Dbe Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Zeytindalı Danışmanlık, Adana'da Birlikte Ruh Sağlığı... - Son Dakika
Basın Bültenleri

Dbe Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Zeytindalı Danışmanlık, Adana'da Birlikte Ruh Sağlığı...

Dbe Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Zeytindalı Danışmanlık, Adana\'da Birlikte Ruh Sağlığı...

En son SOMA felaketinde adını duyduğumuz Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) yani Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yöntemi, Türkiye'nin 4 bir yanında gelişmeye devam ediyor.

27.11.2014 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

En son SOMA felaketinde adını duyduğumuz Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) yani Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yöntemi, Türkiye'nin 4 bir yanında gelişmeye devam ediyor.

1999 Marmara Depreminden bu yana ülkemizde kullanılan bu yöntem ile 2001 Hatay sel felaketi ve Taksim Meydanı'nda yaşanan bombalama olayı, 2002 Afyon Depremi, 2003 Diyarbakır'da meydana gelen THY Uçak Kazası, 2004 HSBC ve İngiliz Konsolosluğu'na düzenlenen bombalama olayı, 2008 Güngören bombalama olayı, 2009 THY Amsterdam uçak kazası, 2011 Van Depremi, 2013 – 2014 Suriyeli mültecilere destek ve 2014 Soma maden kazası, 2005'te Tayland'da yaşanan Tsunami felaketi, Irak, Kuzey Irak, Lübnan ve Filistin'de yürütülen EMDR travma Terapisti pek çok ulusal ve uluslar arası toplumsal olayda insanlara psikolojik destek amacıyla kullanılmıştır.

Adana'da eğitim veren EMDR Derneği Başkanı Emre Konuk; "EMDR HAP 1995 yılında Oklohoma'daki bombalama olayı sonrasında kurulmuş bir İnsani Yardım Programıdır. Yıllar içinde yaşanan uluslararası birçok toplumsal travmatik olaya destek vermiştir. Bugün 30 ülke, bu kuruluşun bir kolu olmuştur. Türkiye'deki EMDR Derneği de 15 yıldır oluşumdaki ülkelerden biridir. EMDR Derneği çatısı altında Suriyeli göçmenler ile ilgili üç farklı çalışma yaptık. Hepimizin bildiği gibi ülkemize sığınan ve çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu bu insanlar ağır travmalar yaşadı. Pek çoğunun eşi ise halen ülkelerinde savaşıyor. Yani bu aileler için travma devam ediyor. Travmaya Erken Müdahale, travma sonrasında gelişecek olan Travma Sonrası Stres Bozukluğu'nu (TSSB) önlemek için yapılır. Bizim yaptığımız çalışma, literatürde çok az yeri olan "Travmaya Erken Müdahale" ile ilgili" idi ve EMDR HAP organizasyonu ile gerçekleşti."dedi.

Terapinin genelde tek kişiye yapıldığını ancak savaş, göç yahut doğal afet gibi durumlarda sayıların başa çıkılamayacak kadar çok olduğunu anlatan Konuk, "EMDR savaş stresi, taciz, doğal afetler, çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar, yaşadığımız herhangi bir psikolojik sorun veya rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, korkular, kaygı bozuklukları, depresyon, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılan psikolojik bir yöntemdir" dedi.

EMDR Derneği hakkında ayrıntılı bilgi almak için; www.emdr-tr.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, uzmanları ve uzmanlık konuları hakkında bilgi için:

www.dbe.com.tr

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Dbe Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Zeytindalı Danışmanlık, Adana'da Birlikte Ruh Sağlığı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement