Başbakan Davutoğlu: (5) - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu: (5)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gerçekten iftihar ederek ve güvenlik birimlerimizi bu anlamda tebrik ederek söylüyorum; 23 Temmuz'dan bu yana sivil kayıp verilmemesi için olağanüstü bir özen gösterildi" dedi.

21.09.2015 22:16

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gerçekten iftihar ederek ve güvenlik birimlerimizi bu anlamda tebrik ederek söylüyorum; 23 Temmuz'dan bu yana sivil kayıp verilmemesi için olağanüstü bir özen gösterildi" dedi.

Davutoğlu, Show TV'deki  "Türkiye Sandık Yolunda Başbakan ile Özel" programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Terörle mücadelenin karakterinde değişiklik olduğu, kırsalda terörle mücadelenin yanı sıra şehirdeki teröristle mücadeleye de dönüştüğü belirtilerek, "Bu yapı sizi biraz zorlayacak mı ve ne yapacaksınız?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Yapılan tespit çok doğru. 90 yıllarla karşılaştırıldığında şu anki mücadelenin zorluğu, şehirlerde terör çıkarma hem taktiksel şey, bir de Suriye ve Irak örneklerinde hareketle sanki yerleşim yerlerini kontrol altına alıp, belli girilemeyen bölgeler oluşturmak gibi bir taktiğe yöneldi terör örgütü. Bu çok zor, burada mücadele etmekte çok zor" yanıtını verdi.

Kırsal alanda nerelerde teröristlerin olduğunun bilindiğini aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekten iftihar ederek ve güvenlik birimlerimizi bu anlamda tebrik ederek söylüyorum; 23 Temmuz'dan bu yana sivil kayıp verilmemesi için olağanüstü bir özen gösterildi. Cizre'de, Filistin'deki birtakım şeylerden alınan resimlerle üretilen birtakım hikayeler dışında, hikayedir onların çoğu, hiçbir sivil kayıp güvenlik güçlerinin eli üzerinden olmadı. Olabilirdi yani. Bir çok yerde terörle mücadelede sivil kayıplar oldu ama olmadı, özenle. Çünkü talimatımız çok açık, teröristte karşı en etkin mücadeleyi vereceksiniz. 30 valiyi topladım bunu söyledim, üç prensip, 'teröriste karşı en etkin mücadeleyi vereceksiniz, kendi güvenliğinizi de gözeteceksiniz ve sivil halka kesinlikle zarar verilmeyecek.' Şimdi şu ana kadar da başarılı bir yöntem burada uygulandı."

-"Cizre halkı, bizim buradaki hem iyi niyetimizi hem de kararlığımızı anlamıştır"

Cizre'de uzun dönem sokağa çıkma yasağı uygulanmasına ilişkin de Davutoğlu, "Burada sivil halkın evinde olması lazım ki tespit edilen noktalardaki terörist hedeflere ulaşılabilsin ve teröristlerin silah, yığınak yaptığı evlere girilebilsin. Yoksa burada sivil halkı cezalandırmak değil. Aksine sivil halkı koruyarak, bu Amerika Birleşik Devletleri'nde de kısa zamanda biliyorsunuz Florida'daydı. Geçtiğimiz aylarda birçok yerde bu ilan edildi. Neden ilan edildi, çünkü o anda herkes evindeyken güvenlik birimleri biliyor, şu noktada teröristlerin silahı var, şu noktada patlayıcılar var, şu noktada kendileri var. O zaman operasyon noktasal olarak onlara yapılıyor" diye konuştu.

Cizre operasyonunu gece-gündüz takip ettiğini belirten Davutoğlu, halkın günlük hayatını yaşamasının zorlaşmaması için gerekli tedbirlerin uygulandığını, operasyonla ilgili her gece rapor aldığını vurguladı.

"Birisi 'ben burada bir kanton ilan ediyorum' diye bir iddiada bulunuyorsa, onun olmayacağını göstermek gerekiyor" diyen Davutoğlu, "Eminim Cizre halkı, bizim buradaki hem iyi niyetimizi hem de kararlığımızı anlamıştır. Benzer şekilde mesela Muş Varto'da olan olaylarda yine gece boyu bütünüyle bu olayları şahsen takip ettim, her yerde olan gelişmeyi. Gece kaç olursa olsun İçişleri Bakanımız arar" ifadelerini kullandı.

"Sivil kayıp iddiaları gerçeği yansıtmıyor mu?" sorusuna Başbakan Davutoğlu, "Hayır, aksine diyorlar ki 'cenazeler kalkmadı.' Cenazeleri almak Belediye'nin görevi ama bunun için ambulans gönderdiğimiz de dahi ambulansları taşa tutan, silahlı bir şekilde ambulanslara saldıranlar onlar. Hendek kazıp ambulansların mahallelere girmesini engelleyen onlar. Nasıl olacak, niye hendek kazıyorsun, nedir yani, hendeğin hedefi ne olur, niçin yapılıyor bu? Bir isyan. Savunma mevzileri ancak güvenlik birimleri, asker ve polis tarafından yapılır. Başka hiç kimsenin böyle bir hakkı da yok, yetkisi de yok, gücü de olmayacak. Bunu bilmeleri lazım" şeklinde cevap verdi.

-"Dağdaki terörist sivil kıyafetler içinde şehirdeki milis haline dönüşmeye çalışıyor"

Muş'un Varto ilçesinde gerçekleşen olayları Muş Valisi ve Varto Kaymakamı aracılığıyla sürekli takip ettiğini aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir bakıyorsunuz, dağdaki terörist sivil kıyafetler içinde şehirdeki milis haline dönüşmeye çalışıyor. Kendileri bu tabiri kullandığı için, o da teröriste. Bir anda sivil kıyafetle oraya geliyor ve fiilen terör olayını yönetmeye başlıyor. O zaman nasıl onu ayırt edeceğiz? Ayırt edebilmek için bir müddet yoğun bir mücadele vermek gerekiyor. Varto civarındaki yaptıkları bütün yığınak yerlerini yıktırdık, yıkılacak. Sözde şehitlik yapıyor, yanına da birtakım binalar yapıyor, sanki dini bir merasim. Bu binalarda insanları götürüp zorla haraç alıyorlar, birtakım baskılar uyguluyorlar. Talimatımız açık, 'bütün bu yapılar yıkılacak.' Devletin kamu düzenine alternatif teşkil eden ne varsa hepsi tasfiye edilecek. Bir taraftan şehirde bu dikkatli mücadeleyi yürütüyoruz. Öyle bir alan ki bu, dört ayaklı dediğim Kuzey Irak, şehir, şehirlerin etrafında bir geçiş bölgesi gibi kullandıkları bu tür yapılar, sonrada dağlık alan. Bunların aralarındaki irtibatlar koparılacak ve her biri tek tek tasfiye edilecek."

"Birinin Türkiye'deki siyasi yapıyla ilgili bir düşüncesi var. Hiç katılmıyorum, hiç benimsemem, doğru da olmadığını düşünüyorum ama 'özerlik' diye bir tartışma var" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Gelsin sivil hayatlarında nerede yapacaklarsa yapsınlar bu tartışmayı, Meclis'tesin, Meclis'te tartışacaksan tartış. Türkiye'de yerel yönetimlere daha fazla yetki verilsin istiyorsun, işte Meclis'tesin, kanaatini beyan et ama 'de facto olarak, fiili olarak, emri vaki olarak bir şey kurayım sonra da bunu hukukileştiriyorum' diyorsan, fiili durumun karşısında fiili durum ortaya çıkar ama bu sefer meşru fiili durum gelir, onlar etkisiz hale getirilir. Bunun arkasında da açık söyleyeyim; yani bir komplo gibi de söylediğimi zannetmeyin, yani salt bir komplo yaklaşımı değil, Türkiye'yi zaafa düşürmek isteyen bazı odakların verdiği sinyaller var bu örgüte. 'Şimdi vaktidir' diye. Biz o odakları da biliyoruz. Onlara da gerektiğinde o dersi vermeye, onlara da Türkiye'nin geleceği söz konusu olduğunda hiç kimse ile pazarlık ya da bir şekilde onların oyunlarına tepkisiz kalacak bir yöntem uygulamayacağımızı herkesin bilmesi lazım."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu: (5) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement