CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "CHP olarak bir çalışma içindeyiz.

20.07.2015 13:54

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "CHP olarak bir çalışma içindeyiz. Meclis'te bir komisyon kurulması ve tüm yerel yönetimlerin şeffaf, etkin ve kriterleri önceden konulmuş bir şekilde denetlenmesiyle ilgili düzenlemeler yapılmasını talep edeceğiz" dedi.

Özel, TBMM'de bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Koalisyon süreci ve bu kapsamdaki görüşmelerle ilgili sorular üzerine Özel, CHP'nin süreci açık ve şeffaf olarak yürüttüğünü vurguladı.

Partisinin belirlediği 14 ilkenin kamuoyu tarafından bilindiğinin altını çizen Özel, AK Parti'den de bu ilkelerin 9'unda benzer şeyler söylediklerine dair açıklamaların geldiğini hatırlattı. Ancak, tarafların birbirini iyi anlaması için müzakereler öncesi görüşmelere ihtiyaç olduğunu belirten Özel, şöyle devam etti:

"Arka kapı diplomasisine ihtiyaç yok. Herkes herkesin ne dediğini biliyor. Ama açık ve şeffaf şekilde taraflar müzakere öncesi ön görüşme yapacak. Bu biraz buzların kırılması, tarafların birbirini tanıması ve gerçek niyetlerini anlayarak birbirleriyle samimiyet ve güven ortamını tesis edip edemeyeceklerini anlaması açısından çok önemli. 13 yıllık her dakikasına ciddi eleştirilerimiz olan bir iktidar sürecinden sonra CHP'nin, AKP ile gerçek bir güven ortamı tesis edilmeden ve güvenceler sağlanmadan yol alması kolay değil. Bu noktada da taraflar birbirleriyle görüşecekler."

-"Dört bakanı mahrum edecek değiliz"

CHP'nin koalisyon kriterlerinden birinin yolsuzlukların üzerine gidilmesi olduğunun hatırlatılması üzerine Özel, CHP'nin iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırma anlayışı içinde olduğunu ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kızının sahibi olduğu bir daireye ilişkin iddiaların ardından kendisinin ve ailesinin mal varlıklarına ilişkin Meclis'e araştırma önergesi verdiğini anımsatan Özel, "Doğru olan yaklaşım budur. Biz CHP milletvekilleri olarak Sayın Genel Başkanımızın kızına yapmış olduğumuz, kızının edinmiş olduğu malın araştırması ile ilgili yaklaşımdan herhalde dört bakanı mahrum edecek değiliz" değerlendirmesinde bulundu.

CHP olarak 17 ve 25 Aralık ile bunların dışındaki tüm benzer süreçlerin yeniden araştırılmasından yana olduklarının altını çizen Özel, yerel yönetimlere ilişkin iddialar konusunda da aynı tavrı sergileyeceklerini aktardı. Özel, "CHP olarak bir çalışma içindeyiz. Meclis'te bir komisyon kurulması ve tüm yerel yönetimlerin şeffaf, etkin ve kriterleri önceden konulmuş bir şekilde denetlenmesiyle ilgili düzenlemeler yapılmasını talep edeceğiz. CHP'nin yolsuzluğa yaklaşımı; yolsuzluğu yapanın ya da bu konuda üzerine suç atılanın partisine, kimliğine bakılmadan cesaretle üzerine gidilmesi noktasındadır" diye konuştu.

-"Siyasi rakiplerimizin bize duydukları bu güvene teşekkür ediyoruz"

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik'in AK Parti-CHP koalisyonuna ilişkin değerlendirmesi de sorulan Özel, şunları kaydetti:

"Bugünlerde MHP, 'Türkiye'nin sorunları büyük, CHP koalisyon kursun' diyor. HDP, 'AKP-CHP koalisyon kursun dışarıdan destekleriz hatta az muhalefet yaparız' diyor. En son AKP kalmıştı, onlar da 'Bu iş CHP ile olur' diyor. Biz siyasi rakiplerimizin bize duydukları bu güvene teşekkür ediyoruz. Biz de bunu anlatmaya çalışıyorduk. Türkiye'yi yönetecek, yönetmeye en hazır parti, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu parti CHP'dir. Bundan sonraki süreçte iktidar da olsak, muhalefet de olsak, erken seçime de gitsek herhalde bu sözcülerin ifadelerini Türkiye kamuoyu iyi bir şekilde değerlendirecektir."

Özel, partisinin içinde AK Parti-CHP koalisyonuna sıcak bakmayanların olduğunun ifade edilmesi üzerine de kendilerinin partilere göre değil, ilkelere göre koalisyon rotası çizdiklerine dikkati çekti.  Partileri konuşmanın tıkanıklığa yol açtığını savunan Özel, CHP'nin ise partileri değil, ilkeleri konuştuğu için fevkalade rahat olduğunu söyledi.

-"CHP erken seçimden korkacak, çekinecek en son partidir"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partisinin il teşkilatlarına erken seçime hazır olmaları yönünde talimat verdiğinin anımsatılması üzerine Özel, CHP olarak erken seçimin ülkeye vakit kaybettireceğini düşündüklerini, bunu son ihtimal gördüklerini, ancak teşkilatlarının da her zaman seçime hazır olduğunu vurguladı. Özel, "CHP erken seçimden korkacak, çekinecek en son partidir" dedi.

Özel, Çözüm Süreci kapsamında Dolmabahçe'de gerçekleşen görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının sorulmasına şu yanıtı verdi:

"Dolmabahçe görüşmeleri 28 Şubat 2015 tarihinde yapılmıştı. Ondan sonra üç hafta boyunca susan Cumhurbaşkanı, Ukrayna'dan dönüşte uçakta, 'benim haberim yok, benden habersiz böyle bir mutabakat oldu, böyle bir mutabakatı kabul etmiyorum' dedi. Şimdi ben oradaki fotoğrafa bakıyorum; AKP adına Mahir Ünal, Efkan Ala, Yalçın Akdoğan oturuyor. Bu üçü bir görüşme yapacaklar ve Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeden haberi olmayacak. Cumhurbaşkanı Ukrayna'dan dönerken havada söylemişti, Buna, o anda Türk hava sahasında olan bütün kargalar güler. Böyle bir şey olması mümkün değil. O konudan haberdar olmadığını iddia etmesi vatandaşın aklıyla alay etmek anlamına gelir."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement