Başbakan Yıldırım: MHP ile Anayasa Değişikliğini Yapacağız, Başkanlık Sistemini Hayata Geçireceğiz... - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yıldırım: MHP ile Anayasa Değişikliğini Yapacağız, Başkanlık Sistemini Hayata Geçireceğiz...

Başbakan Yıldırım: MHP ile Anayasa Değişikliğini Yapacağız, Başkanlık Sistemini Hayata Geçireceğiz...

BAŞBAKAN YILDIRIM, 'OVİT TÜNELİ'NDE IŞIK GÖRÜNDÜ' TÖRENİNE KATILDIBaşbakan Binali Yıldırım, Trabzon'dan helikopterle Rize'nin İkizdere İlçesi Sivrikaya Köyü sınırlarında yer alan Ovit Tüneli şantiyesine geldi.

11.11.2016 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAŞBAKAN YILDIRIM, 'OVİT TÜNELİ'NDE IŞIK GÖRÜNDÜ' TÖRENİNE KATILDI

Başbakan Binali Yıldırım, Trabzon'dan helikopterle Rize'nin İkizdere İlçesi Sivrikaya Köyü sınırlarında yer alan Ovit Tüneli şantiyesine geldi. Başbakan Yıldırım'a, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Fatih Şahin eşlik etti.

BAKAN ARSLAN: BİZ DE SİZE AYAK UYDURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, sadece kıtaları değil denizleri yerin altından birbirine bağladıklarını belirterek, "Denizin altından Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlarken, dağları delerken, Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlarken duyduğunuz mutluluğa tanık olmuş bir kardeşiniz olarak iyi ki sizler bize yol gösteriyorsunuz. Sadece kıtaları değil denizleri de yer altından birbirine bağlıyorsunuz. Biz de size ayak uydurmaya çalışıyoruz" dedi.

POTOMYA İLE MEZOTOPYA'YI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK YOLCULUĞU BAŞLATIYORUZ

Konuşmasına Ovit Tüneli'nin önemine vurgu yaparak başlayan Başbakan Binali Yıldırım da şunları söyledi:

"Bu proje, Türkiye'nin geleceğini inşa etme adına hayata geçirdiği projelerin en anlamlılarından biridir. Milletin adamı ve sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde temelini attık. Cumhurbaşkanımız, 'Artık bu hasret bitsin' dedi. 136 yıllık hasreti bitiriyoruz. Rize ile Erzurum'u, 2 Potomya'yı bir araya getiriyoruz. Potomya ile Mezopotomaya'yı birbirine bağlayacak tarihi yolculuğu başlatıyoruz. 1 milyar 140 milyon liraya mal oluyor. 2018 yılında bitecek. 2018'i bekler misiniz? Müteahhitlere, yüklenicilere ve bakanımıza açıkça söylüyorum. Ovit tünelleri 2017 yılında sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı yapın. Bir an önce bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin. Milletimiz birbiri ile buluşsun. Toplam 17,5 kilometreyi buluyor."

"YETER Kİ SİZ MUTLU OLUN, YETER Kİ SİZLERİN YÜZÜ GÜLSÜN"

Ulaşımın ülkede yıllarca sorun olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım şöyle devam etti:

"Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Ne canlar yok oldu. Hangi yuvalar söndü. Çok çektiniz. Ovit Dağı Kasım ayı gelince kapanır, Mayıs, Haziran'a kadar geçit vermez. Onun için yola çıkmadan önce o kötü yollarda başımıza ne gelir diye bir kere değil 40 kere düşünürdünüz. Gurbete olanlara ulaşmaktan neredeyse ümidinizi keserdiniz, 'sağ olsun da, dağ ardında olsun' derdiniz. Artık 'sağ olsun da buluşalım, kavuşalım, hasret giderin' diyoruz. İster dağ ardında, ister deniz ötesinde yeter ki sağ olsun, istediğimiz anda da görebileceğimiz imkanlara sahibiz. 14 yıldır dağları deliyor, denizleri aşıyoruz. Yetmedi, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün."

BU DAĞLARDA TERÖRE YER YOK, TÜNELE YER VAR

Tünelin gidiş-geliş olmak üzere çift yönlü olacağını hatırlatarak konuşmasını sürdüren  Başbakan Binali Yıldırım, "Bu proje ile birlikte sadece 2 tane 14 kilometrelik tünel yok. Kar tünelleri de var. Bunlarla da sınırlı değil. Yolun tamamını iki gidiş iki geliş yapacağız. İspir'in fasulyesi Rize'ye daha erken gelecek. Rize'nin yaylaları ile Erzurum'un yaylaları kardeştir. Bu dağlarda teröre yer yok, tünele var. Bölücülere yer yok, kardeşliğe yer var. Ayder ile Ovit'i bağlıyoruz. Bu tünel hizmete girdiğinde o zaman yakıttan da tasarruf var. Yılda 35 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Ovit Dağı Tüneli deyip geçmeyin. Dünyanın 2'nci büyük tünelidir. Rize ve Erzurum'a bu yakışır. Kış geldiğinde burada neler çekildiğini de, bir yerden bir yere gitmenin azap olduğunu da iyi bilirsiniz. Tüneller bittiğinde yaz kış konforlu seyahatinize devam ediyorsunuz. Bugün güzel günlerin ışığını göreceğiz. Tünelin ucundaki aydınlığı göreceğiz. Rize ve Erzurumlu kardeşlerimize ne yaparsak helal olsun" dedi.

Başbakan Yıldırım, vatandaşların seslenerek havalimanını hatırlatması üzerine de yöre şivesiyle, "Havalimanı da yapılıyor. Artık havanızdan da geçilmez o zaman" diyerek yanıt verdi.

KISKANMAYIN KARDEŞİM, ÇALIŞIN SİZİN DE OLSUN

Türkiye'nin dünyanın en büyük projeleri gerçekleştirdiğini anlatan ancak ülke hakkında ileri geri konuşulduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, "Türkiye hakkında niye konuşuyorlar biliyor musunuz? Türkiye hızlı tren, köprüler, Marmaray', Ovit Tüneli'ni, Zigana Tüneli'ni yapıyor. Dünyada yaprak kımıldamıyor. Türkiye bunları nasıl yapıyor? Kıskançlıktan, hasetlikten ne yapacaklarını şaşırdılar. Kıskanmayın kardeşim. Çalışın, sizin de olsun" ifadelerini kullandı.

SÖZÜMÜZ SÖZ, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPACAĞIZ

Daha sonra Anayasa değişikliği konusunun bir süredir gündemde olduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Başbakan Binali Yıldırım, "Anayasayı değiştirmek için bütün partiler seçimlerde söz verdi. Ama seçimlerden sonra maalesef her biri bir tarafa çekti. Biz diyoruz ki, 'Biz AK Parti'yiz. Söz verirsek yaparız.' Yapamayacağımızın da sözünü vermeyiz. Sözümüz söz, anayasa değişikliğini yapacağız, Başkanımızı da seçeceğiz" dedi ve kalabalığa değişime hazır olup olmadıklarını sorunca, uzun süre alkışlandı.

BAŞBAKAN İŞ MAKİNESİ KULLANDI

"Ovit Dağı'nda tüm Türkiye'ye selam olsun" sözleriyle konuşmasını noktalayan Başbakan Yıldırım, tünel yapımını gerçekleştiren yüklenici firmadan işçilerini sevindirmesini istedi.

Yıldırım ve beraberindeki heyet tünele girerek incelemelerde bulundu. Ardından Başbakan Yıldırım'ın kullanıldığı iş makinesiyle bir süre delme işlemi yapılarak tüneller bir birine bağlandı.

OVİT TÜNELİ PROJESİ

Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tüneli projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.

12 AY BOYUNCA ULAŞIM SAĞLANACAK

Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 2'inci en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak. Tünelin giriş kotu 2054 metre, çıkış kotu ise 2260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasında ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde, tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri en kısa güzergahtan birbirine bağlanacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Yıldırım: MHP ile Anayasa Değişikliğini Yapacağız, Başkanlık Sistemini Hayata Geçireceğiz... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement