Bakan Yıldız, Künib Iv. Olağan Kongresi'nde Konferans Verdi - Son Dakika
Yerel

Bakan Yıldız, Künib Iv. Olağan Kongresi'nde Konferans Verdi

Bakan Yıldız, Künib Iv. Olağan Kongresi\'nde Konferans Verdi

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen olağan kongresinde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Küreselleşen Dünyada Enerjinin Rolü: Kafkasya Örneği” adlı bir konferans verdi.

02.06.2014 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen olağan kongresinde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Küreselleşen Dünyada Enerjinin Rolü: Kafkasya Örneği" adlı bir konferans verdi.

Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi Sakarya Salonu'nda düzenlenen konferansa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Milletvekilleri Orhan Atalay ve Ensar Öğüt, Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM) Başkanı Mehmet Akif Kireççi, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Onur Ender Aslan, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB üyesi üniversite rektörleri ile çok sayıda bürokrat, akademisyen ve basın mensubu katıldı.

"Kongrenin Ana Temalarının Eğitim, Tarih ve Enerji Olmasının Anlamı Büyük"

KÜNİB'in farklı ülkelerden birçok üniversiteyi tek bir çatı altında toplayarak bölgesel ve küresel çapta faaliyetlere imza atmasını, Türkiye tarafından enerji sektöründe yapılan çeşitli çalışmalara benzeten Bakan Yıldız, "KÜNİB tarafından eğitimde sınırların kaldırılması, bizim enerji sektöründe yaptığımız işlerde sınırların kalkmasına benziyor. Çünkü dünya küreselleşiyor. Bugün ekonomik ve siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla, ekonomik sınırlar genişletilmiştir ve ortak projeler yapma imkanı doğmuştur" dedi. Öte yandan bölge ülkeleri arasındaki ortak faaliyetler sayesinde tarihi ve kültürel bağların daha da güçleneceğine vurgu yapan Bakan Yıldız, "İnanıyorum ki 2035 yılına kadar Kafkasya Bölgesi'ndeki ortak dil ve tarihsel değerlerle birlikte, bütün üretim ve enerji kaynakları da bölgesel birlikteliğin birer parçası olacaktır. Bu nedenle kongredeki ana temaların eğitim, tarih ve enerji olarak seçilmiş olmasını çok isabetli buluyorum." diyerek, KÜNİB'in IV. Olağan Kongresi'nin anlam ve öneminin hayati bir perspektife sahip olduğunu dile getirdi.

"Dünya Enerji Kaynaklarının Yüzde 65'i, Türkiye'nin Doğusundaki Ülkelerde"

Dünyadaki enerji üretim ve tüketim oranlarına değinen ve bu bağlamda Türkiye'nin durumunu değerlendiren Bakan Yıldız, "Türkiye'nin coğrafyası şunu söylüyor: Doğusunda Kafkasya coğrafyasıyla birlikte Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, İran ve Rusya ile beraber dünya enerji kaynaklarının % 65'i; Batısında ise tüketim kaynaklarının % 65'i bulunuyor. Bu korelasyon Türkiye'nin coğrafyadan kaynaklanan avantajları doğru projelerle kullanmak zorunda olduğunu gösteriyor. Çünkü ülkeler, şirketler, insanlar, aileler doğru yaptıkları kadar güçleniyorlar." sözleriyle, Türkiye'nin enerji politikalarında Kafkasya'nın önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldız, KÜNİB IV. Olağan Kongresi'yle birlikte KÜNİB'in daha da büyüyerek yoluna emin adımlarla devam edeceğini de belirtti. Konuşmasının ardından Bakan Yıldız'a, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu tarafından plaket takdim edildi.

KÜNİB 2014 Edebiyat Ödülü Anar Rızayev'e Verildi

Bakan Yıldız'ın verdiği konferansın ardından KÜNİB 2014 Edebiyat Ödül Töreni'ne geçildi. Törende Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev'e T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından "KÜNİB 2014 Edebiyat Ödülü"takdim edildi.

Konferansın tamamlanmasının ardından, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Düzenlenen basın toplantısında Bakan Yıldız, KÜNİB'in IV. Olağan Kongresi ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi. KÜNİB'in yapmış olduğu çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Yıldız, ayrıca basın mensuplarından gelen sorular üzerine gündeme dair açıklamalarda bulundu.

KÜNİB'e Yeni Üye Üniversiteler Protokol İmzaladı

Programın devamında KÜNİB'e yeni katılan üniversite rektörleri "KÜNİB Protokolü"nü imzaladı. İmza töreni ile KÜNİB üyesi olan üniversite rektörlerine KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve KÜNİB Eş Başkanı Prof. Dr. MerabBeridze tarafından birer plaket takdim edildi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bakan Yıldız, Künib Iv. Olağan Kongresi'nde Konferans Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement