Bayburt'ta Yapılacak Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi - Son Dakika
Güncel

Bayburt'ta Yapılacak Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, kentte yapımı planlanan ve bu alanda Türkiye'de ilk olacak Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi'nin yerinin çok iyi seçilmesi, yanlış yapılmaması gerektiğini söyledi.

27.01.2016 15:46

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, kentte yapımı planlanan ve bu alanda Türkiye'de ilk olacak Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi'nin yerinin çok iyi seçilmesi, yanlış yapılmaması gerektiğini söyledi.

Yıldırımtepe, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Bayburt nüfusunun TÜİK verilerine göre yüzde 74,5'inin tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, nüfusunun bu oranda tarım ve hayvancılıkla ilgilenen bir kentinde tam anlamıyla tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ifade etti.

Bayburt'un hayvan ırkının geliştirilmesi bakımından da Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde olduğunu aktaran Yıldırımtepe, "Bu oran aynı zamanda işletmeye düşen hayvan sayısı bakımında da böyle. İlimizde işletmeye düşen hayvan sayısı 9, ülke genelinde işletmeye düşen hayvan sayısı ise 4'tür. Bu oran da Türkiye ortalamasının iki katından fazla. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalara Bayburt bire bir uymuş ve bütün illerden daha önde hayvan ırkını geliştirmiştir" dedi.

Yıldırımtepe, Bayburt'un iyi hayvan ırkı nedeniyle Türkiye'nin birçok ilinden besiciyi çektiğini anlatarak, "Bu şartları göz önüne aldığımızda Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Diyarbakır, Tokat, Sivas, Trabzon, Rize ve Gümüşhane gibi illerden hayvan taciri çekmekte. Bizim bu hayvan tacirlerini çekme özelliğimiz hayvan ırkımızın gelişmiş olmasından dolayı. Bu anlamda Bayburt'ta yapılacak Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi'nin yerinin çok iyi seçilmesi gerekiyor, yanlış yapılmadan en uygun yere kurulması lazım" diye konuştu.

Kentte kurulması planlanan Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi ile ilgili Ziraat Odası Başkanlığı olarak daha önce çiftçilerle yaptıkları görüşmeler neticesinde açıkladıkları alternatifler olduğunu dile getiren Yıldırımtepe, şunları kaydetti:

"Çiftçiler olarak ilk alternatifimiz olan Kurucakol yolu üzerindeki alan, Belediye Başkanı tarafından burada başka projeleri olduğu için reddedildi. Bunun dışında şu anda gösterilen üç yerden ikisi olan 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi yanı ile Güzlük Deresi mevkisinden birine de şiddetle karşı değiliz. Biz Ziraat Odası ve çiftçiler olarak sadece Organize Sanayi Bölgesi'ndeki alana karşıyız. Buna biz Ziraat Odası olarak daha önce açıkladığımız dört maddelik şartın hiçbirini karşılamadığı için karşıyız. Diğer iki alternatifte ise olumsuz yönler var. Bu iki alanın tercih edilmesi durumunda bu olumsuzlukların olumluya döndürülmesi için çalışacağız."

Yıldırımtepe, Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi'nin yeri konusunda görüş bildiren sivil toplum örgütlerinin iyi seçilmesi gerekktiğini kaydederek, "Tarım ve hayvancılıkla ilgisi olmayan kişilerin Bayburt'u tatil köyü olarak gördüğü ve ona göre kanaat bildirdiği ortaya çıkıyor. Yine bu alanla ilgili fikir beyan edenlerin ekonomik kaygılarının olduğu ve yerleşkeyle bir ekonomik gelir sağlayacaklarını düşünüyorlar ancak Ziraat Odasının kendine hiçbir ekonomik kaygısı yoktur" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bayburt'ta Yapılacak Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement