Bakan Yılmaz Biogaz Üretimine Desteği Nedeniyle Başkan Şahin'e Övgü - Son Dakika
Yerel

Bakan Yılmaz Biogaz Üretimine Desteği Nedeniyle Başkan Şahin'e Övgü

Bakan Yılmaz Biogaz Üretimine Desteği Nedeniyle Başkan Şahin\'e Övgü

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hayvan atıklarından biogaz üretemi yapılması hedeflenen projeye desteği nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür etti.

11.12.2015 18:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hayvan atıklarından biogaz üretemi yapılması hedeflenen projeye desteği nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e teşekkür etti.

Kalkınma Bakanılığı'nın başlattığı Sanayide Enerji Verimliliği projesine katkı sağlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Oğuzeli ilçesinde kurduğu merkezi ile biogaz üretmeyi hedefliyor. Fizibilite raporu ve kamulaştırılması yapılan tesisin ilk etapta 1 MW gücünde biyogaz üretmesi planlanırken, tesiste büyükbaş, küçükbaş ve tavuk atıklarından gaz üretimi amaçlanıyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İslahiye, Nurdağı ve Nizip ilçelerinden de destek verileceği belirtilen projenin lansmanını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e teşekkür etti. Özel otelde gerçekleşen programın imza töreni öncesinde açıklamalarda bulunan Şahin, Türkiye'nin iddialı bir ülke olduğunu ve enerjide de hamleler yapacağını söyledi. Güneşi, suyu ve rüzgarı olmayan AB ülkelerinin enerji sattığını belirten Şahin, Türkiye'nin de bunu yapabileceğini vurguladı. Bu bağlamda Büyükşehir Belediyesi olarak enerji alanında önemli hamleler yaptıklarını ifade eden Şahin, "Merkezi Oğuzeli'nde bir biyogaz üretim tesisi kuruyoruz. İlk etapta 1 MW gücünde biyogaz üreteceğiz. 15 MW içinde girişimlerimizi başlattık. Enerji verimliliğini biz kendi hizmet binamızda da başlattık. Binamızı bu bağlamda tadilata aldık" dedi. Gaziantep'te son yıllarda hayvancılığın önemli bir sektör olduğunu dile getiren Şahin, büyük ve küçükbaş hayvancılıkta önemli artışların gözlemlendiğini söyledi. Belediye olarak bu durumdan isitfade etmek istediklerini ve hayvanların atıklarından biyogaz üretimine geçtiklerini belirten Şahin, "Türkiye'de örnek olabilecek bir proje yapıyoruz, hayvan atıklarından biyogaz üretimi yapacağız. Bu çok önemli bir gelişme. Buradaki tesisimizde 70 ton büyükbaş süt hayvancılığından kaynaklanan sıvı gübre, 35 ton küçükbaş besi hayvancılığından kaynaklanan katı gübre, 40 ton tavukçuluktan kaynaklanan katı gübre, 5 ton da çim biçme atıklarından yararlanılacak. Mevcut atıklarla birlikte tesiste günlük 9 bin 939 metre küp biyogaz üretimi yapılacak. Bu bağlamda yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilovat elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilovat eşdeğeri ısı üretilmesi öngörülüyor" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in başarılı bir ekip kurduğunu ve bu ekip ile Gaziantep'e önemli projeler yaptığını belirten Bakan Cevdet Yılmaz, "Bakanlığı döneminde de iyi bir çalışma temposu vardı. Şimdi de Gaziantep'te önemli projelere imza atıyor. Kendisini, ekibini ve meclisini tebrik ediyorum. Bugün yaptıkları bu biyogaz enerji üretim projesi çok önemli. Zaten Gazintep bizim için önemli bir kent. Gaziantep'i yakından takip ediyorum ve çalışmalarını destekliyorum. Özellikle sanayi alanında önemli gelişmeler yapılıyor. Yaşanan o kadar olumsuzluklara rağmen ihracatını arttırıyor. Bj projelerin Güneydoğu'nun merkezi olan Gaziantep'te yapmak istedik. Çünkü etrafınada fayda verecek bir merkez burası. Gaziantep bizim için önemli ve tecrübeli bir şehir" değerlendirmesinde bulundu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Türkiye'nin 2014'de 255 milyar 490 milyon kilovat-saat olan elektrik enerjisi talebinin 2018'de 341 milyar kilovat-saate çıkacağı öngörüldüğünü belirterek, "Bu da 2014-2018 yılları arasındaki dört yıllık kısa sürede enerji talebinin yüzde 34 oranında artacağı anlamına gelmektedir. Bu hızlı yükseliş, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, enerjide dışa bağımlılığımızı arttıracağının göstergesidir. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması önemli bir alternatiftir. GAP Bölgesi'nin güneş ve biyokütle başta olmak üzere yenilenebilir enerji potansiyeli oldukça yüksektir. Yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirilirken, enerji verimliliğinin de azami düzeyde sağlanması oldukça önemlidir" şeklinde konuştu. Daha sonra programa destek veren İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ile ilgili proje temsilcilerinin yer aldığı ortak protokol imzalandı. Programa, Bakan Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Abdulkadir Yüksel ve Mehmet Erdoğan ile sanayici ve iş adamları katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bakan Yılmaz Biogaz Üretimine Desteği Nedeniyle Başkan Şahin'e Övgü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement