Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan Açıklaması

"Demokrasi diyenler demokrasiyi kendileri linç ediyorlar, demokrasiyi katlediyorlar.

22.07.2014 03:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasi diyenler demokrasiyi kendileri linç ediyorlar, demokrasiyi katlediyorlar. ya biz demokrasiyi öğrenemedik ya onlar demokrasiyi hala anlayabilmiş değiller veyahut da bir güdümlü demokrasiyi dünyada egemen kılmak istiyorlar veya çıkar hesapları" dedi.

Başbakan Erdoğan, Atv ve A Haber ortak yayınındaki "Başbakan ile Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

"Dershanelere el atmasaydınız cemaat hala kuzu gibi peşinizde miydi" sorusuna Erdoğan, "Aynen öyle. Onlarla da yolumuzun ayrılmasının en önemli nedeni dershaneler olayıdır" yanıtını verdi.

Dershanelere yönelik düzenlemeleriyle halkın sömürülme noktasındaki çarkı kırdıklarına dikkati çeken Erdoğan, "Çünkü bu denli parayı vatandaş verecek, öyle anlattıkları gibi 750 lira, bin lira böyle bir şey yok. Fakir fukarayı okutmak gibi şeyleri de yok, parmak sayısını geçmez ve çok iyi para alırlar. Bunların 25-30 bin liraya varan kursları vardır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, dershanelerin gelecek yıl tamamen kapanmış olacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bunların okullarından da çocuklarınızı alın. Devletin okullarında okutun çocuklarınızı. Oraya vereceğiniz parayı koyun bir kenara, çocuk okulunu bitirdikten sonra icabında git yurt dışında çocuğunu okut. O parayla neredeyse yurt dışındaki harcamanın yarısından fazlasını karşılarsın. Bu arada Türkiye zaten eğitim öğretim sisteminde çok daha modern bir dönemi inşallah yakalayacak, bundan hiç şüphem yok. Çünkü biz şu anda altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Bu altyapı çalışmalarının ardından inşallah kalite gelecek. Bu kalite geldiği andan itibaren göreceksiniz Türkiye bu işin merkezi haline geleceği gibi bizim yurt dışına istisnai hallerde çocuklarımızı gönderme durumumuz olacak. Lisansüstü olabilir, lisans eğitiminde Türkiye bu işte büyük yükü alacak diye düşünüyorum."

Başbakan Erdoğan, "Pek çok konuya el attınız, en önemlisi Güneydoğu'da barış ortamı, Kürt-Türk beraberliğinin kalıcı, demokratik hale gelmesi, vesayetlerin sona erdirilmesi, ister cemaat vesayeti ister askeri vesayeti kaldırmanız. Bunlar size saldırıları yoğunlaştırıyor. Bu sizi hiç ürkütmüyor mu" sorusuna, "Hayır ürkütmüyor, azmimizi kırbaçlıyor" yanıtını verdi.

-"Bir tane Türk bayrağı dalgalandıramadı Kılıçdaroğlu"-

Sivas'ın ötesinde iki siyasi partinin var olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birinci parti biziz diğeri malum. Diğerleri, ben yalvarıyorum gelin buralarda siz de faaliyet yapın. Gelin tabelalarınızı asın, indirmeyin. Gelin burada aktivitelere katılın, mitinglerinizi yapın. Mahalli seçimlerde gelip oralarda bir tane miting yapamadılar. Hakkari'de bir miting yaptı, bir tane Türk bayrağı dalgalandıramadı Kılıçdaroğlu. Bu kadar da ürkektir, korkaktır. Son Diyarbakır'a gitti, salon toplantısı yaptı. 'Diyarbakır'da meydanında miting yap, niye çekiniyorsun?'  Demokratik mücadeleyi halka benimsettiğiniz anda birçok şeyleri aşarız. Demokratik mücadeleyi halka benimsetmediğiniz sürece ne özgürlükler ne demokrasi bunu benimsetme imkanımız geri kalır, aksar. Yakında ben oraya da gideceğim. Şu anda cumhurbaşkanı adayı olarak bakıyorsunuz anamuhalefet, MHP'nin adayı, malum 9 parti destekliyor onu, bu aday ortaya çıkıp da oraya gidip herhangi bir miting falan ona girmiyor."

Başbakan Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı için adının açıklandığında şaşırıp şaşırmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Doğrusu beklemiyordum tabii. Ama açıklandıktan sonra da mutlu oldum. Şaşırdım. Başka tür bir istihbarat gelmişti ama böyle değildi. Onların adayı olabilmesini düşünmem mümkün değil. Şundan dolaylı, Ekmel Bey'in babası CHP zulmünden Kahire'ye gönderilmiş bir insandı. Zulümden kaçarak gitmiş biriydi. Merhum Akif gibi. Böyle bir şeyi düşünmemiz mümkün değildi" ifadelerini kullandı.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunlar eski Türkiye'nin figürleridir. Eski Türkiye'de figürler böyleydi. Bir akıl hocası çıkar, 'Anıtkabir'i ziyaret et, İnönü'yü ziyaret et. Eğer biraz sağa mesaj verecekse git Turgut Bey'i, Adnan Menderes'i, Polatkan'ı, Zorlu'yu ziyaret et. Onu ziyaret ettiğin zaman işte buradan oylar gelir. Ondan sonra Gezi Parkı falan. Bunlar çok anormal şeyler. Daha önce Turgut Bey'in kabrini ziyaret ediyorsanız, Allah rahmet etsin Adnan Menderes ve arkadaşlarının kabrini ziyaret ediyorsanız burada sorun yok demektir. Merhum Erbakan hocanın kabirini bile ziyaret ettiler. Bunlar güzel şeyler. Bunların hepsi eski Türkiye'nin adetleridir. Yeni Türkiye başka şeyleri bekliyor. Bir defa istismar, göstermelik, seçmelik, bunlar saygı getirmez. Vatandaş artık istismarı çok iyi anlıyor. Olduğun gibi görün, göründüğün gibi ol. Seçime dayalı olarak bu tür ziyaretleri yapmak milletimiz tarafından takdir gören şeyler değil. O yüzden biz bu tür yollara tevessül etmeyiz."

-"Bu süreç içinde adalet beklerim"-

"Ortadoğu'da Sünni politika izlediğiniz söylendi. Ortadoğu'da bir mezhebi, bir ırkı hedef almıyorsunuz, Ortadoğu'da halkların egemen olmasını, demokrasinin üstün değer olarak kabul etmesini savunuyorsunuz. Bazıları bunu anlamıyor. Bu neden, kötü niyetten mi, körlükten mi, siyasi bilinçsizlikten mi" sorusu üzerine de Erdoğan, "Ortadoğu'da hakkın ve haklının yanında olduklarını" vurguladı.

Geçmişte Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le ileri derecede dostlukları olduğunu anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu tür zulümlere dayalı olmayan bir yöneticilik olmuş olsaydı zaten yine bu devam ederdi. Kendisiyle demokrasi noktasında yaptığımız görüşmelerde, 'Bana yardımcı olun' dediğinde, elemanlarımızı gönderdik, anlattık, kendisi birkaç elemanını gönderdi, partimizde bunların eğitimlerini yaptık. Özellikle Arap Baharı olduğunda bu konuları anlattık. Ahmet Bey'i kendisine gönderdim. 6 saat görüşme yaptılar. Ben telefonlarla günaşırı kendisiyle görüştüm. Hatta bir ramazan akşamıydı, ertesi gün cuma. Özellikle aradım. O son görüşmeydi. Dedim ki bir emir verin, şu bombalamalar bitsin. Cuma namazında bakıyorsunuz ki bunlar tanklarla toplarla cemaati vuruyorlardı. Ertesi gün 'Bunlar bizim adamlarımız değil' diye cevap verdi. Ertesi gün 15 kişiyi daha öldürdüler. O günden bu güne süreç farklı gelişti.

Sisi meselesine gelince, Sisi biliyorsunuz Sünni olduğu kadar aynı zamanda Mısır'da, şu anki görevine gelmeden önce Mursi'nin Milli Savunma Bakanı'ydı. Mursi ile yaptığım görüşmelerde o da resmi elbisesiyle yanımızdaydı. Sünnilik ise mesele, o Sünni'ydi. Mursi Sünni ve onun kabinesindesin ve ondan sonra başında olan kişiye böyle bir ihaneti yapıyorsun.

Demokrasi diyenler demokrasiyi kendileri linç ediyorlar, demokrasiyi katlediyorlar. ya biz demokrasiyi öğrenemedik ya onlar demokrasiyi hala anlayabilmiş değiller veyahut da bir güdümlü demokrasi anlayışını dünyada egemen kılmak istiyorlar veya çıkar hesapları. Şu anda Amerika'nın yaklaşımlarını anlamıyorum. Mısır'a yaklaşımını, Suriye'ye yaklaşımını, Filistin'e yaklaşımını anlamıyorum."

Başbakan Erdoğan, "Bu anlamamak Obama ile aranızın açılmasına sebep oldu mu" sorusuna da "Ne yazık ki şu anda doğrusu Biden'la Irak meselesinde görüşüyoruz. Sayın cumhurbaşkanımıza söyledim. Bir de siz arayın Sayın Obama'yı, şu konuyu bizzat onunla görüşün" diye konuştu.

"Aradı mı Sayın Gül, Obama'yı" sorusuna Erdoğan, "Aramak istedi ama ne oldu netice, görüştüler mi görüşmediler mi bilemiyorum. Eskiden doğrudan arıyordum evet. Suriye konusunda beklenen neticeleri alamadığım için dışişleri bakanları görüşüyor. Biz de Biden'la. O beni arıyor, ben onu arıyorum. Zaman zaman onunla görüştük. Bu süreç içinde ben adalet beklerim. Adaletin olmadığı, adaleti tesis etmeye gayret etmeyenlerle ilgili böyle bir şeyi düşünemem" karşılığını verdi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement