Ceylanlara 24 Saat Sıkı Takip - Son Dakika
Yerel

Ceylanlara 24 Saat Sıkı Takip

Ceylanlara 24 Saat Sıkı Takip

Ağrı Dağı'na 84 yıl sonra ilk kez adım atan ceylanlar, üzerlerindeki çiplerle 24 saat takip ediliyor Ceylanların bulundukları güzergaha trafik levhaları yerleştirildi.

29.08.2014 11:39  Güncelleme: 18:12

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü doğaya yaban hayvanı bırakma çalışmaları kapsamında Ağrı Dağı'na bırakılmak üzere Iğdır'a getirilen 28 ceylan, yetkililer tarafından sıkı bir şekilde korunuyor.

Aralık ilçesindeki Kazım Karabekir Tarım İşletmesi arazisinde bulunan alıştırma bölgesine adaptasyon sürecini geçiren ceylanlar, 24 saat boyunca fotokapan ve üzerlerine takılan çiplerle takip edilerek zarar görmeleri engelleniyor.

Ceylanların korunması için Ağrı Dağı kenarından geçen karayolunda da önlemler alınmış durumda. Bu kapsamda ceylanların güzergahı boyunca yol kenarına tabelalar asılarak sürücülerin dikkatli olmaları sağlanıyor.

Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceylanları en iyi şekilde koruduklarını anlattı.

Ceylanların belli bir adaptasyon süreci geçireceğini belirten Türkoğlu, bölge iklimine alışmalarıyla Ağrı Dağı'na salacaklarını kaydetti.

Türkoğlu, Ağrı Dağı'nda en son 1930'da ceylan görüldüğüne işaret ederek, "Ceylanları korumak için çeşitli çalışmalarımız var. Şu anda 6 ceylanın üstüne çip takıldı ve nerede oldukları, ne yaptıkları ve nasıl beslendikleri an be an takip ediliyor. Davranışlarını inceliyoruz. Fotokapanlarla sürekli bilgi alıyoruz, gözetim altındalar yani. Her 10 saniyede bir fotoğraf alıyoruz ceylanlardan" dedi.

Türkoğlu, ceylanların belediye tarafından tahsis edilen şebeke suyunu içtiğini söyledi.

Ceylanların en iyi şekilde beslenmelerini sağladıklarını vurgulayan Türkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Belli bir sürenin ardından ceylanları serbest bırakacağız. Bölgeden geçen karayolu da bir az tehlike oluşturuyor. Bu bölgede ceylanların kazaya kurban gitmemesi için yol boyunca levhalar astık. Sürücülerimizin dikkatli olmalarını sağlayacağız.

Avcılara yönelik de çalışmalarımız oldu. Eğitim programı kapsamında ceylanlar hakkında bilgi verdik. Birebir görüşmelerimiz de oldu avcılarla. Zaten uydu üzerinden izlediğimiz için avcıların yaklaşması pek mümkün değil. Genel olarak elimizden gelen herşeyi yapıyoruz ve ceylanlara gözümüz gibi bakıyoruz." - Iğdır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ceylanlara 24 Saat Sıkı Takip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement