Davutoğlu: Hayatını Kaybeden Rus Pilot Tarafımıza Teslim Edildi (2)- Yeniden - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Hayatını Kaybeden Rus Pilot Tarafımıza Teslim Edildi (2)- Yeniden

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hava sahası ihlali esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi.

29.11.2015 14:04

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hava sahası ihlali esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi. Alındı. Cenaze Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Rusya'ya teslim edilecek" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, ayrıca Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yeni bilgileri paylaşarak, "Bu gece yapılan çalışmalar esnasında Sayın Tahir Elçi'nin cenazesinin yanında bulunan tabancada yapılan balistik incelemede bu tabancanın olayı ondan önce ilk polisimizi şehit eden teröristin elindeki tabanca olduğu tespit edilmiştir" dedi.

'MÜZAKERELER SON DAKİKAYA KADAR SÜRER'

Brüksel'e hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Brüksel'de yapılacak zirveden sonra yayımlanacak bildiri konusunda Rum kesiminin bazı başlıklar konusunda sorun çıkardığı ve Türkiye'nin de taleplerine uymayan bir belgeyi kabul etmeyeceğini Brüksel'e ilettiği yönündeki haberler için "AB müzakere sürecini bilenler bilir. Müzakereler genellikle son dakikaya kadar sürer. Biz 13 yıl içinde bu tecrübeyi birçok kez yaşadık. Müzakereler geç vakte kadar sürer. Sonunda makul şekilde bir noktada buluşulur. Çünkü muhatabımız bir taraf değil. Komisyonla müzakere ediyorsunuz. Konseyle müzakere ediyorsunuz. Ayrıca onlar da 28 ülkeyle müzakere ediyor. Birçok boyutu olan bir müzakere süreci" diye konuştu.

'HASSASİYETLERİ GÖZETEN BİR MUTABAKAT SAĞLANDI'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yaptığı görüşmeye değinen Davutoğlu, Türkiye'nin hassasiyetlerin gözeten bir mutabakat sağlandığını belirterek, "Sayın Merkel'le evvelsi gün de görüştük. Bütün konuları en üst düzeyde ele aldık. Olabilecek sorunları karşılıklı anlayış içinde müzakere metnine yansıtmadan çözme konusunda mutabık kaldık. Son derece iyi bir iş birliği. Bu anlamda ben Sayın Merkel'e de Sayın Tusk'a da Sayın Juncker'e de teşekkür ediyorum. Ortak hedeflerimiz konusunda son derece iş birliğine açık bir tavır sergilendi. Bizim de karar ve tutumumuz herkesce malum. Hangi konularda hassas olduğumuz aşikar. Bu çerçevede bu hassasiyetleri gözeten bir mutabakat sağlandı. Bunu olağanüstü bir kriz, gelişme gibi görmemek lazım. Diplomatik süreci bilenler bilir ki son ana kadar müzakereler sürer. Önemli olan alınan neticedir. Bu netice alınmıştır" ifadelerini kullandı.

'ZİRVE ÇOK HIZLI GELİŞECEK İVMENİN İLK İŞARETİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ'

Türkiye-AB ilişkileri konusunda bütün tarafların daha çok ikna olduğu bir süreç yaşandığını savunan Davutoğlu, "11 yıl sonra ilk defa Türkiye-AB Zirvesi gerçekleşiyor. Bu zirve Türkiye'de hükümet kurulduktan hemen sonra gerçekleşmesi itibariyle de 64'üncü hükümetimizin dünyaya verdiği en önemli mesajdır. Hiç merak edilmesin Türkiye-AB ilişkileri her kriz sonrasında şimdi yaşadığımız Suriye krizi bağlamında söylüyorum. Bu ortaklığın önemi konusunda bütün dünyanın da bütün tarafların da daha çok ikna olduğu bir süreç yaşamıştır. Bugünkü zirve inşallah çok hızlı gelişecek bir ivmenin ilk işareti olarak değerlendirilmelidir" diye konuştu.

CENAZE RUSYA'NIN TALEBİ ÜZERİNE RUSYA'YA TESLİM EDİLECEK

Hatay sınırında SU-24 tipi uçağın düşürülmesiyle hayatını kaybeden Rus pilotun cenazesinin Rusya'ya teslim edileceğini söyleyen Davutoğlu, "Hava sahası ihlali esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi. Alındı. Gece Hatay'da bulunan Ortodoks din adamları tarafından da yürütülen katkılarla kendi dini geleneği çerçevesinde, cenaze işlemleri dini tören açısından da yapıldı. Cenaze Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Rusya'ya teslim edilecek" açıklamasında bulundu.

DEFAATLERCE YAPILAN UYARILAR GÖZ ÖNÜNE ALINMIŞ OLSAYDI BU YAŞANMAZDI

Rusya'nın geçtiğimiz günlerde vize konusunda aldığı karar hatırlatılarak Türkiye tarafından herhangi bir karşıt yaptırımın olup olmayacağı sorulan Davutoğlu, "Bu hava sahası ihlali Türkiye'nin sadece ve sadece kendi hava sahasını koruma saikiyle yaptığı bir eylemdir. Uluslararası hukuk açısından meşrudur. Hükümetimiz açısından da bir görevdir. Burada kasıt ve hedef Rusya değildir. O esnada hangi uçak olmuş olsaydı aynı tavır sergilenirdi. Daha önce defaatlerce yapılan ihlaller ve sonrasında yapılan uyarılar göz önüne alınmış olsaydı bu yaşanmazdı" dedi.

RUSYA'DAN GELEN AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEBİLECEK AÇIKLAMALAR DEĞİL

Rusya'dan son dönemde gelen açıklamaları eleştiren Davutoğlu, "Sorumluluğu, Türkiye tarafına atmaya dönük çabalar hem uluslararası hukuk açısından geçersizdir, gayrimeşrudur hem de Türkiye ile Rusya arasındaki yakın dostluk ve komşuluk bağları açısından da doğru değildir. Eğer bir sorumlu aranacaksa Türkiye hava sahasını daha önce de defaatlerce ihlal eden taraf da öncelikle kendisini sorgulaması icap eder. Rusya'dan son dönemde gelen açıklamalar komşu ülke ilişkileri bakımından kabul edilebilecek açıklamalar değildir" diye konuştu.

RUSYA'NIN TÜRKİYE'DEN ELDE ETTİĞİ EKONOMİK ÇIKARLAR VAR

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkar ilişkisine dayandığını belirten Davutoğlu, Rusya'nın da Türkiye'den elde ettiği ekonomik çıkarlar olduğunu hatırlatarak "Ekonomik müeyyideler konusuna girersek Türkiye-Rusya ilişkileri karşılıklı çıkar ilişkisine dayanan bir yapıdır. Türkiye tek taraflı olarak Rusya'dan ekonomik çıkar elde ediyor değil. Rusya'nın da Türkiye'den elde ettiği ekonomik çıkarlar var. Karşılıklı olarak birçok alanda ortak çıkar ve komşuluk ilişkimiz var. Rusya yetkililerinin bütün bunları ele alarak soğukkanlı bir şekilde bir tutum içinde tavır sergilemesini beklemek en doğal hakkımız. Birinci önceliğimiz Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmaktır. İkinci önceliğimiz Rusya ile bir daha benzer gerilimler yaşanmaması için Suriye'deki operasyonlar konusunda bir iletişim ve koordinasyon sağlanmasıdır" dedi.

HAVA SAHAMIZIN SÜZGEÇ GİBİ GEÇİLEN HAVA SAHASI OLMASINI KİMSE ARZU ETMEZ

Türkiye havasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Rus uçağının angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğünü tekrarlayan Davutoğlu, CHP başta olmak üzere muhalefet partilerine bu konudaki açıklamaları için uyarıda bulunarak, "Türk hava sahasının, deniz ve karar sahasının korunması Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevidir. Bu görev yerine getirilirken Türk Silahlı Kuvvetlerine angajman kuralları Başbakanlık direktifiyle verilir. Ama bu talimat, bir ülkeye dönük bir talimat değildir. Bu ateş çemberinin içinde herhalde hava sahamızın elek gibi, süzgeç gibi geçilen bir hava sahası olmasını kimse arzu etmez. Bu bağlamda özellikle muhalefet partilerine özellikle ana muhalefet partisine yapılan açıklamalarda sorumlu bir tutum takınmasını ve Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu riskler karşısında hükümete yönelttikleri eleştirileri ülke savunmasına zaafiyet getirmemesi konusunda da samimi bir uyarıda bulunmak istiyorum" şeklinde konuştu.

TAHİR ELÇİ'YE DÖNÜK DEVLETİN PROVOKASYONU VARMIŞ GİBİ TUTUM, SİYASAL ANLAMDA BEDELİ OLAN BİR TUTUMDUR

Diyarbakır'da çıkan çatışmada Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmada yeni bilgilerin olup olmadığı sorulan Davutoğlu, "Daha olay olduğu anda hemen devleti suçlayan, dün Meclis kürsüsünde de hükümete ve devlete dönük katliam gibi ifadeler kullanan siyasilere de dönük olarak da söylüyorum. Her olayda Ankara Garı'nda DEAŞ terör yapar, döner devlete katil demeye kalkarsınız, Sayın Tahir Elçi hayatını kaybeder, ortada hiç bir delil yokken devlete hükümete bu işi mal etmeye kalkarsanız ve olayın hemen öncesinde şehit edilen iki polisimizin canını yok sayarsanız, onlara dönük hiç bir şey söylemeden sanki Sayın Tahir Elçi'ye dönük devletin bir provokasyonu varmış gibi bir tutum takınırsanız, bu hem ülkeye barış getirmez hem de siyasal anlamda bedeli olan bir tutumdur" diye yanıt verdi.

TERÖRİSTLERİN POLİSLERİMİZE DÖNÜK SALDIRISI OLMASAYDI BU ACILAR YAŞANMAMIŞ OLACAKTI

Terör olaylarını tekrar başlatan tarafın bölücü terör örgütü olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Eğer Diyarbakır'ın o tarihi Sur bölgesinde teröristlerin polislerimize dönük saldırısı olmasaydı bütün bu acılar yaşanmamış olacaktı. Hendekler kazılmamış, terör faaliyetleri yapılmamış olsaydı şu anda bu canlarımız kaybolmadığı gibi o güzelim Diyarbakır'da herkes huzur içinde yaşıyor olacaktı. Bütün bu olayların sorumlusu terör olaylarını tekrar başlatan bölücü terör örgütüdür ve ona karşı mücadelemiz de kararlı bir şekilde sürecek" dedi.

TABANCANIN POLİSİMİZİ ŞEHİT EDEN TERÖRİSTİN ELİNDEKİ TABANCA OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR

Tahir Elçi'nin cenazesinin yanında bulunan tabancada yapılan balistik incelemede tabancanın çatışmada polisi şehit eden teröristin elindeki tabanca olduğunun tespit edildiğini açıklayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu olay kesinlikle aydınlatılacaktır. Bu gece yapılan çalışmalar esnasında Sayın Tahir Elçi'nin cenazesinin yanında bulunan tabancada yapılan balistik incelemede bu tabancanın olayı ondan önce ilk polisimizi şehit eden teröristin elindeki tabanca olduğu tespit edilmiştir. Bütün bu izlerin üzerinden gidilecek. Olay mutlaka aydınlatılacak. Olayın sorumlusu da müsebbibi de bölücü terör örgütüdür." - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Hayatını Kaybeden Rus Pilot Tarafımıza Teslim Edildi (2)- Yeniden - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement