bir anlayışla belgesi ve sertifikalı uluslar arası düzeyde geçerli olan anlayışla iş gücümüzün piyasada olması gerekiyor dedik. 40 mesleği öncelikli olarak yayınladık. 40 meslekte sınav sürecini başlattık. 1 yıllık süre var. 2016'nın 25 Mayıs'ında bu süre doluyor. 2016'nın 25 Mayıs'ına bu mesleklerde belge alamayanlar bu işlerde çalışamayacak."

İş güvenliği olmadan iskelede, inşaatta, vb. yerlerde çalışan işçilerin fotoğraflarını gösteren Çelik, "Bunların sayıları çok. MYK belgesini alan bir işçi burada çalışamaz. Nasıl çalışacağının, nerede çalışacağının bilincinde bir eleman olarak haklarının ne olduğunu, nasıl çalışması gerektiğini bilen bir eleman olarak çalışma hayatında olacak" şeklinde konuştu.

"İZİN ALMADAN ÇALIŞTIRIRSINIZ 3 YIL HAPİS CEZASI SİZİ BEKLİYOR"

Durdurulan iş yerlerine de değinen Çelik, işverenlere seslenerek, "Vurdumduymaz bir anlayışla siz iş görmeye devam ederseniz kazaların yanında, canların gidişinin yanında bu sorumsuzca davranışınızın bedeli olmalı dedik. Bu bedeli 3 yıl hapis cezası olarak yasal düzenleme ile burada çalışanın tehlikeli yerlerde çalıştırılmamasıyla ilgili bir güvence sağlamış idik. Durdurulan iş yerinde çalışmaya devam edenlere sesleniyoruz. İzin almadan çalıştırırsınız 3 yıl hapis cezası sizi bekliyor" ifadelerini kullandı.

"20 MİLYON 300 BİN ŞUANDA TÜRKİYE'DE KAYITLI ÇALIŞAN VAR"

"Türkiye İş Kurumu 6 aylık dönem içerisinde 1 milyon 29 bin 870 kişi çalışmak istiyorum diye açık iş olarak işveren bizden talepte bulunmuş" diyen Çelik, "Bu 6 ay içerisinde 509 binini biz işe yerleştirmişiz İş-Kur vasıtasıyla. Her ay düzenli 100 bin kişi var ki iş var ama işi bulamıyor. İş-Kur'un bu başarıları sayesinde bugün kayıtlı çalışanlarımızın sayısı 20 milyonu aştı. 20 milyon 300 bin şuanda Türkiye'de kayıtlı çalışan var" dedi.

Bakan Çelik, iş arayanların m.iskur.gov.tr adresinden bulundukları yere en yakın 10 tane açık işi görebileceklerini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yakın yerdeki ve Ankara'daki açık iş yerlerin nerede olacağına bakan Çelik, Ankara'da şuanda bin 400 eleman arandığını ifade etti.

"ASGARİ ÜCRETİ ARTTIRMAMA EĞİLİMİNDE HİÇBİR HÜKÜMETTE OLMAZ, HİÇBİR BAKANDA OLMAZ"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Çelik, CHP'nin asgari ücretin bin 500 TL olmasını istediğini hatırlatarak, kanunla asgari ücretin belirlenip belirlenemeyeceğini sorması üzerine Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Hukuk devletinde çıkarılmasını istediği bir yasa varsa hükümetler bunu çıkarabilirler. Asgari ücret komisyonunu lağvedersiniz yepyeni bir düzenlemeye geçebilirsiniz ama biz bunun çok demokratik olmayacağı inancındayız. Bu komisyon demokratik bir yapıdır. Doğrusudur diye düşünüyorum. Orada uzlaşırlarsa bin 500 değil 2 bin de olabilir. Seçim döneminde değiliz şuanda. Burada rekabet koşulları son derece önemli. Türkiye'nin emek yoğun sektörlerde ciddi istihdamı var. Bu sektörleri ayakta tutmak için Türkiye büyük teşvikler uyguluyor. Bölgesel teşviklerde de bunu görmek mümkün. Burada dikkatli davranmazsanız emek yoğun sektörlerin başka ülkelere kayması halinde ciddi işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalırsınız. Burada asgari ücreti arttırmama eğiliminde hiçbir hükümette olmaz, hiçbir bakanda olmaz. Biz hep çok artmasından yanayız. Onu için arttıramaz duruma getirdikleri asgari ücreti biz bugün bin TL, kat arttırmışız. 10 kat artsın mı? Artsın biz isteriz. Bunun olmaması konusunda hiçbir çabamız olmaz. Hükümet için bir dezavantajlı durum değil bu. Avantajlıdır. Rekabeti kaybediyorsanız hem vergiden, hem primden, hem işçi işinden olur. Bu dengeyi koruma adına sorun yaşanıyor. Artışıyla ilgili kimsenin itirazı yok."

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası bir Ak Parti-CHP koalisyonunda kabinede olmasının şart olmadığı yönündeki açıklamasına Çelik, "Kendileri bilir biz ne diyelim. Çocuklar bir doğsun da bir elbise buluruz herhalde, herkes nasıl bir elbise olacaksa. Olmayan bir koalisyonun kimin nerede ne olacağını söylemek doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

"750 BİN EMEKLİ BİN TL'NİN ALTINDA ALIYOR. BAĞ-KUR TARIM EMEKLİLERİ AĞIRLIKLI"

Seçimlerden önce Kılıçdaroğlu'nun 8 milyon emeklinin bin liranın altında maaş aldığıyla ilgili açıklamaları hatırlatılarak, koalisyon görüşmelerinde CHP'nin emekliye iki maaş ikramiye sözüne ilişkin AK Parti'nin adım atıp atmayacağı sorusuna Çelik, şunları söyledi:

"Seçim döneminde herkes söyleyeceğini söyledi. Millette herkesin ölçüsünü verdi. Herkese boy ölçüsü verdi. Dolayısıyla tek başına iktidar olamayanların tek başına iktidarmış gibi değerlendirme yapmalarını ben doğru bulmuyorum. Sizin söyledikleriniz halk nezdinde en ufak bir artışa bile vesile olmamışsa o söylediklerinizi bugün tekrarlamanızın çok bir anlamlı olduğu kanaatinde değilim. Bugün yeni şeyler söylemek durumundasınız milletin verdiği bu ölçüye göre. Görüşmeler bu çerçevede olursa çok sağlıklı bir ilerlemenin zor olacağı inancındayım. Biz defalarca söyledik bin TL'nin altında 8 milyon nasıl bir emekli olur. Zaten toplam emekli sayısı 11 milyon. Meydan meydan bunlar söylendi. Dosya bazlı emekli sayısı bin liranın altında 750 bin kişi, 750 bin nere 8 milyon nere. 750 bin emekli bin TL'nin altında alıyor. Bağ-Kur tarım emeklileri ağırlıklı. Neden? 65 TL alıyorlardı onlar. 748 TL alıyorlar şuanda. Bağ-Kur tarım emeklileri 2002 yılında 65 TL alırken, şimdi 748 bine çıkmış bulunuyor. Bu kesim ağırlıklı olarak bunu oluşturuyor. Onun için bin TL'nin altında şu kadar emekli var gibi seçim propagandasına dönük meydanlara dönük değerlendirmelerin dün söyledik doğru değildi, bugün de söylüyoruz doğru değil." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Çelik'in Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement