Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devletin ve hükümetin tercihini sonuna kadar kardeşlikten ve huzurdan yana kullandığını, yeniden çatışmaları başlatanın devlet değil 11 Temmuz'da yaptığı açıklamayla bölücü örgüt olduğunu belirterek, "Bu süreçte siyasetin imkanları ve diliyle hareket etmesi gerekenlerse maalesef örgütün şiddetten ve kandan yana olan tavrına teslim olmuşlardır.

19.08.2015 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devletin ve hükümetin tercihini sonuna kadar kardeşlikten ve huzurdan yana kullandığını, yeniden çatışmaları başlatanın devlet değil 11 Temmuz'da yaptığı açıklamayla bölücü örgüt olduğunu belirterek, "Bu süreçte siyasetin imkanları ve diliyle hareket etmesi gerekenlerse maalesef örgütün şiddetten ve kandan yana olan tavrına teslim olmuşlardır. Aksini iddia eden yalan söylemektedir" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyümesi, gelişmesi ve güçlenmesini engelleme çabalarının, dışarıdan olduğu kadar içeriden de destek bulduğunu söyledi.

"Bu süreçte karşılaştığımız sorunları, önümüze çıkarılan sorunları, kurulan tuzakları uzun uzun anlatmayacağım. Sizler hepsine de şahit oldunuz, hepsini de gayet iyi biliyorsunuz" diyen Erdoğan, 27 Nisan bildirisinin, Gezi olaylarının, 17 ve 25 Aralık darbe girişimiyle yaşanan son terör olaylarının hep aynı amaca yönelik olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, bu badirelerini tamamını milletin desteği ile aştıklarını, bugünkü meselelerin çözüm adresinin de yine millet ve milletin iradesi olduğunu vurguladı. 12 yıllık süreçte birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin güçlendirilmesi için çok samimi gayret sarf ettiklerini anlatan Erdoğan, bu uğurda çok ciddi risk aldıklarını kaydetti.

Demokratik açılım adıyla başlattıkları çalışmaları önce Milli Birlik ve Kardeşlik projesine, ardından da Çözüm Süreci'ne dönüştürdüklerine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgenin kalkınması, gelişmesi, refah düzeyinin artması için çok ciddi yatırımları hayata geçirdik. Sadece 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken değerli kardeşlerim biz 12 yıla 17 bin kilometre bölünmüş yol sığdırdık. Niye? İstedik ki bizim Erzurum'daki, Ağrı'daki, Kars'taki, Iğdır'daki, Hakkari'deki kardeşlerimiz, yolu olmayan bir şehir kalmasın. Şu anda Muş'ta var mı bu? Var. Bitlis'te var mı? Var. O dağları deldik mi deldik. Kimin aklından geçerdi ya bu dağlar delinecek. Bu dağları delmek suretiyle yaz kış demeden buralardan rahatlıkla geçilebilecek. İşte bunlar halledildi."

-"Ben laf değil icraat söylüyorum"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya 260 milyar liralık yatırım yaptıklarına dikkati çeken Erdoğan, "Ben laf değil icraatı söylüyorum. Yaptıklarımızı söylüyorum. Ulaşımdan toplu konuta kadar her alanda bölgenin çehresini değiştirdik. YIlların ihmallerini telafi ettik. Sadece Van'da 17 katrilyon yatırım yaptık. Yeniden Van inşa ettik. Sadece deprem olayında düşünebiliyor musunuz? 1,5-2 yılda Van'ı yeniden inşa ettik. Sadece depremle ilgili yaptığımız yatırım 5 katrilyon. Erciş'e gittiğiniz zaman yeni bir Erciş görürsünüz. Edremit adeta böyle denize nazır. Ben Van Gölü'ne göl demiyorum. Orada kent inşa ettik. Kadir kıymet bilen var, bilmeyen var. Herhalde onlar da sonunda anlarlar. Niye 'At denize balık bilemezse Halik bilir' dedik. Bizim tarzımız bu. Niye? Yaratılanı yaratandan ötürü sevdik" diye konuştu.

Özgürlüklerin önünü açan ve yasakları kaldıran adımlar attıklarına işaret eden Erdoğan, "Bir Kürt'tür, Türk'tür, Laz'dır, Arap'tır bakmadık buna. Roman'dır diye bakmadık. Karşımızdaki insandır, buna baktık ve onun için de ret, inkar ve asimilasyon politikalarını tamamen kaldırmaya yönelik adımlar attık. Televizyon yayınlarından, isimlere kadar her alanda yasakları ortadan kaldıran, özgürlüklerin önünü açan düzenlemeler yaptık" dedi.

"Aynı yöntemlere kendileri tevessül ediyor"

Bu süreçte devletin, hükümetin, huzur ve kardeşlik ikliminin tesisi için üzerine düşenleri ziyadesiyle yerine getirdiğini vurgulayan Erdoğan milletin de sabırla, metanetle ve umutla bu sürece gerekli desteği verdiğine dikkati çekti. Erdoğan şöyle devam etti:

"Ancak örgüt ve onun güdümündeki parti ortaya çıkan bu güzel iklimi yalanla, kurnazlıkla, şımarıklıkla zehirlemiş, tercihini şiddetten ve baskıdan yana kullanmıştır. Dün devletin şiddetinden, baskısından şikayet edenler bugün demokrasi ve özgürlük ortamını istismar ederek aynı yöntemlere kendileri tevessül ediyorlar. Bugün bölgede devletin değil örgütün şiddeti var, zulmü var, baskısı var. 6-8 Ekim olaylarını hatırlayın, ölen de Kürtlerdi, öldüren de Kürtlerdi. Aksini söyleyebilir misiniz? Bugün de yaşanan hadiselerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız hep bölgenin kendi insanları değil mi? Kendi insanları."

"Bölge insanı da üzerine düşeni yapmıyor demektir"

Teröristlerin hasta taşıyan ambülanslara saldırmasının, malzeme taşıyan kamyonları yakmasının, yollara mayın döşemesinin, sokakları kazmasının bölge insanını mağdur ettiğini vurgulayarak, "Okul yakılır, sağlık ocağı, hastane taşlanır, itfaiye aracı engellenir, kan toplama aracı tahrip edilir, kepenkler indirilir, baraj inşası engellenir, trafo havaya uçurulur bütün doğal gaz hatları patlatılır, zarar gören hep bölge insanı" ifadelerini kullandı.

Vatandaşların devletin yanında yer alması gerektiğini belirten Erdoğan, "Burada bölgede yaşayan insanlarımıza, vatandaşlarımıza özellikle siz muhtarlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Teröristlerin bu taşkınlıkları, bu eylemleri karşısında vatandaşlarımız, devletinin güvenlik güçlerinin yanında yer almak durumundadır. Bir tercih var 'Ben devletimin yanındayım' veya 'terör örgütünün yanındayım.' Bu tercihi yapacağız. Öleceksek bir kere ölelim ama adam gibi ölelim. Mesele budur. Bir köyde, bir kasabada, bir ilçede eğer teröristler halkın arasına karışarak rahatça hareket edebiliyorsa burada bölge insanı da üzerine düşeni yapmıyor demektir" değerlendirmesinde bulundu.

- "Muhtarların bu noktada atacağı adım devleti güçlü kılacaktır"

Muhtarların mahallelerinde kimlerin hangi evde oturduğunu bilmesinin, mahallerindeki teröristleri en yakın güvenlik birimlerine bildirmesinin önemine işaret eden Erdoğan, "Muhtarların bu noktada atacağı adım devleti güçlü kılacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti.

"Devletin güçlü olması oradaki halkımızın huzuru için, refahı için mutlaktır. Bunu yapacağız, buna mecburuz. Aksi takdirde terör şehir merkezinde can alıyor. Buna fırsat veremeyiz. Devlet ve hükümet, sonuna kadar tercihini bilesiniz ki kardeşlikten ve huzurdan yana kullanmıştır. Nitekim yeniden çatışmaları başlatan devlet değil 11 Temmuz'da yaptığı açıklamayla bölücü örgüt olmuştur. Bu süreçte siyasetin imkanları ve diliyle hareket etmesi gerekenler ise maalesef örgütün şiddetten ve kandan yana olan tavrına teslim olmuşlardır. Aksini iddia eden yalan söylemektedir."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement