Başbakan Erdoğan Fransa'da - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan Fransa'da

Erdoğan, UETD'nin 10. yıl etkinliğinde konuştu: (5) "Türkiye'nin geleceği hakkında artık sizler de söz sahibi olacaksınız. Sandıkta sözünüzü söylemenizi sizlerden rica ediyorum.

21.06.2014 19:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'nin geleceği hakkında artık sizler de söz sahibi olacaksınız. Sandıkta sözünüzü söylemenizi sizlerden rica ediyorum. Biz adayımızı henüz açıklamadık, inşallah ay sonuna doğru adayımızı açıklayacağız. Adayımıza Fransa'daki kardeşlerimizden çok ama çok yüksek oranda bir destek geleceğine yürekten inanıyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, Fransa'nın Lyon kentinde, Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 10. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Lyon Buluşması" programında konuştu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik yapılan çalışmalara değinen verilen hizmetlere değinen Erdoğan, askerlikle ile ilgili bir düzenleme yaptıklarını, döviz bedelini 10 bin avrodan 6 bin avroya indirdiklerini ve temel askerlik zorunluluğunu böylece kaldırmış olduklarını anlattı.

Mavi Kart uygulamasını yaygınlaştırdıklarını ve Avrupa'da yükselen ırkçı ve ayrımcı eylemlere özellikle de İslamafobiaya karşı muhataplarına uyarılarını yaptıklarını ve her meseleyi de yakından takip ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Yakın zamanda sizlere çok önemli bir demokratik hakkınızı da teslim ettik. İlk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olmak üzere artık sizler de Türkiye'deki seçimler için oy kullanabileceksiniz. Uzun bir mücadelenin ardından sizlere hamdolsun bu hakkı teslim etmek bize nasip oldu. Unutmayın yurt dışında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu, 31 Temmuz-3 Ağustos arasında yapılacak. Eğer seçimler ikinci tura kalırsa bu da yurt dışında 17-20 Ağustos tarihleri arasında olacak. Belirlenen yerlerde, istenilen evrakla mutlaka ama mutlaka sandık başına gitmenizi sizlerden rica ediyorum. Türkiye'nin geleceği hakkında artık sizler de söz sahibi olacaksınız. Sandıkta sözünüzü söylemenizi sizlerden rica ediyorum. Biz adayımızı henüz açıklamadık, inşallah ay sonuna doğru adayımızı açıklayacağız. Adayımıza Fransa'daki kardeşlerimizden çok ama çok yüksek oranda bir destek geleceğine yürekten inanıyorum."

Fransa'da yaptıkları görüşmelerde farklı dayanışma ve el ele verişin söz konusu olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Burada bir şeyi tabii sizlerle özellikle paylaşmak istiyorum, artık 2002 Kasım'ındaki Türkiye yok, çok farklı bir yerdeyiz. Bakınız gayrı safi milli hasılası 230 milyar dolar olan bir Türkiye vardı, ama bugün 820 milyar dolar gayrı safi milli hasılası olan bir Türkiye var. Nereden nereye geldik. İhracatı 36 milyar dolar olan bir Türkiye vardı ama bugün ihracatı 156 milyar dolara ulaşmış bir Türkiye var. Bütün engellemelere rağmen bakınız, devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü, hamdolsun şimdi yüzde 8, yüzde 9 buralara düştü, bir ara 4,6'ya kadar düşmüştü, buradayız. Aradaki fark şimdi kimin cebinde, benim vatandaşımın cebinde. Enflasyon yüzde 30'du, şimdi o da tek haneli rakamda. Değerli kardeşlerim, devletin borcu göreve geldiğimizde gayrı safi hasılaya oranla yüzde 73'tü, şimdi yüzde 36. Bakınız nereden o da nereye geldi."

"Artık Türkiye kabına sığmıyor" ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Düşünün, 79 senede 6 bin kilometre bölünmüş yol yapıldı, bu güzelim ülkede. Biz 11 senede, 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Birilerini bu rahatsız ediyor. Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü, biz de şimdi denizin altından Marmaray'la halkımızı yürütüyoruz, özelliğimiz bu. Marmaray'la yetinmedik bir adım daha attık, inşallah önümüzdeki yıl sonunda Marmaray'ın güneyinden bir de otomobillerin geçeceği çift katlı bir tüp geçit daha yapıyoruz. Önümüzdeki yıl o da bitiyor. Yetmedi, 1. köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir de şimdi üçüncü köprü, Yavuz Sultan Selim köprüsü, o da bitiyor. İnşallah onu da süratle devam ettiriyoruz ve önümüzdeki yılın sonuna yetiştirmeye çalışacağız. Zamanla yarışıyoruz, niye? Bu millete bu yakışır da onun için."

Başbakan Erdoğan, 150 milyon kapasiteli, dünyanın en büyük havalimanı inşaatının da ilk etabının 2017 yılında açılacağını belirterek, "Temelini attık. Bunu engellemek için bu paraleller neler yaptı, neler. Dedik ki ne yaparsanız yapın, biz bu temeli de atacağız ve o yola devam edeceğiz. Şu anda inşaatlar hızla devam ediyor" dedi.

"Türkiye marka ülke olacak"

Bir taraftan da Kanal İstanbul'un ihalesine hazırlandıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Türkiye marka ülke olacak, kendini bu eserlerle tanıtacak. Yan gelip yatarak bir şey olmaz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Olay bu. Bunlarla yetinmiyoruz. İnşallah başkentimiz bir farklı değişiyor, Konya'ya git farklı değişiyor, Kayseri'ye gel farklı değişiyor. Erzurum öyle. Her yerde bu değişimi yaşıyoruz. Çünkü hasret kaldık bunlara ama unutmayın biz sizin dertliniziz."

Erdoğan, etkinliğe katılan bir vatandaşın "Şanlıurfa" diye seslenmesi üzerine, "Orası daha güzel olacak inşallah" karşılığını verdi.

"Biz dertliyiz be, dertliyiz, dertli. Biz bu millet sevdalıyız, bizim böyle bir farkımız var" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Onun için sizlerle el ele omuz omuza inşallah bu yürüyüşümüzü devam ettireceğiz yeter ki dik duralım. Durmak yok, yola devam. Yola çıkarken Aşık Veysel gibi bir şey söyledik, 'uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece' dedik. Böyle gideceğiz. Avrupalı Türk Demokratlar Birliğine bizi Lyon'da büyük coşkuyla, büyük bir aşkla bir araya getirdikleri için çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen kardeşlerimi kutluyorum, kendilerine sağolsunlar diyorum ama seçim için o 4 günde aman ha sandıkları ihmal etmeyelim."

Başbakan Erdoğan, konuşması öncesinde de salona gelinlik ve damatlığıyla gelen Celal Özer ve Tuğba Melik Özer çiftiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programa, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Fransa'ya yaşayan bir gurbetçinin açtığı "50 yıl önce sen olsaydın, biz gurbette olmazdık, şimdi sefasını çapulcular, hasretini biz çekiyoruz" pankartı da dikkat çekti.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan Fransa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement